marți, 7 octombrie 2014

Ca sa nu mor bou


Duplicitarul LIICEANU

Am remarcat in mai recentele pozitii ale lui Gabriel Liiceanu pe care  le expune public,  contradictii, chiar duplicitate grave, mai ales din pozitiile  de intelectual inteligent si  militant al societatii civile.

Iata  doua ipostaze din compararea carora rezulta atitudini neonorante, incoerente si chiar amorale ale filozofului si  activistului societatii civile Gabriel Liiceanu. Ele reies din articolul sau “Ca să nu mor bou” publicat in    http://www.contributors.ro/cultura/ca-sa-nu-mor-bou/ din 10 iunie, 2014 si din cuvantarea rostita la ceremonia de decorare de la Cotroceni din data de vineri 9 mai 2014.

In articolul “Ca sa nu mor bou” Gabriel Liiceanu – GL – subliniaza ideile mentorului sau Alexandru Dragomir la care adera pe deplin.

Dupa parerea mea, caracterizarile cuprinse in extrasele de mai jos din articolul “Ca sa nu mor bou” sunt perfect valabile pentru cei ce au fost alesi de Basescu in “fruntea bucatelor” din Romania ultimilor zece ani de regim băsescian; ele, de altfel, corespund si comportamentului si caracterului lui Tr. Băs. personal.

Dintre cele afirmate in articol voi reproduce sau sintetiza acele expuneri care prezinta interes in compararea celor doua ipostaze contradictorii in care s-a pozitionat GL.


…Conditia dialogului era atingerea acelei regiuni impersonale a spiritului, numită logos, „ratiune”, în care singurul lucru important e adevărul. Cei ce dialogau semănau cu o ceată de vânători cărora vânatul, odată capturat, le apartinea tuturor. Dar dacă e asa, se poate discuta cu oricine? Se poate porni la vânătoarea regală a adevărului cu vânători care, la plecare, au deja propriul lor vânat în desagă? Nu cumva există oameni blocati într-o prezumtie de cunoastere care îi face inapti pentru căutarea liberă a adevărului?

Printre categoriilor umane cu care dialogul nu e cu putintă figureaza:… Prostii care se cred destepti. Mincinosii.” [perfect valabile la “ceata Basescu”!]

Câte feluri ale lui „a fi bou” există? Prima variantă e cea în care te nasti bou si nu mai e nimic de făcut. Nu vei întelege niciodată „mersul lumii”. „Bou” nu e o invectivă, ci un mod lapidar pentru a numi instalarea în viată fără nici o răspundere fată de tine însuti si fată de semenii tăi. Ceea ce marcheaza GL afirmatii sunt caracteristicile lui Tr. Basescu si a acolitilor lui, iar atitudinea lui GL la ceremonia de decorare e o crasa atitudine duplicitara.

Imbecilii, spune Cipolla, reprezintă un „grup de indivizi ce fac, la rândul lor, parte din neamul omenesc. Acest grup este mai influent decât Mafia, decât complexul militar-industrial, decât comunismul – este vorba de un grup neorganizat, neconsfintit, care nu are nici conducător, nici presedinte, nici reguli, si care reuseste totusi să opereze în perfectă armonie, ghidat parcă de o mână nevăzută…”. Acest grup, precizează Cipolla, este „una dintre cele mai puternice si întunecate forte ce împiedică fericirea si progresul omenirii.” Nu vi se pare ca in “gasca” care a condus destinele Romaniei din ultimii zece ani au fost multi imbecili cocotati de Tr. Basescu (el insusi un imbecil)pe posturi de decidenti ai soartei tarii?

În contact cu un imbecil, toată lumea pierde. El este opusul absolut al inteligentului care, prin ceea ce face, câstigă si el si-i face si pe ceilalti să câstige. Cu cât cantitatea de imbecili e mai mare într-un grup, cu atât cei inteligenti vor plăti un pret mai mare. 
Vom da deci deoparte cazul bovitătii înăscute, pentru că aici nu se mai pune problema dragomiriană a lui ce s-ar putea face pentru a nu muri bou. Nu se mai poate face nimic. Din calea unui inocent [identic,in contextul articolului, cu cel de imbecil] abisal nu poti decât să te feresti, fiindu-ti milă de el si de tine în aceeasi măsură.
…Orice individ care nu este un imbecil caracterizat, în sensul lui Cipolla, poate, educat fiind, să facă pasul de la „mărul sălbatic” la „mărul  cultivat” si să nu moară bou.

