joi, 18 iunie 2015

Din nou despre CAPABILITATILE ORGANISMULUI UMAN

Ca ecou la postarea  ALTE DOVEZI SI NOI ARGUMENTE PRIN CARE SE CONSTATA CA ORGANISMUL UMAN ARE CAPABILITATI INCA NEEXPLORATE, NECUNOSCUTE am primit urmatorul comentariu:

Subiectul este foarte interesant si m-a atras intotdeauna. Dar aceste cazuri care sunt foarte rare( care este procentul raportat la circa sapte miliarde de oameni ?) nu este mai degraba un defect "de fabricatie " si nu neaparat o capabilitate latenta si nedescoperita ?
Si, presupunand ca dispunem toti de capacitatea de a ne activa aceste rezerve ascunse, oare im ce scop le-am folosi ? M.M.

Asa-i, daca judeci dupa paradigmele mecanicismului, „carteziene”, in ideea ca ceea ce nu se cunoaste si nu poti „pipai” este fie inexistent, fie utopie, fie SF, fie elucubratii, etc...
Cele 17 cazuri de prezentate sunt, in cea mai mare parte, singulare; insa nici pe departe nu sunt singurele dovezi palpabile studiate de specialisti, privind  capacitatile si abilitatile  organismelor vii „iesite din comun”, extrasensoriale si supranaturale [fata de ce cunoastem pana acum!]

Bazandu-ma  pe cele indubitabil demonstrate de stiinta din diversele domenii , îmi permit „libertatea” sa privesc subiectul  „ dotarilor”  sistemelor / organismelor  intr-un context mult mai larg. Incerc sa judec cazurile de care am cunostinta incadrate intr-un ansamblu, intr-un „pachet” de posibilitati care ar putea exista in acest plan grandios al evolutiei Universului – deci si a entitatilor vii din acesta!
Legile existente „asigura” evolutia organismelor vii -  deci inclusiv organismul uman – cat si a tuturor „componentelor” Universului,  „prevazuta” in planul / programul cosmic, prin „formele pe care le iau materia, energia și informatia în procesul dezvoltării lor perpetue” (Wikipedia). 
Si cum mecanica cuantica a stabilit prin constatari irefutabile ca universul este compus din particule, paradigmele stabilite de  aceeasi mecanica  cuantica sunt valabile pentru tot ce-i in cosmos – deci si pentru materia vie. Mai e de retinut si ca organismele din Universul  cunoscut se interconditioneaza si se influenteaza reciproc.
In tot acest ansamblu isi au locul si organismele umane. Ale caror caracteristici  sunt influentate permanent de mediu in care se dezvolta si de informatiile pe care le primesc.Dotarile organismului uman consider ca trebuie sa se se dezvolte – si sa contribuim activ la diversificarea lor! – pentru  integrare cosmica permanenta, pana la un nivel calitativ si cantitativ „admisibil” spetei umane. Astfel cred ca programul de existenta si evolutie al Univ. are prestabilit un set de capabilitati pentru adaptarea lor continua, pana la un anumit stadiu de atins (de care suntem extrem de departe!). Habar n-am care-s limitele  „dotarilor” , „abilitatilor”, „capabilitatilor”  organismelor vii!
Dar ce mi se pare evident - si acest lucru a reiesit din cercetarile asiduu intreprinse si din rezultatele multor experiente - este ca  organismul uman are multe capabilitati care sunt necunoscute, sau putin /deloc cercetate, sau „expediate” ca fiind elucubratii ale ezoteristilor extremi; despre asa ceva am comentat si in materialul anterior.
In acest „pachet” de posibile abilitati potentiale includ toate temele/cazurile/experimentele / informatiile pe care le am despre capabilitati ale oamenilor, ale organismelor vii  nexplorate, nedescoperite dar constatate in mod concret ca exista. Pentru a-mi argumenta aceste considerente, pe langa cele enumerate in articolul precedent, mai adaug:

