joi, 12 decembrie 2013

Nativii Digitali, Copiii Mileniului III, Copiii Indigo.Constitue generaţiile care influenţează hotărîtor prezentul   şi viitorul civilizaţiei umane.


Nativi Digitali

Un nativ digital este o persoană care s-a născut  sau după introducerea generalizată de tehnologii digitale şi prin interactiunea cu tehnologia digitală la o vârstă fragedă, are o mai mare înţelegere a conceptelor sale. Alternativ, acest termen poate descrie persoanele născute după anii 2000, când era digitală a început ; dar în cele mai multe cazuri, termenul se concentrează pe oameni care au crescut cu tehnologie care a devenit predominantă în ultima parte a secolului XX şi continuă să evolueze astăzi. Alte teorii identifică un nativ digital  ca o persoană care înţelege valoarea  tehnologiei digitale şi utilizează acest lucru să caute oportunităţi pentru punerea sa în aplicare pentru a face un impact.Acest termen a fost folosit în mai multe contexte diferite, cum ar fi educaţia (Bennett, Maton Veronica 2008), învăţământul superior (Jones Shao 2011) şi în asociere cu termenul elevii noului mileniu (OCDE 2008). (Wikipedia)


Despre cartea NATIVI DIGITALI /Pregătiţi-vă!    scrisă de Delia Dumitrescu - D3L14  DUM17R35CU  N471V1  D16174L1 / PR3647171-V4 ! în nov 2013 - apărută la


Prezentarea mea
* autorul: este de remarcat şi este  impresionantă  îndeosebi caracteristica de cercetător - novator - căutător - sfredelitor - mobilizator iar metoda de a scrie cartea  ( sprint pentru carte-book sprint)- mi se pare a fi  inspirată!
* cartea: este pregnant stilul alert şi direct. Ideile şi relatările sunt de reţinut ca fiind  inedite (atât pentru mine, un nespecialist dar, cred că şi pentru mulţi alţii, inclusiv specialişti în domeniu, dat fiind că prezintă ideile şi cercetările "la zi”).
* Pe scurt, cartea consider că este  captivantă - deşi e adresată, cu precădere specialiştilor -  pentru că are teme incitante, de actualitate, precum şi exprimări / sinteze şi un stil clare şi inteligibile chiar şi pentru un necunoscător, amator, profan ca mine dar interesat de evoluţia umană.

Prezentarea editurii

Nativi digitali/ Pregatiti-va! Prezinta generatia “valul” digital, aducand in atentie teme si trenduri care vor domina spatial tehnologic si cultural viitor.
Desi ideea de a lansa o carte despre o tema profound “digital” ar putea parea anacronica, Nativi digitali/ Pregatiti-va!
Experimenteaza o noua metoda de a scrie, cea a sprintului pentru carte. Aceasta carte reuneste viziunile unui grup de oameni atenti la transformari si care simt pulsul viitorului societatii. Se spune ca generatiile viitoare invata de la generatiile trecute, dar procesul poate fi si invers.
Invitand mintea cititorului la un exercitiu de imaginatie, textul vorbeste in special despre inovatie si despre schimbare, Iar schimbarea este neasteptata, inconfortabila, dar, de cele mai multe ori esentiala. 


În continuare vă propun să  citiţi un compendiu - flash-uri despre  generaţiile din sec XX -XXI,  cu  ideile şi părerile care mi  s -au părut remarcabile şi necesar de reţinut şi, eventual aprofundat şi discutat, reieşite atât din prezentarea noii generaţii - Nativi Digitali - din caracterizarea generaţiei anterioare - generaţia Milenarilor sau generaţia Y  şi a Copiilor indigo cât şi din parerile unor trăitori ce fac parte din generaţia Y şi generaţia anterioară acesteia.

