sâmbătă, 7 mai 2016

MODALITATI, METODE PENTRU A-TI IMBUNATATI PROPRIA VIATA - RECOMANDATE / INDICATE DE OAMENII DE STIINTA.

Traim vremuri grele, de restriste si suntem traumatizati – fizic dar mai ales psihic – atat pe plan individual cat si ca natiune, tara, colectivitate romaneasca.

 Multi dintre noi suntem stresati, nesiguri de ziua de maine, depresivi, nemultumiti , anxiosi, panicarzi, cu fobii.


Asemenea stari patologice sunt determinate atat de
       agresiunile  violente ale unor grupuri de oameni [terorism, razboaie etnice, religioase, islamism radicalizat, migratie masiva] cu milioane de morti si oameni dislocati din vatra lor cat si de
        deteriorarea echilibrului in natura cu consecinte grave asupra planetei  - si deci a intregii omeniri – prin catastrofe naturale, manifestari violente ale fenomenelor extreme [cutremure, tzunami, taifunuri, incalzirea globala].
       Noi, romanii, avem parte si de starea de colaps a tarii care  se datoreste canaliilor, netrebnicilor, semidoctilor, hotilor, imoralilor, incompetentilor, impostorilor  ce s-au perindat la guvernare si care  au dus tara in colaps, dezastru.
 Si, mai presus de  toate aceste nenorociri globale, colective, fiecare om are viata personala, familia si intimitatile sale in care pot fi  stari de spirit negative. In unele situatii se manifesta stari patologice  fiecaruia in parte si in propria familie concretizate prin  boli, stări de rău, suferinte, nenorociri, frică, disperare, groază.  
Toate aceste  conditii de viata apasatoare, stresante, uneori chiar inumane, fac / determina mari traume morale care influenteaza direct si nemijlocit starea de sanatate fizica si psihica a fiecaruia din noi.
Oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca in multe domenii remedii pentru eliminarea sau diminuarea la maximum a unor  asemenea situatii foarte primejdioase respectiv pentru imbunatatirea conditiilor de trai a fiecaruia din noi.
Printre recentele descoperiri si solutii stiintifice mi - au atras atentia cele referitoare la posibilitatile ce exista in fiecare om de a imbunatati viata proprie, a familiei, a colectivitatii, a natiunii din care face parte.
Mai jos va prezint un compendiu, o  compilatie al rezultatelor si recomandarilor de solutii ale mai multor cercetatori  stiintifici din domeniul atitudinii, mentalitatii, comportamentului uman fata de mediu si realitati, precum si modul cum OMUL  isi poate augmenta capacitatile de a-şi influenta soarta, de a creia un viitor mult mai bun pentru sine si pentru ceilalti. Domeniul de referinta se circumscrie la CONSTIINTĂ, MINTEA  SUBCONSTIENTĂ si la stiinta Epigenetică.
Conștiință -  este sentimentul întelegerii existenței personale și a integrării ei în univers. [Wikipedia, enciclopedia liberă]
Noua cunoastere stiintifica, nascuta din fizica cuantica, ne spune ca traim intr-un camp armonios de energie, numit constiinta.