  • Existenta interactiunii de la distanta in lumea particulelor; in acest context,rolul si calitatile ADN-ului – vezi reactia sa la distante de mii de km;
  • Memoria subconstienta (ancestrala) – vezi cazul maimutelor de pe o insula izolata care au „primit” –pe o cale necunoscuta- informatia cum sa foloseasca noi metode pt a putea manca  nucile de cocos;
  • Dotarea pasarilor migratoare cu „radare” care le permita sa se orienteze dupa campul magnetic terestru; un soi de "instrument de navigatie", conectat la sistemul nervos si care contribuie, la orientarea pasarilor in cursul migratiei (Sursa: Telegraph Science)
  • Construirea de organe functionale prin scanare si imprimante 3D – creierea omului bionic.
  • Modificarea paradigmelor vietii, societatii, existentei U de-a lungul civilizatiei umane  – indeosebi de catre fizicieni – care au influentat decisiv „descatusarea” de conservatorismul, imobilismul si ignoranta stimulate de biserica .
  • Mult prea multe necunoscute despre organismul uman, si mai ales despre calitatile spirituale ale spetei umane – constiinta, liber arbitru si chiar realitatea obiectiva- cu „expedierea de catre specialistii cartezieni” a problemelor spirituale ( mai ales a celor extrasenzoriale si paranormale) in misticism, ezoterism extrem, schizofrenie, in derizoriu, in desuetudine si....pierdere de timp!
  • Reactia materiei organice si anorganice  la intentii, ganduri, sentimente. S-a dovedit experimental ca plantele au o hipersensibilitate la manifestarile, intentiile, gandurile chiar fie de bunavointa fie de rea vointa, violente fata de ele insele sau fata de alte plante din habitatul apropiat
  • Posibilitatea de comunicare la nivelul intregei lumi vii prin intermediul unui câmp energetic emis de organisme-teorie demonstrata prin observatii despre experimentele facute

                    Si mai  sunt multe altele.

Daca toate aceste caracteristici/abilitati/capacitati de exprimare – sau o parte din ele - ar fi  in dotarea speciei umane, nu e posibil ca ar putea constitui un „fond” de posibilitati de exprimare mult mai consistenta si deci cu influenta mai mare in ansamblul fenomenelor  cosmice ? Oare nu am avea posibilitatea de a „contacta” alte entitati inteligente ?
In orice caz, ne-ar da posibilitatea sa stim mai multe chiar despre propriul nostru organism!!
Si poate ne-ar ingadui sa ne apropiem de adevar in ce priveste scopul omenirii in acest univers!!

Omenirea, prin imbunatatirea caracteristicilor  organismului uman poate sa-si transceada conditia.

miercuri, 10 iunie 2015

ALTE DOVEZI SI NOI ARGUMENTE PRIN CARE SE CONSTATA CA ORGANISMUL UMAN ARE CAPABILITATI INCA NEEXPLORATE, NECUNOSCUTE .

Una din temele favorite dezbatute in materialele postate pe blog este si aceea potrivit careia omul are capabilitati / posibilitati mult mai multe si mult mai complexe decat cele cunoscute pana acum, dacat cele ce se intrezaresc si sunt in analiza oamenilor de stiinta.
Teoria / ideea ca specia umana este programata sa fie un factor mult mai puternic in ansamblul cosmic, in determinarea evolutiei viului-vietii in univers este din nou sustinuta de alte dovezi - rezultate ale cercetarilor –asa cum sunt cele 17 cazuri de oameni cu abilitati noi si caracteristici uimitoare pe care le prezint in continuare.

Cazurile prezentate pe site oddee.com:
- in masura in care informatiile sunt veridice (fara a ma hazarda, apreciez ca pot fi luate in considerare si ca informatii cu caracter stiintific, nu numai de „cabaret”, de „senzatie” sau al unor cercuri „ezoterice extreme”) -
- ar „intari” cele constatate  de fizica cuantica, potrivit careia organismele din univers si in particular  organismul uman, sunt integrate in ansamblul cosmic. In plus, adaug din lectura unor cercetatori ce au „extrapolat”  cunostiintele capatate din descoperirile mecanicii cuantice, afirmand ca organismul uman poate mult mai mult decat se banuie ca poate, are rezerve nebanuite, nedescoperite care acuma sunt catalogate ca fenomene PSI – deci supranaturale si ncompatibile cu rigiditatea manifestata de unii oameni de stiinta.

           Prin amabilitatea unui prieten, am primit si va prezint la randu-mi cazurile a 17 oameni cu puteri supranaturale, potrivit  oddee.com:

17. Daniel Tammet  Omul cu creier fenomenal
            Daniel Tammet s-a nascut la 31 Ianuarie 1979 in estul Londrei.Inca de mic a inceput sa efectueze in minte calcule din ce in ce mai complexe.             
Daniel Tammet face parte dintr-o categorie aparte a speciei umane: aceea a persoanelor cu aptitudini neobisnuite, incredibile (desi dovedite) si de neinteles pentru stiinta moderna. Daca ar fi intelese, probabil ca ar reprezenta un progres fabulos pentru om, presupunand ca astfel de abilitati ar putea fi cumva activate la fiecare dintre noi.
            Pentru a fi si mai concreti, sunt mai putin de 50 de oameni pe planeta care intra in aceasta categorie.
Care sunt aptitudinile lui Daniel? Pe de-o parte usurinta uluitoare de a face mental calcule cu cifre uriase, fara efort si fara greseala, iar pe de alta parte abilitatea de a invata o limba straina intr-un timp care pentru omul obisnuit nu este suficient nici sa se familiarizeze cu aceasta. Daniel afirma ca pentru el efectuarea calculelor, oricat de dificile, nu reprezinta, asa cum este pentru noi ceilalti, un efort mental, de multe ori coplesitor. Dimpotriva, rezultatul ii este pur si simplu oferit de creierul sau, in forma vizuala.

