miercuri, 8 aprilie 2015

Stiinta a invins paradigmele bisericesti. Imuabilitatea dogmelor este considerata caducă chiar de conducatori ai cultelor religioase.


           „Adevărul religios evoluează și se schimbă.” 
                                (citat din Papa Francisc) 

Intentia de a  omagia pe  Papa Francisc si Dalai Lama,  doi titani ai contemporaneitatii, de a-mi exprima respectul  si admiratia  pentru actiunile lor, mi-a fost stimulata de  Livia prin postarea  pe blog a cuvantarii Papei Francisc la ÎNTÂLNIREA INTERRELIGIOASĂ ŞI ECUMENICĂ desfasurata la Bandaranaike Memorial International Conference Hall, Colombo in  ianuarie 2015 [http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20150146 ]
consecutiv articolului “DALAI LAMA – interviu” .

Am in vedere ca acesti doi oameni deosebiti, in principal prin gândirea si tinuta lor morala,  au aratat omenirii caile de urmat pentru ca umanitatea sa nu derapeze de la evolutia sa fireasca, stabilita prin programul de dezvoltare al universului, sa nu continue invrajbirea si automutilarea, sa nu se autodistruga.

Mai mult, ambii sunt militanti activi  in a determina membrii confesiunilor ce le conduc sa se lepede de dogmatismul si imobilismul propriei religii, prin recunoasterea progreselor civilizatiei umane, a noilor realitati aratate de stiintele moderne iar biserica sa devina – dintr-o „cazemata” a intolerantei si ca o institutie desueta, perimata -  un factor de progres si civilizatie in concordanta  cu evolutiile stiintifice.
Subliniez aportul lor  de o deosebita valoare prin cateva citate:

Papa Francisc:


Papa Francisc declară că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt corecte.
“Teoria evoluţiei speciilor şi Big Bang-ul sunt adevărate, iar Dumnezeu nu este un "magician cu o baghetă", a declarat papa Francisc în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificală de Ştiinţe, informează independent.co.uk. Papa Francisc a făcut o serie de comentarii, despre care experţii spun că au dat lovitura finală unor "pseudo-teorii" precum creaţionismul şi designul inteligent, ipoteze despre care unele voci spun că au fost susţinute de fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea.
Papa Francisc a explicat că teoria evoluţiei speciilor şi big bang-ul NU sunt incompatibile cu existenţa unui creator, susţinând că, dimpotrivă, aceste teorii "cer existenţa unui creator".
"Când citim despre creaţie în «Facerea», întâmpinăm riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o baghetă, capabil să facă totul. Dar lucrurile nu stau aşa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii şi i-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecăruia, pentru ca fiecare să ajungă la desăvârşire”.
“Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia în cadrul naturii nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze", a spus suveranul pontif.
Biserica Catolică a avut de multă vreme reputaţia unei instituţii care se opune ştiinţei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind forţarea lui Galileo Galilei de a-şi retrage teoria considerată "eretică", potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, lucru de necontestat în prezent. (Mediafax; DCNews)


Biserica nu mai crede într-un iad în care lumea trebuie să sufere. Această doctrină este incompatibilă cu iubirea infinită a lui Dumnezeu… Ca si fabula despre Adam si Eva, iadul nu este decât un mecanism literar. Iadul nu este decât o metaforă pentru sufletul izolat”,…
Catolicismul este acum ”o religie modernă si rezonabilă, care a trecut prin schimbări revolutionare. A venit vremea să abandonăm intoleranta. Trebuie să recunoastem că adevărul religios evoluează si se schimbă. Adevărul nu este absolut si nu este predeterminat”…
“Biblia este o carte sfântă frumoasă, dar ca toate cările vechi importante, unele pasaje sunt depăsite. Unele chiar ne îndeamnă la intolerantă si prejudecăti. A venit timpul să reinterpretăm aceste versete, care contrazic mesajul de iubire si adevăr, care în rest radiază din întreaga scriptură. În concordantă cu noua noastră întelegere, vom începe să le permitem femeilor să devină cardinali, episcopi si preoti”.

