miercuri, 15 septembrie 2010

Enigme ale comportării animalelor.

DOTĂRI ŞI CARACTERISTICI DEOSEBITE / INEXPLICABILE ALE ANIMALELOR.

Cuprins:


Partea I

· Buni prieteni al omului.

· Aceasta imagine te va impresiona afland povestea ei.

· Animalele au simţuri speciale.


Partea II

· Pasarile sunt capabile sa scaneze viitorul.

· Păsările au un complex sistem de neuroni.

· Memoria colectiva a universului. Argumente.

· Alte enigme biologice.


Partea III


· Un alt mister nedezlegat: DELFINII

Sunt tot mai numeroase informaţii în mass-media dar şi în programele canalelor TV cum sunt Discovery, Animal planet, Reality Zone, National Geographic Wild despre comportări cu totul de excepţie ale animalelor domestice sau sălbatice şi ale păsărilor care au dotări neurale, de orientare, de adaptare la condiţiile de mediu neobişnuite, abilităţi psihice / mentale / sentimentale precum şi ataşament / devotament şi o sensibilitate ieşite din comun pentru oameni.


Unele animale – buni prieteni al omului.

În dovezile de prietenie şi iubire faţă de omul drag, de departe se detaşează câinele ca fiind cel mai de nădejde şi constant prieten al omului; sunt multe exemplificări de ataşament faţă de oameni şi a delfinilor, animalelor sălbatice, pisicilor, păsărilor.

Sunt de notorietate secvenţele de filme documentare ce au făcut înconjurul mapamondului în care un câine a salvat de la moarte pe un copil ce se înneca într-un râu, prin plonjarea câinelui în apă, apucarea cu dinţii a copilului şi aducerea sa la mal; şi toate acestea numai ca urmare a intuiţiei câinelui, perceperii de el a primejdiei în care se află prietenul său în timp ce dormea, fără să fie alertat de nici un zgomot sau să vadă ceva. Intuiţia, premoniţia sau un alt simţ încă nedescoperit, coroborat cu sentimentul de prietenie au fost singurele elemente ce au declanşat acţiunea atât de sigură a acestui câine.Ceva supranatural la mijloc? Nu cred! Ci capabilităţi ale animalelor pe care încă nu le cunoaştem!!

Sau cazul câinelui care, văzând, simţind că stăpânul / prietenul său era căzut la podea, nemişcat, în timpul unui incendiu în casă, a alergat şi a alertat, pe rând, pompierii, şi poliţia, cu insistenţă „cerându-le” acestora să-l urmeze şi aproape i-a forţat să se deplaseze acasă pentru a-l salva pe bunul său prieten. Şi l-au salvat numai datorită acestui „înger salvator” la care a fost mai puternic sentimentul de dragoste şi grijă faţă de cel drag decât instinctul de conservare!

Aceasta imagine te va impresiona afland povestea ei.


O femela doberman era insarcinata si a fost salvata dintr-un incendiu de un pompier, care a scos-o din casa in gradina, iar apoi si-a continuat lupta cu focul.

Cand in sfarsit focul a fost stins, pompierul se aseza pentru a se linisti si a se odihni putin.

Un fotograf al ziarului Actualitati din Carolina de Nord observa cum cainele privea, dela distanta, pompierul. Vazu cum dobermanul porni direct catre pompier si se intreba ce urma sa faca.

Barbatul pregati camera, iar animalul sosi langa omul obosit care reusise sa-i salveze viata ei si a copilasilor ei.

Fotograful prinse exact momentul in care cainele saruta pompierul.


Animalele au simţuri speciale.


Sunt numeroase exemplificări arătate de cercetători în care se demonstrează că animalele - inclusiv păsările - au simţuri speciale, neîntâlnite la oameni.

În cele ce urmează vă voi prezenta câteva informaţii despre calităţile / caracteristice / capabilităţi speciale constatate de specialişti la animale şi păsări.

ANIMALELE posedă capacităţi naturale neobişnuite, pe care oamenii le-au pierdut. După cinci ani de cercetări intense prin metode de investigare non-restrictivă, biologul RUPERT SHELDRAKE [NOTA], prin intermediul unui demers experimental în care au fost intervievate sute de per­soane, au fost culese peste 2000 de mărturii care acre­ditează existenţa unor facultăli perceptive neobişnuite la necuvântătoare, marele biolog trage concluzii finale legate de puterile inexplicabile şi misterioase, proprii speciei animale.

Câinii care anticipează întoarcerea stăpânului, pisici care „răspund” la telefon atunci când persoana de care sunt ataşate este la celălalt capăt al firului, cai care se întorc acasă pe drumuri pe care nu le cunosc, animale care presimt iminenţa unui cutremur. Toate aceste comportamente sugerează existenţa unor anumite forme de percepţie care depăşesc criteriile ştiinţifice recunoscute în zilele noastre.


Rupert Sheldrake s-a ocupat de trei tipuri de per­cepţie întâlnite la animale: telepatia, simţul orientării şi simţul premonitoriu.


Telepatia. Unii caini, cat si alte animale de companie, sunt in masura sa "cunoasca" momentul intoarcerii stapanului lor acasa. Camere de filmat ascunse au dovedit acest lucru, orele de intoarcere acasa ale stapanului si mijloacele de transport folosite fiind diferite. Unele animale raspund, de asemeni, prin intermediul telepatiei, la chemari sau chiar la semne. Unele stiu cine telefoneaza, iar altele reactioneaza atunci cand stapanul lor se afla in pericol, chiar daca acesta este la mare departare. Se presupune ca aceste comunicari telepatice se bazeaza pe niste legaturi, care nu sunt simple metafore, ci niste conexiuni reale, ce exista intre oameni si animale. Pornind de la o dubla radacina greceasca, cuvantul telepatie semnifica literal "sentiment la distanta". In momentul in care cainii raspund in mod telepatic stapanului lor, ei fac acest lucru din cauza ca pot capta, intr-un fel sau in altul, gandurile sau sentimentele acestuia.


Simtul orientarii. Porumbeii calatori si randunelele pot regasi cu usurinta locul de unde au plecat, dupa ce au zburat peste imense teritorii necunoscute, desi simtul olfactiv nu poate fi de ajutor in acest sens. Pisicile, cainii si caii sunt, de asemeni, capabili sa regaseasca drumul spre casa din locuri necunoscute si foarte indepartate. Este ca si cum un fir invizibil i-ar lega de caminul lor. Se mai intampla si ca aceasta legatura sa vizeze un om, unele animale fiind capabile sa isi regaseasca stapanul intr-un loc ce le este necunoscut.


Simtul premonitoriu. Unele premonitii se pot explica in termeni de stimuli psihici. Asa se intampla, cu siguranta, in cazul venirii unui cutremur de pamant sau in iminenta unei crize de epilepsie a stapanului, dar mai exista si alte imprejurari, mult mai misterioase.
Toate aceste lucruri tin de perceptii extra-senzoriale, ce se stabilesc dincolo sau in afara simturilor cunoscute. Stiinta nu poate progresa decat depasind limitele curente. Rupert Sheldrake a incercat sa demonstreze, cu cartea sa "Puterile inexplicabile ale animalelor", ca este posibil sa se ancheteze in mod stiintific in acest sens.

[NOTA] pentru a aprecia valoarea ştiinţifică a experimentelor şi teoriei lui Rupert Sheldrake, iată câteva date despre acesta, extrase din enciclopedia Wikipedia:

Born 28 June 1942 (1942-06-28) (age 68) Newark-on-Trent, Nottinghamshire

Education M.A., Ph.D. (Cantab)

Alma mater University of Cambridge, Harvard University

Occupation Biochemist, parapsychologist,

writer Employer Perrot-Warrick Project, administered by Trinity College, Cambridge

Website
www.sheldrake.org

Urmează partea II

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sper sa nu lasati un interval prea mare intre "parti". Astept urmarea cu interes.
Mariana M.