          16. Ben Underwood – Omul care vede fara ochi
  
            Ben Underwood s-a autoinitiat in tainele ecolocatiei pentru a se misca prin lumea din jurul sau.
            Ecolocatia este ceea ce liliecii si delfinii folosesc pentru a-si gasi drumul prin intuneric, respectiv prin apa. Surprinzator, si oamenii pot folosi ecolocatia, care este o tehnica si se invata, nu o abilitate innascuta.

15. Daniel Browning Smith  Baiatul de cauciuc

            Daniel este cunoscut sub numele de Omul de cauciuc. Este cel mai flexibil om din lume.Fata de alte persoane care reusesc sa isi rasuceasca doar intr-o singura directie corpul (in fata sau in spate), Daniel poate face rotiri in toate directiile.      
            Acesta isi poate disloca ambele brate si ambele picioare, poate face o rasucire de 180 de grade, ceea ce ii permite sa isi atinga partea dorsala cu nasul.
            Omul de cauciuc a intrat in Cartea Recordurilor pentru flexibilitatea sa si a devenit unul dintre cei mai faimosi contorsionisti din lume.

14. Michel Lotito – Omul Mananca Tot
  
          Michel s-a nascut in 1950 si e francez. Consuma tot: biciclete, televizoare, a ros si... un avion de mici dimensiuni, ca sa nu mai vorbim de pahare si farfurii. El le dezmembreaza pe toate si apoi le mananca pe rand.  Pentru avion a avut nevoie  de doi ani, intre 1978 si 1980.
Michel nu sufera de niciun fel de efect advers, chiar daca unele materiale contin si substante considerate otravitoare

13. Dean Karnazes  Omul care poate alerga la nesfarsit
            Dean Karnazes este faimos pentru ca a alergat 50 de maratoane in 50 de zile consecutive, ba mai mult, a alergat fara oprire pe o distanta de peste 560 de kilometri, in trei zile si jumatate in care n-a dormit deloc. Oamenii de stiinta i-au studiat organismul iar cercetatorii au descoperit ca maratonistul are o cantitate mai mare de sange in sistemul circulator decat restul persoanelor 

12. Rathakrishnan Velu – Regele maselelor
  
            Un vegetarian din Malaezia a intrat in Cartea Recordurilor, dupa ce a pus in miscare o locomotiva si sapte vagoane folosindu-se doar de forta maxilarelor.  Greutatea totala urnita din loc de barbat, cu ajutorul unui cablu subtire de otel, a fost cu adevarat impresionanta: 297,1 tone.

11. Liew Thow Lin  Barbatul magnet

            Liew Thow Lin, un pensionar de 70 de ani din Malaezia  a tras o masina pe o distanta de 20 de metri cu puterea lui magnetica.
            Barbatul, cunoscut pentru capacitatile magnetice (tacamuri lipite pe piept, fiare de calcat lipite pe brate, etc) si-a lipit o placa metalica pe piept, a agatat un carlig cu lant de ea si a tras masina pe o distanta de 20 de metri.

10. Kim Peek – Omul care n-a uitat nimic in viata lui
            Cand a murit, in 2009, Kim Peek stia pe de rost 12.000 de carti
            Unul dintre motivele pentru care Peek a reusit sa ajunga la aceasta performanta a fost faptul ca era capabil sa citeasca cate doua pagini ale unei carti odata, fiecare cu cate un ochi.
           Potrivit savantilor care l-au studiat, americanul a retinut 98% din experientele pe care le-a trait, a fost geniu in cel putin 15 domenii, precum muzica si matematica, insa a avut judecata unui copil de cinci ani de zile.

  9. Thai Ngoc – Omul care nu a dormit de 30 de ani
            Thai Ngoc, un vietnamez in varsta de 68 de ani sustine ca n-a putut dormi timp de 32 de ani (11700 de nopti ) in urma unei stari febrile capatate in anul 1973.
            Vietnamiezul se tine insa tare, reusind sa care de doua ori pe zi cate 50 de kilograme de fertilizator pe o distanta de 4 kilometri si sa se intoarca teafar acasa, conform spuselor sotiei sale.
 In afara de o mica disfunctionalitate la ficat, medicii nu au reusit sa gaseasca nimic in neregula cu sanatatea lui.