În limbajul ştiinţific, percepţia propriilor gânduri poartă numele de „metacogniţie” (gândirea despre gândire), fiind folosit şi termenul de „metaconştienţă” (conştientizarea propriei conştienţe).  Exista un nou domeniu ştiinţific intitulat „neuroştiinţa social cognitivă”. Această nouă ştiinţă se găseşte la intersecţia dintre neuroştiinţele cognitive, ce studiază funcţionarea creierului, şi psihologia socială, ce se apleacă asupra modului în care oamenii se înţeleg unii cu ceilalţi. Kevin Ochsner, directorul Laboratorului de Neuroştiinţe Social Cognitive din cadrul Universităţii Columbia din New York, este unul dintre cei doi fondatori ai acestui nou domeniu ştiinţific. „Cunoaşterea de sine este capacitatea de a ieşi în afara propriei fiinţe şi de a  ne percepe cât mai obiectiv cu putinţă. A deveni conştient de sine, a avea o meta-perspectivă asupra propriei persoane, este ca şi cum am interacţiona cu o alta. Acesta este un aspect fundamental pe care neuroştiinţele sociale încearcă să-l facă înţeles”, explică Ochsner.
Termenul tehnic folosit de mulţi specialişti în neuroştiinţe pentru a desemna această abilitate este „mindfulness” - „conştiinţa deplină”. Ccercetările efectuate de Mark Williams de la Universitatea Oxford au arătat că recurenţa depresiei poate fi scăzută cu 75% prin antrenamentul conştiinţei depline. Conştiinţa deplină ajută la îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii. În ultimii ani, cercetările au descoperit tot mai multe beneficii ale conştiinţei depline. Oamenii de ştiinţă au aflat că meditaţia de tip „mindfulness” reduce anxietatea şi depresiaatenuează senzaţia de durere şi protejează de atacuri de cord. De asemenea, unul dintre cei mai respectaţi psihologi din SUA, Michael Posner, a descoperit că meditaţia „conştiinţei depline” ajută şi la îmbunătăţirea abilităţilor cognitive, stimularea atenţiei, extinderea memoriei de lucru şiîmbunătăţirea inteligenţei fluide. Printre beneficiile identificate recent de cercetători se mai numără reducerea inflamaţiilor cronicereducerea simptomelor de stres în rândul elevilor, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi luarea de decizii mai bune.
[ descopera.ro ]

Conştiinţa umană este produsul unor activităţi care au loc la un nivel mai profund şi mai detaliat în neuronii din creier, susţine un studiu dedicat revizuirii şi actualizării acestei teorii, publicat în Physics of Life Reviews
„Originea conştiinţei reflectă locul nostru în Univers, natura existenţei noastre. A evoluat conştiinţa din operaţii complexe între neuronii cerebrali, aşa cum sunt de părere cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă? Sau, într-un fel, a existat dintotdeauna, aşa cum susţin abordările spirituale?”, scriu Hameroff şi Penrose într-un articol. « Tteoria noastră se potriveşte ambelor abordări, sugerând că conştiinţa ar deriva din vibraţiile cuantice din microtubuli, polimeri proteici din interiorul neuronilor cerebrali, care guvernează funcţiile neuronale şi sinaptice şi, în acelaşi timp, conectează procesele cerebrale cu procesele auto-organizatoare la scară foarte detaliată, structura cuantică «proto-conştientă» a realităţii.”


Subconștient - Termen aparut in psihologia secolului al XIX-lea si prin care sunt desemnate fenomenele si insusirile psihofiziologice si psihice ce nu persista permanent in sfera constiintei dar pot pasi selectiv si cu usurinta pragul acesteia in raport cu imprejurarile.
Este un fel de constiinta latenta si potentiala, care este inferioara, dar coexista cu si deserveste constiinta clara.
Spre deosebire de sferele profunde ale inconstientului, subconstientul se afla in relatii de compatibilitate cu constiinta si este facil accesibila acesteia.[ http://www.psychologies.ro/]
Conform afirmatiilor lui Emmanuel Donchin, director al Laboratorului de Psihofiziologie Cognitiva de la Universitatea din Illinois, 99% din activitatea cognitiva poate sa nu fie constienta. Adevarul este ca noi, ca adulti, ne petrecem cea mai mare parte din timp reactionand subconstient la viata.
Mintea subconstienta are  capacitatatea de procesare a informatiilor de 40 miliarde de biti/secunda iar  mintea constienta de 4.000 biti de informatie/secunda ceea ce arata „forta” subconstientului in determinarea comportamentului uman.
Mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi intreaga viaţă Mintea subconstienta este  adevaratul centru de control al schimbarii comportamentale 
 Epigenetica - este ramura geneticii care studiază variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător, acestea schimbând comportarea genelor și afectând modul în care celulele  le decodifică [Wikipedia, enciclopedia liberă]
Azi s-au descoperit mecanisme epigenetice într-o mare varietate de procese fiziologice şi patologice ce includ: diferite tipuri de cancer, patologii cardiovasculare, neurologice, reproductive, etc.. Cel mai important lucru relevat de această ştiinţă este faptul că totul stă în puterea noastră, că avem în mâinile noastre frâiele care ne pot schimba viaţa în mai bine fără a apela la doctori şi medicamente. Epigenetica este ştiinţa care a reuşit să demonstreze că.... oamenii au o  capacitate avansată de adaptare la orice mediu, pe care o avem cu toţii dar nu suntem conştienţi de ea.
Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează aceste mecanisme exista un  film care poate fi gasit la  ( http://www.youtube.com/watch?v=ShTQ4eiAkdQ) care face referire la câteva cazuri concrete de gestionare a unor afecţiuni doar prin puterea minţii: de la depresie până la cancer, totul ţine de alegerile pe care le facem în viaţă. Dacă alegem să fim mai buni viaţa ne va răsplăti cu bine, iar dacă alegem să ne păstrăm obiceiurile proaste vom plăti consecinţele prin nefericire, boală şi bătrâneţe .[ http://epochtimes-romania.com/]  