 Papa Francisc a lansat in noiembrie 2014, la Istanbul, un apel ferm la unitatea bisericilor catolica si ortodoxa, separate de un mileniu, subliniind ca victimele razboaielor si tinerii cer cu insistenta acest pas istoric, relateaza Agerpres.

"Singurul lucru pe care il doreste Biserica catolica si ceea ce incerc si eu ca episcop al Romei... este unitatea cu bisericile ortodoxe", a afirmat suveranul pontif intr-un mesaj citit in prezenta patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cel mai prestigios demnitar ortodox. (HotNews.ro)


Aş mai adauga  ca este pentru prima oara in istoria milenara a religiilor cand un conducator de cult / biserica / confesiune  recunoaste explicit in numele bisericii crestine realitatile descoperite de oamenii de stiinta. Ai caror predecesori au fost declarati eretici sau arsi pe rug de ierarhii bisericii pentru descoperirile lor.
Fara schimbarea de mentalitati  sustinuta de Papa Francisc, biserica crestina, de atunci si pana azi, a fost si  este  retrograda, desueta, perimata, caduca, desi principiile si idealurile in numele carora functioneza sunt perene.

DALAI  LAMA:
La intrebarea: « Ce ne face  sa fim mai buni? », Dalai Lama a raspuns:

« Tot ceea ce nu ne lasa indiferenti la suferinta aproapelui si ne face sa fim mai sensibili, mai detasati,mai amabili, mai umani, mai responsabili, mai corecti si cinstiti. 
« Religia care-ti ofera si-ti recomanda toate acestea, este cea mai buna religie. “
« Prietene, nu ma intereseaza de ce religie esti si daca esti credincios sau nu…Pentru mine, este important felul  cum te porti cu ceilalti, familia ta, colegii de serviciu, prietenii tai si in general cu toata lumea.
Aminteste-ti ca universul este influentat de actiunile si de gândurile noastre. »

« Legea actiunii si reactiunii nu se refera numai la fizica.  Ea se aplica si la  relatiile umane. Daca faci bine in jurul tau, ti se va raspunde cu aceiasi moneda.  Daca te porti incorect, cu rautate, se va intoarce impotriva ta. »

« Ia seama la  gândurile tale caci ele vor deveni Cuvinte.
Ia seama la cuvintele tale caci ele vor deveni  Actiuni.
Ia sema la actiunile tale caci ele vor deveni Obiceiuri.
Ia seama la obiceiurile tale caci ele iti vor modela Caracterul.
Ia seama la caracterul tau caci el iti va conditiona Destinul,
Iar destinul va fi Viata ta

                                             …si…


« Nu exista religie mai mare ca Adevarul.»

Un comentariu:

Livia spunea...

Daca ar fi sa fiu o muza as putea avea o scuza,de aceea SA FIM BOGATI IN SPIRIT.doar asa putem admite că traim într-o "morala deschisa" şi într-o ideologie (religie) dinamica!

Dr. Millay a spus "Accesul la Inteligenta Superioara este" hardwired" în fiecare sistem uman. Voința noastră /liberul nostru arbitru presupune dezvoltarea software-ul intern pentru a stabili o conexiune conștienta la Inteligenta Superioara și apoi alegerea sistemului de credinta de a interpreta ceea ce este primit prin acel canal!
https://wegoastrology.files.wordpress.com/2013/01/multidimensionalmind2.pdf

In legatura cu salutul de bun venit pe blog:
""Sper să pot provoca şi întreţine interesul Dvs, al vizitatorilor şi cu unele imagini şi texte care să vă ofere prilej de destindere"Sorin302


Touché!
Deplina mea gratitudine pentru imensa Dvs. generozitate faţă de oameni, cordialitatea,corectitudinea, sinceritatea ,adanca prietenie,ghid intelectual si spiritual pentru experienţa emoţională şi de viaţă a unui viitor adus in prezent!
Cu adâncă stimă şi prietenie,
Livia