8. Isao Machii  Omul Matrix
          Japonezul Isao Machii a devenit faimos datorita reflexelor sale supranaturale si a preciziei extraordinare cu care isi coordoneaza miscarile. 
          El poate taia in doua cu o sabie de samurai bile care se apropie de el cu o viteza de 50 de metri pe secunda. Astfel, samuraiul modern poate lovi lucruri care se misca prea rapid pentru a putea fi vazute, iar cercetatorii banuiesc ca ar fi vorba aici de o forma de perceptie extrasenzoriala.

7. Tim Cridland – Omul care nu simte durerea
  
            Tim Cridland din New York , SUA, sustine ca e capabil sa isi anuleze senzatia de durere.
            Aceasta capacitate aparent supraomeneasca de a depasi praguri de durere normale pentru un om este extraordinara, iar el si-o demonstreaza, de pilda, intepandu-se cu tepuse si sangerand foarte putin sau chiar deloc
  Tim a studiat tehnicile fachirilor indieni stravechi, iar acum sustine ca a invatat cum sa stapaneasca materia doar prin forta mintii. Astfel, el sustine ca poate nu numai sa blocheze perceptia durerii, ci si sa isi impiedice corpul sa sangereze cand isi infige in brate si in gat spite ascutite, de bicicleta.
Prin meditatie, Tim spune ca poate sa reziste aproape la orice.

6. Kevin Richardson – Omul care vorbeste cu lei

            Kevin Richardson, zoolog si specialist autodidact in comportamentul animalelor, poate comunica cu leii, leoparzii si alte carnivore de talie mare.  
            Metodele pe care le foloseste sunt originale si neobisnuite: iubire, intelegere, respect, incredere si intuitie; cunoaste personalitatea fiecarui animal cu care interactioneaza
            In adolescenta a fost numit "Omul pasarilor din Orange Grove".
            Richardson a venit prima oara in contact cu leii in urma cu 11 ani. El a avut sansa sa se apropie de doi pui nascuti in captivitate pe care ii numeste fratii sai. Acestia sunt acum maturi si se numesc Tau si Napoleon.
 A lucrat la Parcul Leului din Johannesburg , Africa de Sud.

          5. Claudio Pinto - Omul care isi scoate ochii din orbite
            El pretinde ca a ajuns la performanta de a-si scoate ochii din orbite in proportie de 95%.
            Claudio Pinto, in varsta de 48 de ani, a facut mai multe investigatii medicale, toti specialistii fiind de acord ca nu au mai vazut asa ceva. 

4. Prahlad Jani – Omul care nu mai mananca si nu mai bea nimic de 70 de ani

            Yoghinul Prahlad Jani, in varsta de 83 de ani, se afla in spital sub supraveghere video 24 de ore din 24 si nu a consumat nicio picatura de apa, nu a mancat si nu a mers la toaleta de cand a fost internat. Ascetul sustine ca la varsta de opt ani a fost binecuvantat de o zeita si de atunci traieste fara alimente. 
Aceste observatii vor aduce putina lumina asupra supravietuirii omului in conditiile lipsei de apa si hrana. Analizele vor ajuta la elaborarea unor strategii de supravietuire in cazul unor catastrofe naturale, al unor conditii extreme de stres sau al unor misiuni spatiale pe Luna sau Marte, a declarat unul dintre specialistii indieni.

          3. Ma Xiangang – Omul imun la socuri electrice

            Ma Xiangang  poate atinge un gard electric fara sa fie ranit si fara sa simta vreo urma de durere.
            Chinezul si-a descoperit superputerea dintr-o intamplare. Ulterior, a descoperit ca poate atinge cabluri prin care trec sute de volti (suficient pentru a dobori cai) fara sa simta vreo durere.
            Oamenii de stiinta nu pot explica exact superputerea chinezului, insa banuiesc ca trupul sau are o conductivitate de cateva ori mai scazuta decat oamenii obisnuiti, scrie  cracked.com.

            2. Wim Hof  Omul invulnerabil la frig
  
            Wim Hof a rezistat 72 de minute la Polul Nord, fiind imbracat doar in pantaloni scurti. Acesta sustine ca isi poate controla temperatura corpului utilizand o metoda tantrica folosita de calugarii din Tibet . 
            A inotat aproape 60 de metri in apa atat de rece incat i-ar ucide aproape instantaneu pe oamenii obisnuiti.
            Olandezul isi poate controla sistemul nervos vegetativ (numit si autonom deoarece activitatea sa este involuntara in conditii normale) si reactiile sistemului imunitar.
    

        1. Matthew Manning - Omul cu puteri paranormale

            Manning a ajuns in atentia opiniei publice pentru prima data in 1974, ca urmare a unei  emisiuni de la BBC, cu titlul The Frost Interview (Interviul inghetat). 

            A provocat o adevarata senzatie nationala facand o demonstratie de scriere automata – transcria mesaje de la morti – in care diagnostica foarte corect bolile de care sufereau unele persoane din public.

            Dar pentru familia lui, pentru colegi si fostii colegi de scoala, aceasta performanta era putin surprinzatoare in comparatie cu demonstratiile uimitoare pe care le facuse in trecut.
      

Va propun ca aceste cazuri sa le examinam prin prizma calitatilor latente pe care organismul uman le are.
Amplitudinea oricarei din cele 17 cazuri de „abilităti /puteri supranaturale”, arata ca cei 17 oameni au dotări native-naturale [sau le-au dobandit prin „antrenament”] fata de „scara” posibilitatilor  cunoscute ca normale  pana acum.
Studiile de pana acum ca si aceste exemple concrete de capabilitati ofera perspectiva ca  asemenea „dotari” de exceptie sa constituie, intr-un viitor, dotarile normale ale speciei umane.
Cu alte cuvinte, majoritatea dintre noi ar putea realiza performantele de exceptie ca cele enumerate [sunt, de fapt si mai multe „resurse” in organismul uman decat cele evidentiate in acest material!!], daca  aceste insusiri existente latent in organismul nostru ar fi  evidentiate, „stimulate /amplificate” astfel incat sa ne putem „exprima” si sa practicam metode si programe mult mai complexe decat pana acum pe noi niveluri de integrare cosmica, in ansamblul entitatilor inteligente din univers.

Indeosebi calitatile psiho-mentale-spirituale- sunt foarte putin cunoscute, ignorate chiar; ba  mai mult, de unele cercuri stiintifice „carteziane(!!??)” sunt chiar bagatelizate.
Am in vedere multe din caracteristicile privind:
-         Intuitia; - ca al saselea simt;
-         Fenomenele de deja vu;
-         Energia/ Forta gandurilor;
-         Rezerve ale organismului uman puse in evidenta de existenta a unui program de a inhiba producerea anumitor proteine a caror aport ar potenta capacitatile fiintei umane;
-         Capabilitatile si potentele descoperite si mai ales cele nedescoperite ale ADN-ului uman ;
-         Capacitatea  creierului / constiintei / a mintii constiente si a mintii subconstiente (inconstiente??!!) de a percepe informatiile   – input de 400 miliarde biti informatie/secunda  [atentie!  suntem constienti numai de 2000 biti inf / sec. !!];
 [exista si multe altele postate anterior pe blog].


Ar fi o mare ratare a civilizatiei umane ce ar dovedi bigotism, mediocritate si prostie imense, sa nu profite de tehnicile ce-i stau la indemana si sa  studieze  temeinic organismele vii,  oamenii cu dotari de exceptie [abilitati-dotari-capabilitati care , oricat de habotnic ai fi, nu le poti incadra in „minuni divine”!], sa nu valorificam acest potential enorm, sa transformam fenomenele PSI [perceptiile extrasenzoriale si capacitatile paranormale] in caracteristici normale ale fiecarui om!  
Nota: textul scris cu fonturi de culoare albastra reprezinta parerile, comentariile si considerentele mele.

joi, 21 mai 2015

CE AM ÎNVĂŢAT DE LA VIAŢA.

Motto: Dacă mă bucur 
să învăţ ceva nou, este ca 
să-l împărtăşesc şi altora”. 
(Seneca)

Această temă incitantă mi-a fost lansată în anul 2008 de Adela Mihalcea – o doamnă deosebită – pe care dorea s-o trateze într-un studiu.
În jurul acestei idei-tulpină de a nota / scrie ce am învăţat de la viaţă mi-a izbucnit o inflorescenţă de gânduri, aforisme, întâmplări, meditaţii, sintetizări, variate stări sufleteşti, îndoieli şi extrem de puţine certitudini.

Iată mai jos considerentele mele.
Consemnările sunt enunţiative.
Cele arătate provin din experienţa proprie; precizez că nu sunt luate din cărţi (pentru cazurile când cele expuse le citiţi şi în altă parte!)

Mulţumesc şi pe această cale Adelei pentru ocazia de a-mi ordona, cât de cât, gândirea pe acest făgaş: de sintetizarea experienţei de o viaţă.
Postarea pe blog a acestor învăţăminte acumulate din propria-mi trăire  sper să folosească unora din cei ce le vor citi.

