vineri, 9 ianuarie 2015

Academicianul Solomon Marcus dixit

După extrem de multi ani când au fost ignoraţi,  în sfârşit, academicienii, savanţii, oamenii de valoare au cuvântul . Şi dreptate. 
Să sperăm că vor fi si ascultaţi, le vor fi valorificate cunoştinţele şi experienţa, că părerile lor  vor fi luate in considerare.

In textul de mai jos veţi găsi adevaruri-sinteză despre situatia din Romania.


Solomon Marcus: “Sîntem fruntași în Europa la horoscoape, ignorăm cerintele elementare ale educatiei


8 January 2015 Eugen Istodor - Catavencii

Unde-și au locul profesorul de la Cotroceni și matematica de olimpiadă în lumea noastră a horoscoapelor? Este ecuația comentată de profesorul de analiză matematică și lingvistică computațională.



Reporter: Dom’ profesor, cum e cu acești cîștigători? Un profesor președinte și alungații din România.

Solomon Marcus: Noul președinte avea, din start, calități care îl favorizau, nefiind perceput ca un om politic, deși era președinte de partid. A fost apoi și votul negativ la adresa celuilalt candidat. A contat și faptul că vine din lumea școlii și că a fost un primar de succes al unui mare oraș. Sloganul său, “România lucrului bine făcut” (în perfect acord cu faptul de a fi etnic german), contrasta cu sloganurile neinspirate ale adversarului său. Dar toate astea au devenit eficiente ca urmare a unei mari surprize, pe care o consider principalul eveniment al anului 2014: trezirea diasporei românești, numărul fără precedent al românilor din afara granițelor României care au arătat că le pasă de ceea ce se întîmplă în România, că sînt gata să aștepte chiar și cîteva ore pentru a se exprima. Semnificația acestui fapt este potențată de un altul, deloc neglijabil; nivelul general de cultură, de pregătire profesională al diasporei este mai ridicat decît al celor din România. A devenit o tradiție ca în marile schimbări în bine din România cei întorși din țări mai avansate să aibă un rol decisiv. Putem acum miza pe repetarea acestui fenomen.


Rep.: Care-i ecuația cu necunoscute românești în această nouă ordine?

S.M.: Dar în toată această poveste există o mare necunoscută: cum va găsi noul președinte oamenii curați și competenți cu care să facă față noilor cerințe, în condițiile realității crude a ultimilor ani, în care scena publică este dominată de o clasă politică în mare măsură compromisă, toate partidele politice semnificative furnizînd un mare număr de persoane certate cu legea sau cu morala. În condițiile în care Parlamentul și Guvernul, conducerile de partide politice și de instituții de tot felul, unde te aștepți să-i găsești pe cei mai buni, se dovedesc a fi în mare măsură cu totul altceva decît ceea ce așteptai, te întrebi firesc dacă nu cumva este ceva bolnav la baza societății noastre și răspunsul vine fără ezitare: da, bolnavul este sistemul educațional, bolnave sînt mass-media și altele pe care nu le mai amintesc. Iată, în aceste zile de început de an, spectacolul dezolant al înapoierii și inculturii, al analfabetismului de toate felurile, pe care ni-l oferă canale de televiziune care se vor respectabile, care se întrec în a ne descifra enigmele anului 2015 cu ajutorul a tot felul de șarlatani. Nici familia, nici școala, nici universitatea (în fiecare caz, cu excepțiile de rigoare) nu au fost în stare să explice noilor generații că, admițînd împărțirea boltei cerești în diverse constelații, acestor constelații nu li s-a găsit nici o legătură cauzală cu destinele umane, cu mișcările sufletului nostru. Se știe acest lucru de cîteva sute de ani, adică de la Kepler încoace, dar pe malurile Dîmboviței încă nu a ajuns. Sîntem fruntași în Europa în ceea ce privește popularitatea horoscoapelor și zodiacurilor, ignorăm cerințele elementare ale educației pentru societatea globală, pentru civilizația Internetului, pentru conviețuirea cu alteritatea, folosim programe de învățămînt rămase în urmă cu o sută de ani. Da, domnule Eugen Istodor, și dumneavoastră, din presa de toate felurile, care credeți că marile jocuri sînt exclusiv cele de la vîrf și sînteți mereu cu ochii pe ele.


Rep.: Ce facem cu matematicienii?

S.M.: Matematicienii și informaticienii români din lume și de la noi țin pasul cu partea cea mai avansată a națiunii și contribuie din plin la progresul așteptat. Urarea mea: schimbare prin proiecte inteligente.

Niciun comentariu: