vineri, 6 februarie 2015

PRETUIRE SI DRAGOSTE PENTRU EUGEN CULICOV

17 decembrie 2014, ceremonia funerara a lui Jimmy -  Eugen Culicov.
La aceasta trista reuniune ar fi trebuit sa rostesc cuvinte care sa exprime gandurile si sentimentele mele pentru cel care imi este cel mai bun prieten din 1949, din prima zi de facultate, deci de 66 de ani; tensiunea si incarcatura emotionala m-au inhibat.Legatura sufleteasca ce dainuie de o viata de om cu acest admirabil prieten s-a consolidat din anii studentiei [minunati ani, pentru ca am avut colegi de mare valoare precum Jimmy] si pe masura ce ce ne-am facut meseria timp de 27 de ani la aceeasi unitate CFR – Directia comerciala sau Directia miscare si comercial din Departamentul Cailor Ferate.
Foarte apropiati ca mentalitate si in  preocuparile profesionale de a fi  profesionisti pe un palier superior, Jimmy si cu mine ne-am sprijinit reciproc  sa ne indeplinim cu cat mai mare randament datoria de feroviari aflati in varful ramurii comerciale.
Jimmy constituie si a constituit pentru mine si un etalon moral, de conduita, care mă ajută si m-a ajutat, de multe ori, sa nu gresesc, sa continuam  un drum in viata profesionala si personala de care sa ne  amintim cu drag si cu mandrie.
Iar Jimmy poate fi mandru de ce a realizat.
Am extrem de multe amintiri placute, frumoase, de mandrie profesionala dar si sentimentale. Fie ca am participat umar la umar la activitatile zilnice ale CFR, la deplasarile in regionale, la sectii ECM, in statii si terminale, la numeroasele deplasari in strainatate, la dezbaterile si discutiile cu conducatorii si colaboratorii nostri, noi doi am fost intotdeauna de aceeasi parte, am avut opinii similare, daca nu identice. Ceea ce a fost si este reconfortant.
De-a lungul celori de 66 de ani de prietenie am constatat impreuna ca avem aceleasi gen de reactii la solicitarile vietii, ale societatii ceea ce mi-a consolidat mereu  increderea in el si siguranta ca  e corect ce fac; sper ca sentimentele erau reciproce.
Inteligenta, cultura si moralitatea sa, politetea si comportamentul civilizat, delicat, echilibrat si manierat, simtul umorului, sinceritatea sunt calitati evidente pentru toti cei ce-l cunosc pe Jimmy. Le reamintesc pentru ca imi face placere si pentru ca ele au constituit repere pentru corijarea devierilor pe care le-am mai avut in viata.

Multumesc Jimmy.

Evocarea  trecerii de la viata pamanteasca pe un alt taram (sau in neant), poate pe un alt palier existential, imi da prilejul sa costat ca Jimmy este, ramane  in sufletul meu – si sigur va exista pana imi vine si mie randul – ca si inainte de 12 decembrie 2014, ca cel mai bun prieten alaturi de varul meu Traian Achimescu. Ma bucur in continuare de prietenia lui, de amintirile minunate ce le am, de momentele de neuitat petrecute impreuna.
Îi rog pe prietenii nostri sa omagiem permanent prietenia, afectiunea, dragostea si stima ce ne leaga, pe fiecare in parte, de Jimmy. 
Sa-i omagiem memoria, asa cum Jimmy ne-a onorat cu prezenta si prietenia sa.

Exprim un sentiment de recunostinta pentru Elena pentru momentele de fericire pe care i le-a prilejuit si de care Jimmy imi spunea adeseori cu incantare si recunostiinta.

Multumesc Jimmy, esti  cu mine in continuare si iarta-ma ca nu mi-am putut exprima la ceremonia funerara gandurile si sentimentele cum se cuvine; sigur ma intelegi de ce n-am fost in stare.

Sorin

Februarie 2015

Trimiteți un comentariu