miercuri, 4 mai 2011

COMPORTAMENTUL RAŢONAL ŞI ECHILIBRAT, CHEIA DE BOLTĂ A MENŢINERII CIVILIZAŢIEI UMANE PE PĂMÂNT


PENTRU  UN  TRAI  DECENT  ŞI  FOLOSITOR  ŢIE  PERSONAL  ŞI  SOCIETĂŢII.


În mai multe articole postate pe blog am argumentat de ce este important pentru fiecare din noi să menţinem şi să „amplificăm” stările şi gândurile pozitive din viaţă şI, concomitent, să facem tot posibiliul să eliminăm toţi factorii perturbatori care ne influenţeză negativ.  Am enumerat, printre alte argumente şi că:
            Există teoria potrivit căreia  toate  sistemele naturii [îndeosebi acelea ce caracterizează VIUL] sunt constituite  dintr-o sumă de energii şi că aceste sisteme sunt „deschise” în sensul că se fac între ele permanent schimburi energetice  şi de informaţii.
Pe această bază, din numeroasele cercetări şi experimente făcute, s-a tras concluzia că,  oferind sau transmiţând  semenilor şi naturii vii energie pozitivă, primeşti la rândul tău energie pozitivă sub diverse forme.
Adică, gândurile şi acţiunile pozitive ale unui om se întorc înapoi la el printr-o altă fiinţă, vieţuitoare, sau printr-o „coincidenţă” care reprezintă un rezultat a ceea ce am transmis anterior mediului.

Menţionez, în această ordine de idei că dr. David J. Lieberman, PH.D  arată în cartea sa ARTA DE A TE ÎNŢELEGE BINE CU TOATĂ LUMEA:

Ca să fie fericită, să fie în relaţii bune cu oamenii şi să fie echilibrată din punct de vedere psihic, o persoană trebuie să se simtă bine în pielea ei. Aceasta înseamnă să ai dragoste de sine, adică să ai încredere în sine, să ai stimă / respectul de sine.
Stima de sine este un produs al modului în care ne trăim viaţa. Ea se poate obţine doar prin respectul de sine pentru că, dacă nu te poţi respecta pe tine atunci nu îţi poţi iubi propria persoană, nu poţi fi independent. Rezultă că stima de sine şi simţul de independenţă sunt interdependente şi ambele sunt consecinţe ale faptului că alegi să întreprinzi / faci ce este bine sau corect. La luarea deciziilor pe care le iei în viaţă trebuie să alegi ceea ce este bine şi corect şi nu pe acea care te face să te simţi bine în momentul respectiv sau pe cea care îţi creează o imagine bună.
Stima  de sine se poate obţine numai dacă eşti liber să îţi manifeşti propria dorinţă, să nu fii forţat să faci ceea ce nu este corect.
Numai atunci când poţi să alegi în mod responsabil deţii controlul asupra propriei vieţi şi capeţi respect de sine; şi ne menţinem psihicul în stare bună.

Ego-ul [spre deosebire de stima / respectul de sine] este acea parte a noastră care caută respectul de sine de la alţii. El e o proiecţie a felului în care vrem şi avem nevoie ca lumea să ne vadă. Ego-ul este periculos dacă lipseşte stima de sine. Stima de sine este diferită de acel „ego” şi nu poate exista alături de furie, mânie, teamă, sentimente ce sunt incompatibile cu o acţiune raţională, dar mai ales corectă.
Ego-ul nostru ne face să alegem ceea ce ne face să ne simţim bine [sau să creieze o imagine bună] la un moment dat. În cazul în care n-ai stimă (respect) de sine, acţiunea respectivă  este, poate, greşită.
Starea de bine şi ego-ul sunt în raport invers proporţional: când una creşte, cealaltă scade.


Subiectul /subiectele sunt larg dezbătute mai ales de când s-a demonstrat şi s-a constatat că la fiinţe – îndeosebi la om - caracteristicile psihice / morale / spirituale sunt hotărâtoare în evoluţia fiecărui individ, influenţează decisiv starea de sănătate mentală şi fizică a omului.
Una din persoanele pe care o stimez mi-a trimis două splendide eseuri / gândiri referitoare la modul de a te comporta, de a acţiona astfel ca să faci viaţa – a ta şi a celor cu care eşti în contact - mai frumoasă, mai plină de conţinut, mai fertilă, mai bogată, mai demnă.
            Iată-le:

CINE MOARE?
 
de Pablo Neruda – laureate al premiului Nobel pt literatură.

Moare cate putin cine se transforma in sclavul obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi traiectorii; cine nu-si schimba existenta; cine nu risca sa construiasca ceva nou; cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.
Moare cate putin cine-si face din televiziune un guru.
Moare cate putin cine evita pasiunea, cine prefera negrul pe alb si punctele pe "i" in locul unui vartej de emotii, acele emotii care invata ochii sa straluceasca, oftatul sa surada si care elibereaza sentimentele inimii.
Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis; cine nu-si permite macar o data in viata sa nu asculte sfaturile "responsabile".
Moare cate putin cine nu calatoreste; cine nu citeste; cine nu asculta muzica; cine nu cauta harul din el insusi.
Moare cate putin cine-si distruge dragostea; cine nu se lasa ajutat.
Moare cate putin cine-si petrece zilele plangandu-si de mila si detestand ploaia care nu mai inceteaza.
Moare cate putin cine abandoneaza un proiect inainte de a-l fi inceput; cine nu intreaba de frica sa nu se faca de ras si cine nu raspunde chiar daca cunoaste intrebarea.