       Considerente  privind relaţiile sociale, activitatea profesională si personala


  Să fugi de proşti ca dracul de tămâie; aceşti gen de oameni pot nenoroci viaţa unui om. Un om prost este periculos; pentru a face faţă solicitărilor vieţii acesta apelează la ce-i este la îndemână: minciuni, şmecherii, bârfe. Prostul este periculos prin legăturile ilogice pe care le face între informaţiile pe care le primeşte (face legături alandala între acestea), deformează realitatea; el este vindicativ, rău, pentru că altfel n-ar putea rezista solicitărilor. Şi dacă este şi fudul........ Rezultatele sunt suportate de alţii prin reacţiile pe care are / le provoacă datorită inclusiv lipsei de logică
     Relaţiile mele cu oameni... „saraci cu duhul”  mi-au influenţat negativ parte din viaţă - profesional şi de familie;e şi unul din motivele pentru care am înserat în structura blogului aforismul: Nu te certa niciodata cu un prost! Te va aduce la nivelul lui si te va bate cu experienta!
    Pentru sănătatea ta mentală şi fizică îndepărtează din prejmă oamenii răi şi pe cei ce au / răspândesc energie negativă pentru că, pe lângă că sunt energofagi, îţi creiază o stare de disconfort, nervozitate, pesimism.
    Prietenia, dragostea, aprecierea pozitivă pe care le primesti sau le oferi altora sunt cele mai frumoase daruri ale vieţii care pot face un om fericit.
Am avut norocul să fiu fericit adesea!
     Trebuie să fii receptiv şi să militezi pentru ce e nou şi reprezintă un progres pentru societate. Găseşte surse credibile - de ex scrieri ale oamenilor de ştiinţă, persoane cărora le-ai verificat onestitatea şi însuşeşte-ţi de la aceştia adevărurile / realităţile care sunt compatibile cu personalitatea ta. Devii astfel mai înţelept şi poţi contribui la rându-ţi să răspândeşti moralitatea si adevărata civilizaţie.
     Există senzaţii, percepţii, relaţii şi corelaţii parasenzoriale - umane, la animale şi plante – care, până acum încă nu sunt explicate şi care determină realizarea unor fapte, evenimente, fenomene, sentimente şi relaţii evidente care influenţează viaţa - uneori hotărâtor, (de exemplu iubirea) ceea ce nu poate fi contestat nici de cel mai sceptic om - chiar daca nu e un ezoterist.
Mi-am format deprindere în viaţă să învăţ încotinuu ceva nou şi să-l împărtăşesc şi altora, ceea ce îmi face plăcere; n-am ştiut până zilele trecute că, sub acest aspect sunt discipolul" lui Seneca!
    Adevărul este cea mai bună sursă - mijloc de atac şi apărare. Poţi avea şi neplăceri însă din cauza afirmării şi susţinerii adevărului. Una peste alta, eşti în mare avantaj mergând pe mâna" adevărului. O minciună atrage o alta şi oricum, o minciună te descalifică, te degradează chiar în ochii tăi.
      Cunoaşterea a cel puţin o limbă de largă circulaţie este condiţia sine-qua-non a unei cariere onorabile şi cu perspective; dar şi o poartă deschisă spre lume, spre civilizatie, spre cunoaştere.In timpurile modernecel ce nu cunoaşte limbi străine este  un handicapat. Iar deplasările în străinătate sunt necesare şi extrem de folositoare formării personalităţii şi deschiderii către atitudini civilizate şi moderne
       Opacitatea şi lipsa de interes faţă de noutăţile oferite de civilizaţia contemporană  [inclusiv în domeniul gândirii, al conceptelor, al alternativelor la modelele de urmat] constituie un mare handicap în formarea intelectuală dar şi în formarea civică. Dimpotrivă, deschiderea către ce-i nou, obţinerea, însuşirea şi folosirea de informaţii verificate d.p.d.v. ştiinţific potenţează capacitatea intelectuală / mentală, de socializare, chiar pe cea fizică.
      Pe plan profesional, pentru promovarea unui proiect de interes colectiv pentru instituţie /întreprindere, pentru ramura de activitate din care faci parte, etc în care crezi cu tărie, o metodă este să-ţi pui ideile" în gura altora, de preferat şefi cu putere de decizie. Laşi orgoliul primar la o parte pentru a-ţi vedea realizată ideea / proiectul şi astfel ai o dublă satisfacţie personală.
O asemenea metodă am practicat-o cu bune rezultate în activitatea mea la calea ferată.
      Încăpăţânarea peste limite, „încremenirea în proiect” reprezintă unele din cele mai rele, nefericite atitudini care opreşte, frâneză evoluţia unui om, a societăţii. Atenţie: a nu se confunda încăpăţânarea cu tenacitatea: e mare diferenţa între ele!
      Blocajul într-un model sau concept este contraproductiv evoluţiei umane; societatea nu ar fi evoluat şi nu ar evolua prin menţinerea de paradigme... imuabile.
      Am învăţat să preţuiesc pe marii gânditori cu care am venit în contact prin scrierile lor, prin vizionări de emisiuni TV sau filme documentare. Am în vedere îndeosebi pe: Octavian Paler; fizicienii St. Hawking, Hubert Reeves, Fritjof Capra (prin cartea sa Momentul adevărului); Petre Ţuţea (până la căderea sa în misticism!); prof dr Constantin Dumitru Dulcan ( cu a sa Inteligenţa materiei"); Jean Guitton-membru al Academiei Franceze, care m-au determinat să apreciez şi să-mi însuşesc gândirea pozitivă, progresistă, neanchilozată de dogme”, să-mi părăsesc imobilismul şi conservatorismul, chiar în faza „vârstei a ...4-a!”. Ca urmare sunt împăcat cu viaţa şi ce bine mă simt d.p.d.v. moral / spiritual            şi al..... viitorului meu!                        