Bruce Lipton - Despre Conștiință, Subconștient și Epigenetică
Bruce Harold Lipton (născut la 21 octombrie 1944 la Mount Kisco, New York ), este un biolog american specialiyat in biologia celulelor de dezvoltare cunoscut pentru  promovrea ideei ca genele si ADN - ul pot fi influentate de convingerile unei persoane.\
Asertiunile sale le puteti afla din link-uri :

 In esenta el afirma:
Mediul  este cel care controleaza viata celulelor; celulele sunt afectate in dezvoltarea lor de mediu. Desi, genetic,  celulele sunt identice, datorita influentei mediului ele sunt diferite. Ideea ca genele controleaza viata este incorecta, ceea ce a constatat si personal in urma experimentarilor facute.
Exista o noua stiinta – Control Epigenetic – adica control al vietii realizat peste influenta genelor
Controlul Epigenetic dezvaluie cum tu reactionezi fata de mediul inconjurator asa cum iti schimba reactia fata de mediu, iti schimbi destinul. Tu esti cel care ai capacitatea de a-ti schimba perceptia si raspunsul. Tu esti cel care controleaza genele!
Perceptia mintii tale despre lume schimba biologia, chimia organismului tau, care iti schimbă celulele. Deci, daca  controlezi modul in care functioneaza mintea ta, poti controla chimia organismului.
Exista doua parti ale mintii:
-                “Mintea constienta - care are identitatea spiritului tau, sursele tale de atasament,…- este o minte creative. Mintea constienta poate vedea in viitor, poate analiza trecutul, poate rezolva problema.
-                Mintea subconstienta – este mai mult axata pe obiceiuri – cand trebuie sa inveti ceva nu trebuie sa te gandesti cum o faci, totul este automat
Cei mai multi cred ca ne controlam viata cu mintea creativă.
Dar acum s-a descoperit ca noi ne traim viata controlati fiind de constiinta noastra doar / numai 5% din timp
Traim 95% din viata controlati de programele noastre subconstiente.  
De unde avem aceste programe fundamentale pe baza carora functionam?  Copiii ajung la nivelul de functionare constient abia dupa varsta de 6 ani. Deci, in primii 6 ani observi si tot ce observi intra in sistemul tau de programe.
Acumulam credintele, atitudinile si comportamentele nu de la noi insine ci de la parinti, familie, societate. Acestea devin convingerile de baza – primii sase ani devin perioada de programare – care vor fi cu tine pentru tot restul vietii tale.
Pentru scimbari comportamentale gandesti si actionezi dupa principiul “nu voi mai fi guvernat de aceste prgrame preprogramate. Imi voi trai viata intr-un mod mai constient”;nu e  simplu – “imi schimb modul de gandire”
Psihologii spun: 70% din timp gandurile noastre sunt negative si redundante [inutile, nenecesare, neutile]. Trebuie oprite acele ganduri negative si sa le dai o energie pozitiva; pe masura ce repeti in mod frecvent, mintea subconstienta incepe sa-l invete ca pe un nou obicei. Trebuie sa traiesti in prezent, sa fii constient, pentru ca, daca mintea gandeste la viitor, viata ta este controlata de  mintea subconstienta. Sa spui: nu vreau sa fac  asa cum faceam anterior prin reactii automate. Sa adopti alt comportament pe care sa-l repeti pana intra in programele mintii subconstiente.
Deci trebuie influentat subconstientul cu efortul repetarii de noi comportamente benefice.
Toti am fost programati si operam pe baza acestor programe pe care, insa, nu le recunoastem ca sunt, nu le vedem, le negam pentru ca nu le observam ca le utilizam. Acesta este motivul pentru care se numeste subconstient = minte subconstienta.
„Cele mai multe boli sunt cauzate de stres si de viata trista in absenta armoniei” – afirma Bruce Lipton, in consonanta perfecta cu dr. C-tin Dulcan!
Deci trebuie actionat cu sinele tau pentru a elimina programele negative. Trebuie inlaturate vechile obiceiuri. Un om nu este o simpla entitate, e format din cca 50 – 75 de trilioane de celule independente. Corpul nostru este o comunitate foarte mare de celule inteligente. Toate functiile corpului sunt prezente in celule: ‘ celulele sunt ca niste oameni in miniatura”.
Mintea e cea care guverneaza celulele; cand guvernul este in armonie cu oamenii, atunci comunitatea prospera, e sanatoasa si se mareste. Invers: guvernul (mintea!) poate provoca descompunerea si distrugerea unor comunitati intregi.
Mintea noastra este guvernul!
Sa oferim organismului o dieta buna – fara stress, traiul intr-un mediu pozitiv, benefic, armonios.
“Gandurile mele influenteaza creierul meu care influenteaza la randu-i mediul de cultura, sangele meu, chimia mea interna; creierul elibereaza substante chimice care sunt in conformitate cu gandurile mele cu care sunt “imbaiate” toate celulele” – citat Bruce Lipton.
Substantele chimice eliberate de creier sunt mult diferite intre ele in functie de starea de spirit:
pozitivism, iubire (in care caz se activeaza substantele  protective), sau invers
 negativism, frica, teama, stresul care inhiba sistemul imunitar, cresterea si vindecarea corpului

