duminică, 18 martie 2012

Părerile despre români ale unui istoric / intelectual roman contemporan.


                           Extrase dintr-un interviu publicat în Adevărul din 15 martie 2012


Lucian Boia, istoric: „Istoria ne-a învăţat să fim neserioşi“

Profesorul Lucian Boia crede că românii de azi nu iau lucrurile în serios şi nu au simţ civic pentru că au fost constrânşi, de-a lungul timpului, să caute soluţii personale pentru a supravieţui.
Nu de puţine ori auzim în jurul nostru vorbindu-se, cu iritare, despre defectele românilor. Să fie acestea „defecte naţionale", „de structură" sau consecinţe ale vremurilor pe care le-am trăit? Sunt corectabile sau ireversibile? Pentru a ne lămuri cât de cât asupra acestei teme controversate, am găsit potrivit să o supunem analizei unui istoric de calibru.[Adevărul]

„Adevărul": Domnule profesor, ce vă nemulţumeşte cel mai mult în societatea românească de astăzi?

Lucian Boia: Mă nemulţumeşte, de pildă, neseriozitatea. Şi nu mă refer la genetică, mă refer la un rezultat al istoriei. Cred că românii sunt oameni serioşi, în esenţa lor. Totuşi, românul e obişnuit să vorbească în gol, vezi şi discursul nostru politic, românul e obişnuit să mimeze că face nişte lucruri şi, în loc să le facă bine, le face prost, chiar cu acelaşi efort. Dar dacă tot îţi pierzi vremea cu ceva, măcar să iasă ceva bun, nu ceva rău. Românul nu are simţ civic aproape deloc şi e greu să construieşti în România. Românul nu ia lucrurile în serios. Cu siguranţă că istoria l-a învăţat să nu le ia. A fost atât de multă instabilitate în zona asta... Când începuse să se pună treaba la punct, a venit comunismul care i-a învăţat pe oameni să mintă, să se prefacă şi să caute soluţii personale de ieşire din realitate şi cred că toate acestea dau o stare de neseriozitate. Nu vedeţi că la noi nu se poate construi nimic ca lumea!? Şi când se fac nişte lucruri, te întrebi uneori - îmi pare rău că spun asta! - dacă românii n-au cumva un deficit de inteligenţă. Dar spun asta tocmai fiindcă ştiu că nu au. Dar dacă nu e deficit de inteligenţă, e deficit de altceva.


De ce anume?

De pildă, m-am uitat uluit la ce înseamnă, în versiunea finală adoptată, Legea lustraţiei. Nu se poate aşa ceva! E de un ridicol absolut. Mai întâi, dai o astfel de lege după 20 şi ceva de ani, când deja nu mai are aproape nicio valoare. După aceea, scoţi în afară tot felul de categorii fiindcă vrei să menajezi nişte oameni: vechii UTC-işti nu intră în discuţie, diplomaţii nu intră în discuţie. În al treilea rând, legea nu funcţionează pentru cei aleşi, ci pentru cei numiţi. Aşadar, dacă ai fost activist comunist, poţi să vii în fruntea României, dar nu poţi să devii consilier al preşedintelui României. Totul e de un ridicol cumplit. Şi sunt lucruri făcute, aparent, cu seriozitate. De asta spun: românii sunt neserioşi.


Aveam nevoie de o lege a lustraţiei, în acest moment?

Părerea mea este că am fi avut nevoie în primii ani după 1989. După 20 şi ceva de ani, bănuiesc că nu mai avem nevoie. Dar hai să zicem că puţină nevoie ar mai fi, dar atunci fă-o completă! Nu o face în bătaie de joc!


Aţi crescut într-o familie de intelectuali formaţi în perioada interbelică. Care ar fi diferenţa - aşa cum aţi perceput-o dumneavoastră - între intelectualul interbelic şi intelectualul zilelor noastre?