    În carieră, să nu fii orgolios din cale afară şi să accepţi şi situaţiile când, pentru realizare de performanţe ulterioare, eşti nevoit să ai prestaţii sub pregătirea şi valoarea ta, bineînţeles fără a depăşi prin acest compromis minimum de respect, decenţă şi civilizaţie în relaţii.
Este cazul meu cînd, un timp, după ieşirea la pensie, datorită lipsei acute de bani pentru traiul de zi de zi, am acceptat să fiu utilizat sub potentialul/capabilitatile  mele [de ex în anii 1992-1993 când pensia nu ajungea, am fost subalternul unui fost operator CFR căruia, inainte de 1991 i-am fost director ( erau 5-6 trepte ierarhice de la director la operator); si n-am regretat, pentru ca am avut de a face cu oameni civilizati si cu  respect reciproc].
   În cazul conducătorilor de unităţi aceştia trebuie să fie exigenţi şi severi
însă drepţi şi corecţi, dacă vor să aibe rezultate bune şi foarte bune.
În calitate de conducător de direcţie şi ramură la calea ferată (ramura comercială care avea 32.000 de salariaţi) am fost exigent şi sever însă am căutat să fiu drept şi să asociez subalternii în echipe care să aibe aceleaşi ţeluri. A dat rezultate, cu unele rare excepţii date de cei cu „pile”.
    Pe linie profesională, când ai de a face cu unul slab pregătit şi vrei să iei măsuri, e bine să cunoşti cine-l ţine de zgardă" dacă nu vrei să ai neplăceri.
      Disciplina, conştiinciozitatea, tenacitatea în realizarea programului profesional reprezintă criteriile de bază în aprecierea unui om; aceste calităţi sunt caracteristice - în cea mai mare parte a cazurilor - şi a unui om moral, integru, cu caracter, de nădejde.