 Generaţia Nativilor Digitali
Nativii Digitali (ND) sunt prima generaţie din istorie, [născuţi după  anii 2000 când se presupune că Era Digitală a început] conectaţi la nivel global.
O generaţie mai tânără care influenţează toate generaţiile existente în lume, de la vârste extrem de fragede şi în anumite cazuri chiar inversând roluri binecunoscute. In cartea Nativi Digitali sunt prezentate cazuri concrete din care menţionez că  guvernul Finlandei a nominalizat 5000 de Nativi Digitali (ND)  - care să înveţe profesori cum să folosească computerul (PC).
Pentru ND, lumea digitală este deja foarte bine integrată în lumea fizică.
Caracteristica definitorie a ND e aceea că sunt mai puţin conştienţi de interacţiunea lor cu tehnologia, prin virtutea ubicuităţii acesteia şi prin prezenţa sa indiscutabilă în viaţa lor.
ND învaţă repede, sunt isteţi, vorbesc multe limbi şi adoptă culturi de nişă. ND sunt mai inteligenţi decât generaţiile precedente, sunt mai iuţi şi mai toleranţi la diversitate - rezultă dintr-un studiu efectuat în SUA. Ei vor deveni cea mai globală generaţie a tuturor timpurilor datorită tehnologiei  şi globalizării.
Din cea mai fragedă vârstă, ND „se delecteză”, se distrează cu jocuri şi jucării inteligente (de ex logo) care combină jocurile digitale şi obiecte fizice - impletirea lumii reale cu cea virtuală. Într-un studiu AMC  , din răspunsurile a 2200 de mame din SUA, Ffranţa, UK, Germania, Canada, se consemnează că mai mulţi copii mici ştiu să joace un joc pe PC (58%) decât care ştiu să innoate (20%), sau să meargă pe bicicletă (52%); 69% dintre copiii între 2-5 ani pot să folosească n PC cu mouse, dar numai 11% îşi pot lega singuri şireturile.
ND fac parte şi susţin societatea conectată. Ei sunt educaţi şi crescuţi într-o cultură a invenţiei, în care inovaţia are loc în timp real şi participă activ la dezvoltarea inovativă a tehnologiei digitale
Conectivitatea - este modul de viaţă al ND - smartphone-urile sunt extensii ale corpului, minţii şi sufletului.
Conectaţi în permanent, ND sunt consumatori şi creatori de conţinut în timp real cu tehnologia care se adaptează mereu competenţelor lor şi nu invers; pentru ND, viaţa înseamnă ludificare şi învăţare ubicuă, iar tehnologia este ca aerul.
ND se influenţează unii pe alţii, dar şi pe celelalte generaţii, într-un mod nou, pentru că sunt mereu subtil conectaţi. 
Megatendinţe ale viitorului
Alături de microtendinţe şi magnetendinţe, megatendinţele găsite de autor vor modela comportamentele ND sau pe care ei însăşi le modelează. Megatendinţele sunt:
- Deschiderea Radicală:  democratizarea tehnologiei, open source, lumea în reţea, transparenţa radicală, guverne deschise, oraşe transparente.
 - Multiplicitatea: multiinformaţie, multiinteracţiunea, multiidentităţi.
- Incertitudine - politică, a mediului, economică, tehnologică
Slujbe ale viitorului -din art „To well paid jobs of the future” de Jessica Winch în The Telegraph
Arhitect Digital - crează o serie de clădiri virtuale pt publicitari şi vânzători cu amănuntul pt a-şi face reclamă produselor puse în vânzare.
Asistent acasă - îi ajută pe bătrâni în propria casă.
Consultant pentru calitatea vieţii pt vârstnici.- se specializează în ajutor personalizat, holistic pt cei vârstnici.
Creator de părţi ale corpuilui uman - creează părţi vii ale corpului uman pt atleţi şi soldaţi.
Fermier vertical - cultivă recolte îndrptate spre în sus şi nu de-a lungul câmpurilor pt a câştiga spaţIu.
Control al climatului - controlează şi modifică tiparele vremii.
Manager de avatar -  creează design-ul şi conduce hologramele oamenilor virtuali / identităţilor virtuale.
Programator haptic - dezvoltă tehnologii în jurul ştiinţei suprafeţelor şi materialelor sensibile la atingere, precum mânuşi care îţi fac mâna caldă sau să pară învelită în catifea.

Trebuie remarcate şi subliniate existenţa unor păreri adiacente celor arătate mai sus despre Nativii Digitali. Astfel  se arată că există   imigranţi digitali care sunt  indivizi care s-au născut înainte de existenţa unor tehnologii digitale şi le-au adoptat  mai târziu în viaţă.[Wikipedia]