E cazul lui Basescu si celor “formatati” de el in cei 10 ani de domnie absoluta (a se citi regim autoritar, gen Lukaşenko!) iata inca o contradictie intre ce sustine G.L. in acest articol si aderenta sa totala la grupul Basescu, dar si prin temenele făcute regimului Băs. si lui Băs. personal [vezi cuvântarea rostita in mai 2014 la decorarea sa de Băs] demonstrează si sustine o pozitie contrarie.

….Educatia, asadar. Tine de evidentă să spui că nu poti face o casă bună cu cărămizi proaste si o societate civilizată cu indivizi needucati.  Iata o alta latura duplicitar-periculoasa a lui GL pentru ca prin condamnarea lipsei de educatie se contrazice pe sine insusi cu aderarea si chiar participarea entuziasta si fara ezitari la activitatile “gastii Basescu” caracterizata prin lipsa elementara de educatie, mârlănie, mediocritate.

De ce a-ti propune „să nu mori bou” este o îndatorire morală 
...Stă la pândă drama democratiilor… Se poate întâmpla ca numărul imbecililor (educati si needucati) si al indivizilor orbiti de pasiuni funeste să fie mai mare decât cel al inteligentilor capabili să se cenzureze afectiv. Rezultatul va fi o societate în derivă, în care cei inteligenti (si minoritari) vor suferi, laolaltă cu imbecilii ai distorsionatii afectiv (majoritari), efectele optiunilor imbecililor si distorsionatilor afectiv. Toată societatea, cu exceptia răufăcătorilor rămasi nepedepsiti (în această schemă nu e luată în calcul categoria ticălosilor – a „răufăcătorilor”, potrivit nomenclatorului lui Cipolla –, adică a celor incapabili să calculeze cu binele celorlalti), va suferi de pe urma celor care decid si votează în concordantă cu o eclipsă totală sau pasageră a inteligentei.
Dacă există o „virtute a inteligentei”, nu cumva complacerea în minorat si imbecilitate, cu iradierea ei negativă asupra tuturor semenilor tăi, este un păcat?

 Cele de mai sus sunt alte semnale de alarma pe care le da insusi Gabriel Liiceanu romanilor onesti care nu sunt inca boi iremediabili ( de nerecuperat!) pentru a-si revizui preferintele… politice, pentru a allege calea inteligenta, calea de a nu muri bou!! Din manifestarea publica a lui GL la decernarea decoratiilor de la Cotroceni si care reprezinta o contradictie flagranta fata de principiile si ideile subliniate in articolul de mai sus,  reproduc urmatoarele din site HotNews.ro din 9 mai 2014 


Liiceanu catre Basescu: Ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta  Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, vineri, la ceremonia de decorare de la Cotroceni, ca presedintele Traian Basescu a fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta si a adaugat ca intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea presedintelui, transmite Mediafax.

"Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Basescu si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (...) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra", a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: "Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim".Mi se pare de o logica elementara sa constati contradictia flagranta intre declaratiile de mai sus si sustinerea ideilor din articolul “Cum sa nu mor bou”. Am in vedere faptul de notorietate nationala ca regimul Băsescu a crescut, promovat si cultivat prea multi  politicieni – si deci conducatori de ministere si judete  dar si executanti de partid- mediocrii, needucati, dusmani ai intelectualilor, simidocti, arivisti, mincinosi, imbecili, prosti care se cred destepti, inapti pentru dialog, nespecialisti dar  amatori de furat averi, adica toata gama din fauna criticata de AL Dragomir si GL in lucrarile lor si deci si in articolul luat in vizor.

Concluzia la care am ajuns  sus este ca apropierea lui GL de clanul Băs. nu este intamplatoare ci are la origine, in afara unor evidente avantaje materiale, caracterul duplicitar al amândurora,  lipsa de moralitate, mecanica identica a atitudinii fiecaruia dintre ei  de a afirma si a actiona incoerent, duplicitar, amoral, dupa cum interesele lor de moment sunt satisfacute. Adica: Cum e turcul, e si pistolul!Din articol rezulta – pe buna dreptate – chemarea  ca populatia tarii  sa-si revina, sa iasa  din deriva in care suntem datorita imbecililor, sa faca pasii necesari ca sa nu moara boi!!

Nota. Textele cu fonturi albastre reprezinta opiniile, parerile si comentariile  mele.

Sorin302

Trimiteți un comentariu