Eu cred că intelectualul interbelic nu avea obişnuinţa de a minţi. Cred că trăia într-o societate care se maturizase suficient în ceea ce priveşte democraţia şi nivelul cultural. Cred că oamenii erau mult mai corecţi în a-şi afirma punctele de vedere. Comunismul i-a învăţat pe oameni să mintă şi acum oamenii tot aşa sunt. Adevărul nu e ceea ce-i caracterizează în modul cum se exprimă.
.......
Cred că intelectualul trebuie să aibă permanent o atitudine. După cum funcţia lui nu e să facă politică. Funcţia intelectualului e să observe ce se întâmplă în jur, inclusiv în zona politică, şi să critice. Fiindcă un intelectual care stă toată ziua şi laudă... Asta poate să facă oricine. Nu zic să critice în mod sistematic, în mod nedrept, dar cred că funcţia majoră a intelectualului este o funcţie critică. Dacă nu-ţi exerciţi funcţia asta critică, nu eşti intelectual în sensul înalt al termenului. Poţi să ai diplomele respective şi să fii, mă rog, un profesionist într-un anumit domeniu.
........

Când ne-a fost cel mai rău

În mod ironic, comunismul, care a avut menirea să-i aducă pe oameni împreună - pentru că ceea ce conta în comunism, la nivelul discursului, era colectivitatea -, i-a făcut pe oameni să fie foarte individualişti, să fie sălbatic de individualişti. Fiindcă aici şi-au găsit scăparea: să se descurce fiecare pe cont propriu şi să nu mai creadă în nimic. De aici şi individualismul ăsta care caracterizează în continuare societatea românească. De aici minciuna care este prezentă. Suntem o societate care prezintă încă multe note false. Şi asta nu era neapărat „tradiţional românesc".
"Cel mai nefast moment din istoria noastră e comunismul, care i-a făcut pe oameni să fie sălbatic de individualişti."


Carte de vizită
- Lucian Boia s-a născut la 1 februarie 1944, la Bucureşti.
- Este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, având 45 de ani de carieră universitară.
- Opera sa, foarte amplă şi variată, cuprinde titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză şi germană.


Are sau n-are dreptate?
   Dacă părerile sale corespund /descriu realitatea, cred că avem şi răspunsul de ce România din ultimii 20 de ani este:
 - codaşa Europei  în mai toate domeniile vitale ale unei naţiuni: educaţie, sănătate, moralitatea,  infrastructura, mortalitatea, demografia, patriotism, infrastructura, disoluţia autorităţii statului;
 - şi pe locuri fruntaşe în lume în ceea ce priveşte sărăcia, corupţia, hoţia instituţionalizată, menţinerea de legi-strecurătoare şi birocraţie special „construite” pentru favorizarea infracţionalităţii, sistem judiciar corupt.

    Părerile prof. Boia  confirmă  că în ultimii 20 de ani este perfect valabil aforismul celebru: avem conducătorii pe care îi merităm!

Sorin302 -  
evident că ce-i scris cu litere de culoare albastră reprezintă comentariile mele.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asa sa fie ? Oare doar in ultimii 20 de ani romanii isi merita soarta ? Sau, asa cum spuneti dvs.: "conducatorii". L-ati uitat pe Caragiale, mon cher, care deja la sfarsitul anilor 1800 ironiza clasa politica a vremii, care nu se diferentia cu nimic de cea prezenta.
O asemenea populatie poate da nastere la o "crema" ?
Va provoc sa publicati un articol, cat de mic, despre calitatile, asa cum le vedeti dvs., ale unui politician-conducator(in Romania)si sa-l si identificati in opozitie sau in cei de la putere.
Un nume si argumente ! Succes!
MM

Anonim spunea...

Consider ca legile date de guvernantii unei natiuni nu reflecta dorintele acelei populatii, ele au fost intotdeauna pentru si in favoarea celor care o exprima.
Deci : ce vina are romanul ca apare legea lustratiei, despre care romanul de rand habar nu are, stiti ca exista legi care apar azi si maine nu mai sunt ca sa favorizeze afaceri ale guvernantilor? nu cunoasteti multe lucruri , deci nu va exprimati, dati alte exemple unde aveti confirmat raspunsul.