Generaţia Milenarilor - generaţia Y  - care este cea anterioară  Nativilor Digitali 
Născută în perioada anilor '80 şi '90, generaţia Milenarilor (milenialilor), cunoscută şi sub denumirea de generaţia Y, se distinge prin narcisism şi prin dezvoltarea unui puternic cult al propriei personalităţi, după cum arată o serie de studii. Tinerii aflaţi la vârsta de 20 şi ceva de ani au dezvoltat o personalitate centrată pe narcisism de trei ori mai pronunţată decât cei de 65 de ani, a fost rezultatul obţinut în urma testelor realizate de Institutul Naţional american de Sănătate, notează revista Time. Mai mult, generaţia Y pune mai mare accent pe bunuri materiale, imagine şi faimă, lăsând la coada intereselor concepte precum comunitatea sau mediul, arată un alt studiu american publicat în Journal of Personality and Social Psychology, notează publicaţia Macleans. Judecând după acţiunile lor, tinerii de astăzi sunt mult mai egoişti decât generaţiile trecute, susţine David French într-un articol publicat în Christian Post. El atrage atenţia asupra faptului că acţiunile lor sunt rezultatul a ceea ce părinţii i-au învăţat
Sociologul Karen Foster  subliniază şi faptul că tinerii din generaţia Y sunt mult mai deschişi şi mai toleranţi în privinţa aspectelor legate de etnicitate, cultură sau sexism, decât generaţiile anterioare.

Nu în ultimul rând, într-un articol apărut în
Time, Josh Sanburn susţinea că Generaţia Y este, în acelaşi timp, o generaţie de oameni optimişti, dar şi pragmatici.

Copiii  Mileniului III - Copiii Indigo.

O teorie agreată de J.v. Helsing susţine că felul de a fi al omului, ccomportamentul uman, este dependent de câmpul magnetic al Pământului şi că modificările genetice, respectiv personalitatea omului depinde de ddirecţia şi intensitatea câmpului magnetic local din momentul cconceperii.
Copiii acestui mileniu – mai dotaţi.
Către sfârşitul secolului trecut şi începutul acestui mileniu, oamenii de  ştiinţă au constatat că oamenii din generaţiile contemporane  sunt mai inteligenţi decît cei din generaţiile anterioare, că prezintă  unele caracteristici deosebite ale personalităţii lor în sensul creşterii calităţilor spirituale, mentale şi au unele însuşiri chiar parasenzitive. Jan van Helsing susţine în cartea sa „Copii mileniului III” că există persoane – îndeosebi copii – care au imunitate la orice boală. Datorită rezultatelor testării de către cercetători ai Universităţii din Los Angeles a celulelor cu mulţi agenţi patogeni deosebit de virulenţi, s-a constatat că mii de copii sunt practic imuni la toate bolile. Testele efectuate pe ADN subiecţilor a scos în evidenţă că toţi aceştia nu au un ADN uman, fiind diferit în zona acizilor nucleici. Prin teste de ADN făcute în toată lumea, prin extrapolare, se pare că peste 60.000.000 de oameni au această formă ne-umană de ADN.
Şi din punct de vedere al inteligenţei se constată o creştere spectaculoasă a coeficientului IQ, îndeosebi la copii.Coeficientul IQ arată că inteligenţa oamenilor  creşte în mod spectaculos la noile generaţii.

Savanţii ii numesc "copii indigo" dupa culoarea aurei pe care o au in jurul lor. Acesti copii sunt extrem de inteligenti, cu o memorie uimitoare, dotaţi cu puteri extrasenzoriale. Aproape toţi copii-indigo au coeficientul de inteligenţă (IQ) de 130 şi 140. Dar sunt şi unii care îl au peste 160.
Asemenea copii excep­tionali trebuie detectaţi din timp si educaţi într-un mod ca societatea sa se poata bucura de inteligenţa lor. Astfel, inca din anii '50, în statele occidentale, mai intai in Anglia, s-a fondat societatea MENSA, o organizaţie care identifica si totodata pune in legatura oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenta.
Se pare ca printre noi exista un numar in crestere de copii cu abilitaţi intuitive, intelectuale
si fizice remarcabile - clarvedere, telechinezie, claraudiţie,  IQ ge­nial, simţuri extrem de ascuţite,
unii, dintr-o dată, încep să vorbească o limbă străină. au o forţă fizica neobişnuită. Lee Carrol
si Jan Tober ne explica ceva mai detaliat ce fel de copii sunt desemnati  ca fiind copii-indigo şi
 cum îi putem recunoaste, printre care:
- Sentimentul propriei lor  valori este un subiect  important pentru ei. Le spun adesea parintilor lor foarte clar,,cine sunt".
- Au probleme cu autoritatea absolute (nu suporta autoritatea fara explicatii sau fara posibilitatea de a alege din mai multe variante).
- Sunt anumite lucruri pe care refuza sa le faca.
- