sâmbătă, 17 martie 2018


STEPHEN HAWKING – exemplu stralucit de om de stiinta la care primeaza caracteristicile / calitatile spirituale fata de caracteristicile / calitatile fiziceDin toate informaţiile ce le - am adunat până acum din surse, zic eu, demne de încredere, rezultă că:
- materia – vie sau nevie - este condiţionată, este determinată, este în strânsă legătură cu energia, informaţia şi substanţa de care este inconjurată;
- toate componentele Universului - după unii matematicieni şi fizicieni chiar Multiuniversuri – se influenţează reciproc;
omul, indiferent de stadiul evoluţiei sale, are un loc anume în ansamblul cosmic. Este şi el, la fel ca toate realităţile Universului nostru, produsul interacţiunilor dintre energie, informaţie şi substanţă.

Complementaritatea realităţilor fizice şi structurii spirituale ale omului.
Un postulat fundamental al mecanicii cuantice, care se manifestă în principiul incertitudinii al lui Heisenberg, este acela că nici un fenomen fizic nu poate fi descris (cu precizie arbitrară) ca "particulă punctiformă clasică" sau ca undă ci mai degrabă realitatea este modelată folosind dualitatea undă-particulă.
 
Interpretarea Copenhaga a teoriei cuantice aparține lui Niels Bohr și Werner Heisenberg în cursul colaborării lor în Copenhaga în jurul anului 1927 si a concluzionat  interconexiunea universala a fiintelor, lucrurilor si evenimentelor este o trasatura fundamentala a realitatii care nu depinde de o interpretare particulara a unei teorii matematice. David Bohmconfirma acest fapt:
….Teoria cuantica ne forteaza sa privim universul nu ca o colectie de obiecte fizice, ci mai curand ca pe o complicata tesatura de relatii intre diferitele parti ale intregului unificat.”
Werner Karl Heisenberg a fost primul care a înţeles că starea de complementaritate între aspectul de particulă şi cel de undă în materie pune sfârşit pentru totdeauna dualismului cartezian între materie şi spirit: şi un aspect şi celălalt sunt elementele complementare ale singurei şi unicei realităţi. Astfel se modifică, în mod profund şi ireversibil, distincţia fundamentală între materie şi spirit..... Fizicienii au dematerializat însuşi conceptul de materie” ( Jean Guitton, Grichka şi Igor Bogdanov)
Există deci un lanţ, o suită de realităţi care-l cuprinde şi pe om, ca entitate biologică în şirul mare de materie anorganică – materie organică - substanţe – energii.

Caracteristicile fizice ale omului sunt oare în contradicţie cu cele spirituale ?

În structura acestui Univers, omul este un element. Omul a constatat permanent chiar şi acum, în vremurile moderne, că există fenomene fizice [de plidă teleportarea], şi paranormale [ de pildă telepatia], relaţii [ de exemplu reacţia plantelor învecinate în cazul agresării unei alte plante], chiar elemente fizice [cum ar fi, de pildă, rolul ADN de inhibarea producerii de proteine de calitate superioară] care depăşesc posibilităţile sale de percepţie şi de înţelegere. Paradoxal, dar cu cât ştiinţa evoluează şi dezvălue din ce în ce mai multe adevăruri – unele de-a-dreptul senzaţionale - cu atât constată că sunt şi mai multe aspecte necunoscute.
Atât omul de acum 2,8 milioane de ani, ca şi omul Cro Magnon de acum 30.000 – 20.000 de ani î. Hr. sau omul din ultima generaţie a fost supus legităţilor stabilite de programe ce au determinat şi determină evoluţia Universului. La care adaug - ca o probabilitate - şi posibilele intervenţii bio-genetice ale unor extratereştrii în faza Homo Sapiens din anii 45.000 – 40.000 î.Hr.
Ca entitate biologică, ca exponent al materialităţii vii, omul a avut şi are două ipostaze ale fiinţei sale:
v materială, de animal cu o structură din ce în ce mai evoluată din punct de vedere fizic, care a trebuit să se adapteze în permanenţă la mediu pentru a supravieţui; această caracteristică fizică este preponderentă, chiar hotărâtoare, în primele etape /perioade din evoluţia sa;
v spirituală, dotat cu inteligenţă, creativitate, conştiinţă, sentimente, suflet, caracteristici care s-au dezvoltat pe măsura trecerii timpului. Ele s-au pus în evidenţă în ultima etapă a evoluţiei umane, respectiv în ultimii 10.000 de ani. Dacă evoluţia omului s-a măsura la o scară de 24 de ore [adică dacă cele 2,8 milioane de ani ar fi echivalente cu o zi terestră] evoluţia omului modern ( de la Homo Sapiens până în zilele noastre) ar însemna 3 minute24 de ore a durat evoluţia formei fizice a oamenilor iar 3 minute a durat evoluţia inteligenţei creative. In aceşti 10.000 de ani, adică în cca 3 minute din 24 de ore, apar şi se dezvoltă multe civilizaţii bazate pe cunoştinţe tehnologice complexe.
În actuala fază, caracteristicile moral-spirituale ale omului se pare că sunt în plină „ofensivă” faţă de aptitudinile / calităţile fizice, pentru că:
  - se descopera tot mai multe capacităţi / posibilităţi spirituale, psihice, ale creierului şi gândului;
- sunt în evoluţie şi diversificare către stadii şi niveluri nebănuite încă;
- se descoperă noi valenţe parasensoriale ale omului;
- au o tot mai mare valoare practică în viaţa omenirii.
Caracteristicile spirituale i-au determinat pe oameni să facă mari progrese către cunoaştere, sa aibe spectaculoase progrese tehnice în fiecare domeniu, ca de pildă:
            -  racheta spaţială, statia orbitala locuita, drone;
           - descoperirea şi folosirea energiei nucleare şi a energiei electrice a creierului;
            -  TV – internetul;
            - de la abac la tot sistemul modern de IT;
           - de la activitatea exclusiv manuală si palanul la robotizarea in toate domeniile..
În planul subiectului dezbătut în acest articol, de o deosebită importanţă este şi evoluţia:
        - medicinii – de la vraciul, vrăjitorul şi spiţerul lumii preistorice, antice şi medievale, până la by-pass, înlocuirea nervilor, operaţii efectuate fătului, folosirea celulelor stem pentru regenerarea ţesuturilor si a energiei gandurilor pentru miscari de obiecte, omul bionic (cu folosirea resurselor tehnice), crearea si transplantarea in corpul omenesc de organe printate de bio-imprimante 3D (tridimensionale), pe deplin functionale.
           - ştiinţelor exacte, concrete: fizica, matematica, chimia, biologia.
Datorită acestor progrese materiale, s-au putut dezvolta cunoaşterea şi aprofundarea caracteristicelor morale: conştiinţa, sufletul, spiritul, raţiunea, cugetul, psihicul, gândirea, caracterul şi, încetul cu încetul sunt descoperite şi unele din aşa numitele activităţi paranormale, parasenzoriale, căutând să fie explicate şi ceea ce încă nu înţelegem din fenomenele PSI.
In momentul actual al evolutiei omului, dualitatea trup fizic – trup spiritual ( eteric, informal) este încă dominată de partea fizică, materială a existenţei noastre.
Capătă însă pondere din ce în ce mai mare influenţa ansamblului spiritual al omului care determină gânduri şi atitudini ce transced latura fizică, bineînţeles în cazurile când existenţa materială este cât de cât asigurată.
Desigur că activitatea materială este vitală pentru a ne asigura existenţa pe pământ, pentru a ne feri de capcanele lumii fizice-materiale (foame, sete, boală, frig excesiv, căldură excesivă, calamităţi naturale, altele asemenea).
Închei prin a-l cita pe astrofizicianul Hubert Reeves: „ Viaţa implică toate nivelurile realului. .... Toate nivelurile lumii reale, în trecut, prezent şi viitor, intervin în această scenă a vieţii de zi cu zi. Quarcurile s-au legat în nucleoni în supa iniţială a primelor microsecunde ale universului. Nucleonii s-au adunat în nuclee acum câteva miliarde de ani în mediile fertile ale stelelor. Codul genetic, înscris pe celulele sexuale, a fost generat în supa oceanelor primitive. Astăzi acţiunea continuă la nivelul chimiei, al activităţii celulare şi în planul vieţii sentimentale a îndrăgostiţilor. Ea poartă în sine misiunea propriei prelungiri în viitor. Viaţa este prezentă în toate aceste niveluri...”

Mecanica cuantică, savanţii şi oamenii de ştiinţă precum Jean Guitton, Grischa şi Igor Bogdanov, Hubert Reeves, David Bohm, au pus în evidenţă că spiritul şi toate componentele şi manifestările spirituale-mentale, intelectuale ale fiinţei umane sunt substanţă / materie evoluat organizată, aflată într-un palier superior de organizare faţă de organismul fizic.


Cred că progresul omenirii nu poate fi realizat decât prin consolidarea şi dezvoltarea calităţilor moral – spirituale ale omului, ale conştiinţei sale, ale umanităţii.

Surse:
- Hubert Reeves – Răbdare în azur
- Renato Zamfir – Terra incognita
- Jean Guitton, Grichka şi Igor Bogdanov – Dumnezeu şi ştiinţa
- Jan Van Helsing – Copiii mileniului III
- S.N. Lazarev – Sistemul autoreglării câmpurilor
Profesor Masaru Emoto - Mesaje ascunse în apă
Dr. Eric Pearl - Reconectarea
- Wikipedia

Publicat de sorin302 la 27 iulie 2009  pe blogul ORIZONTURI si repostat pe blog intr-o versiune simplificata si completata in mart 2018.
                                                     x  x   x
Si, in calitate de admirator fara rezerve al lui Stephen Hawking,  omagiez valoarea intelectuala, spirituala si morala a acestui titan al astrofizicii si  mecanicii cuantice,  subliniez aportul sau  urias  la evolutia fizicii, a stiintei, a gandirii logice, in aflarea realitatii si adevarului despre acest univers incomensurabil, astre, viata, umanitate.
     
In acelas timp, in legatura cu tema acestui material, doresc sa evidentiez faptul ca St Hawking este un exemplu de netagaduit al paradigmei ca omul poate realiza progresul omenirii   prin activarea la maximum a activităţilor sale creative,  caracteristice: intelectuale, conştiinţa,  inteligenta si ratiune bine orientate chiar in conditiile unei stari fizice din cele mai precare, cu mari dizabilitati fizice.
Un respectuos omagiu  celui ce a fost si a ramas in constiinta noastra ca un mare savant: STEPHEN HAWKING.
Sorin302    
17 mart 2018

Trimiteți un comentariu