Evitam moartea cate putin, amintindu-ne intotdeauna ca "a fi viu" cere un efort mult mai mare decat simplul fapt de a respira. Doar rabdarea cuminte ne va face sa cucerim o fericire splendida. Totul depinde de cum o traim... Daca va fi sa te infierbanti, infierbanta-te la soare. Daca va fi sa inseli, inseala-ti stomacul. Daca va fi sa plangi, plangi de bucurie. Daca va fi sa minti, minte in privinta varstei tale. Daca va fi sa furi, fura o sarutare. Daca va fi sa pierzi, pierde-ti frica. Daca va fi sa simti foame, simte foame de iubire. Daca va fi sa doresti sa fii fericit, doreste-ti in fiecare zi... 



RETETA UNUI AN BUN&MULTA SANATATE!!!! 

Se iau 12 luni si se curata foarte bine de amaraciune, mandrie, ura, invidie, frica, irascibilitate si stres.
- Se imparte fiecare luna in 28 - 31 zile, dupa caz, astfel ca proviziile sa ajunga exact 1 an!
- Fiecare zi se prepara separat: 1 parte munca, 1 parte liniste, 1 parte veselie si umor.
Se mai adauga 3 linguri optimism,1 lingurita toleranta, o priza de bun simt si ... o picatura de speranta!
Peste aluatul astfel obtinut se toarna apoi dragoste din belsug!
Preparatul gata facut se impodobeste cu un buchetel de curaj si incredere in sine.
- Se serveste zilnic, cu bucurie, la o ceasca de cafea invioratoare si cu incredere inepuizabila in Dumnezeu!
Prezenta reteta nu se compenseaza, ea este gratuita si se transmite liber, insotita de multa sanatate !


La care adaug două citate cu privire la  puterea perseverenţei:

„Nu cred că există o altă condiţie a succesului mai importantă decât perseverenţa. Ea poate depăşi aproape orice, chiar şi natura” – JOHN D. ROCKEFELLER

„Atunci când am decis că merită să lupt pentru ceva anume, fac nenumărate încercări pentru a obţine acel lucru, până când reuşesc” – THOMAS EDISON


Conform constatărilor unor specialişti, omul face parte, ca întreaga materie vie şi nevie din univers, dintr-un program / plan elaborat  minuţios elaborat, în care   suntem interconectaţi între noi şi în acelaşi timp interconectaţi cu întregul univers la un nivel fundamental.


Facem parte din vastul organism al universului iar Natura,  Dumnezeu, Arhitectul Suprem, Alah, Budha sau cum vreţi să-l denumiţi  pe cel ce a conceput , realizat şi a structurat universul, ne-a stabilit un itinerar de la care, dacă ne abatem constant, suntem pasibili de a ne pedepsi singuri, definitiv şi irevocabil.

Vă sfătuiesc să ţineţi minte în permanenţă: în bună parte viaţa este rezultatul acţiunilor noastre , ea putând deveni rai sau iad în funcţie de ce oferim  semenilor şi mediului în care trăim, respectiv organismului uriaş din care facem parte şi pe care îl putem influenţa prin comportamentul nostru. 

Sunt convins că existenţa noastră – a umanităţii şi a fiecărui individ în parte – are un scop dar pe care încă nu-l nu-l întrevedem. Bineînţeles că nu suntem în situaţia de a-l cunoaşte, cu toate că toate domeniile ştiinţei se străduiesc cu toate mijloacele să descopere care să fie scopul viului, al vieţii în acest univers (multivers!?).

Prin comportarea noastră – individuală şi colectivă -  vom reuşi sau nu vom reuşi să ajungem în stadiul de dezvoltare necesar pentru ca să aflăm motivele pentru care existăm şi cum vom evolua în viitor [eventual către un stadiu de dezvoltare superior] în care să fim capabili să „jucăm rolul” stabilit pentru om / omenire cu inteligenţă şi adecvat împrejurărilor şi locului ce ne-au fost destinate / programate / stabilite în „concertul” cosmic. 

Depinde de noi - fiecare entitate dar şi de întreaga societate - să nu distrugem propriul organism dar şi organismele din care facem parte: familia, naţiune, ecosistemul, continentul, Pământul...
Altfel, datorită conştiinţei şi liberului arbitru cu care am fost dotaţi, prin distrugerea a ceea ce avem la dispoziţie, omul / omenirea va dovedi a fi un rebut al acestui vast program universal.

   Desigur, pentru textele scrise cu fonturi albastre sunt responsabil în întregime şi suport consecinţele.


Surse:
-          Fritjof Capra – MOMRNTUL ADEVĂRULUI
-                      -          dr. David J. Lieberman, PH.D  -  ARTA DE A TE ÎNŢELEGE BINE CU TOATĂ LUMEA

-                      -        dr. Livia Brănişteanu

2 comentarii:

Anonim spunea...

Excelent mesaj ! Nu este nevoie de trimiteri catre alti scriitori sau filozofi atata timp cat fonturile albastre contin esenta :...în bună parte viaţa este rezultatul acţiunilor noastre , ea putând deveni rai sau iad ...".Corect!
In ceea ce ma priveste nu doresc sa stapanesc arta de a ma intelege cu TOATA lumea ci de a ma inconjura doar cu cei cu care ma inteleg.Este mai reconfortant.
MM

Anonim spunea...

"Unii pictori transforma soarele intr-o pata galbena, altii transforma o pata galbena in soare." Pablo Picasso

Aceasta este dedicatia mea autorului ,care intr-un mod rational, echilibrat si rafinat, transforma fonturile albastre intr-un cer senin unde soarele stimei de sine straluceste,iar razele lui ne incalzezc si ne starnesc admiratia si curiozitatea unor noi orizonturi!
Multumesc pentru aceasta ..."zi"!!

LB