Un cuvânt bun spus omului la ananghie", aflat în momente de cumpănă şi deznădejde, valorează o avere: atît pentru cel căruia îi sunt adresate dar şi pentru cel ce le spune.
     Să nu-ţi faci în viaţă prea mari iluzii şi/sau să nu ai prea mare încredere în oameni insuficient verificaţi de tine personal, pentru că deziluziile sunt pe măsură. Mai ales cu cei ce-i consideri apropiaţi.
Este bine să eviţi să promiţi că vei face ceva - un serviciu, o performanţă profesională, etc fiindcă ai şanse să provoci deziluzii sau să ai parte de reproşuri, eventual să trezeşti resentimente. Mai bine realizezi ce ţi-ai / v-aţi propus şi apoi ai satisfacţia acestei realizări.
   Să te fereşti să fii negativist; e bine să ai o viziune pozitivă asupra viitorului pe care este de preferat s-o şi propagi printre cunoscuţi.
Să faci ce-ţi place şi ce faci s-o faci cu plăcere şi pasiune, ceea ce îmbunătăţeşte performanţele profesionale iar în viaţa particulară dă încredere atât partenerului cât şi ţie personal.
Am avut norocul" să am o astfel de fire iar în continuare mi-am cultivat comportamentul astfel încât, această plăcere / pasiune ce-o aveam în cam tot ce întreprindeam m-a determinat să învăţ foarte multe de la meseriaşii din ramura pe care am coordonat-o la calea ferată.
      Să formezi un cuplu din dragoste, stimă şi respect  pentru a petrece momente extrem de plăcute sub semnul iubirii" îndeosebi cu un partener pe care-l admiri şi
este compatibil - asem
ănător în aspiraţii, mentalitate, nivel de pregătire, intelect/inteligenţă şi libidou, pentru că dragostea, pasiunea trece sau se estompează în câţiva ani, dar rămâne stima şi respectul pe care trebuie să le cultivi în permanenţă.
      Este cazul celor 54 de ani de căsnicie ai mei.
      Armonia şi echilibrul sunt două din caracteristicile de bază proprii întregei naturi precum şi relaţiilor inter-regnuri. În general în viaţă şi în special în sănătate un rol deosebit de important, preponderent şi util îl joacă echilibrul şi să fii ponderat în tot ce faci, ce întreprinzi, ce spui, cum te comporţi, ce mănânci, ce bei, ce ceri de la viaţă. Deteriorarea / stricarea acestor două esenţiale componente de viaţă duce la dezechilibre periculoase, cu consecinţe grave ce, de multe ori, nu le mai poţi înlătura.
Excesele de orice fel costă.
   Pentru a-ţi asigura o viaţă cât mai ferită de neplăceri şi necazuri, o situaţie particulară, foarte importantă, o constituie imperativul să-ţi asculţi corpul / organismul" care reacţioneză - discret, este drept,imediat ce sesizeză un dezechilibru în organism (de natură fizică sau psihică / mentală /spirituală). Luând măsuri din timp la apariţia acestor semnale se pot evita multe neplăceri / boli / stări psihice neplăcute.
      Furia, mânia, starea de nervozitate sunt cei mai proşti sfătuitori în
comportamentul /atitudinea / reac
ţia cotidiană. Trebuie evitată categoric ca în aceste momente să iei decizii pe care le poţi regreta chiar toată viata.
      Este de asemenea de luat în considerare şi este şi util ca furia, mânia, starea de nervozitate să nu le „ţii în tine" ci este bine să te descătuşezi prin deschiderea supapei": să te exteriorizezi şi să scapi de presiune; este de preferat ca aceste manifestări să le practici" în lipsa altor persoane sau să nu implici şi alte persoane. Dacă nu, fă-o totuşi şi apoi, îţi ceri scuze....
      În activitatea profesională, deşi toleranţa n-a fost o virtute de-a mea, am obţinut unele rezultate pozitive cînd am fost tolerant(până la un punct, desigur!).
      Însă în viaţa de cuplu, toleranţa, îngăduinţa şi înţelegerea este esenţial să se manifeste permanent, reciproc; indiscutabil, în limite rezonabile care depind de caracterele implicate în relaţie. De fapt acestea sunt liantul"unei coabitări îndelungate, frumoase şi benefice pentru ambele părţi.
    Când atingi vârsta senectuţii, să trăieşti  atâta timp cât nu nu e un chin pentru tine şi nu chinui pe cei dragi şi apropiaţi. Cât te poţi baza pe tine [şi pe cel/cea cu care împarţi cotidianul] să-ţi menţii existenţa  în limite rezonabile, acceptabile, suportabile, fără mari eforturi, e în regulă. Dacă această condiţie nu este îndeplinită:  valea! Cum o faci ? Nu ştiu, există unele soluţii dar.... văzând şi neapărat făcând!     Personal m-am gândit la câteva metode de a îndeplini acest imperativ: nu-i departe ziua când va trebui acţionat dacă Natura - Divinitatea nu va interveni favorabil acestei... dorinţi.
      Viaţa m-a învăţat să aleg oamenii din apropierea mea, din intimitatea mea (bineînţeles cu excepţia rudelor) , după capacităţile /calităţile lor care să fie compatibile cu ale mele.
C
ând cerinţa aceasta - care cred că are o contribuţie mare în păstrarea unei sănătăţi" psihice normale – este îndeplinită, cresc exponenţial potenţialul psihic şi fizic şi chiar realizările personale intelectuale, profesionale sunt mai bune.
     Şi am avut şi am satisfacţii imense când această triere", această „selecţie" mi-a mers în ultimii 54 de ani! Dar şi ce plase" am luat!
N-am fost, nu sunt un om religios. Am devenit un liber cugetător credincios. Cred ca există un ceva" - acum îi spun Divinitate- Creator – Natură, ( altceva decât Dumnezeu propăvăduit de biserica creştină) - care a conceput şi desfăşoară un plan cu  Universul [Multiversuri!!??].
 Din acest program/plan facem parte şi noi, oamenii. N-am priceput care este rostul nostru, al oamenilor pe pământ, în Universul cunoscut. Caut încă.
      Sunt un credincios al adevărului potrivit căruia:
Cunoaşterea este motorul evoluţiei şi dezvoltării civilizaţiei umane.

    Prestaţiile şi performanţele" politicienilor români contemporani -în bună tradiţie romaneasca de 100 de ani de altfel! - m-au determinat să-i detest şi să nu mai pot suferi politica. Ipocrizia, cinismul, înşelătoria, minciuna, arivismul, mediocritatea, lipsa de caracter şi de cultură, mitocănia şi moralitate sunt caracteristicile politicianului român de succes". Dovadă este cel care câştigă" alegerile practicând din gros" arsenalul descris mai sus şi este apreciat, chiar venerat ca Zeus". Culmea cinismului celui mai votat politician din ultimii 10 ani sunt declaraţiile sale precum ca nu se pot realiza cele promise în campania electorală pentru că această campanie este o întrecere de demagogie, de promisiuni electorale nefezabile.
XXX
Va urez numai de bine si sa aveti o viata asa cum o doriti… si v-o “creaţi”!