Dr Dumitru C-tin Dulcan argumenteaza de ce  starea de spirit a fiecarui om este primordiala in determinarea realitati si dezvolta in cartile si conferintele sale idei privind:
Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie și le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. Gândul e creator, e cea mai pu­ter­nică forță din uni­vers. In cursul cercetarilor  făcute, am ajuns la concluzia că celulele au inteligența lor. Celulele reacționau la gândurile și  sentimentele celui în cauză.
Dacă organis­mul nostru reacționează pozitiv la bine și negativ la rău, nu există decât o singură mare concluzie: universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Ca să fim fericiți și să­nătoși, nu e nevoie decât să ne construim viața după legea aceasta.
 
Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferință imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruși și bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza  un­deva și declanșa boala. Stresul, care azi a luat proporții gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia provoacă în corp un pH (autoritatea care regleaza procesele celulare in corp este pH-ul)  acid, favorabil bolii. Depresia are și ea un efect nociv asupra organis­mu­lui, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favo­riza debutul altor boli.
Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favo­rabil sănă­tății. Sigur că sunt și suferințe care nu pot fi evitate. Dar e im­portant să rămânem con­știenți că fiecare minut de suferință sau stres ia din viața ce­lulei noastre
Gândurile rele ne iau din viață, bucu­riile ne dau viață. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imaginație.

XXX

Concluzia mea se bazeaza atat pe cele citite si insuşite dela specialistii biologi, fizicieni in mecanica cuantica, medici, psihologi cat si pe propria experienta. Marturisesc ca atât sotia mea cât si eu [octogenari!!] am practicat si practicăm  o parte din metodele aratate mai sus. Pot depune marturie ca,  intr-o mare proportie, am reusit sa mai atenuăm din starea de depresie, neputinţa, stresul cumulat, provocate de vicisitudinile vietii şi să ne creăm astfel, condiţii mai bune de traiul zilnic.
xxx
Sper ca cele aratate in acest material sa fie de folos măcar unuia din prietenii care-l vor citi, ceea ce ar reprezenta pentru mine o mare realizare, satisfacţie şi bucurie.


Notă: Textul scris cu fonturi albastre reprezintă opiniile mele.
Trimiteți un comentariu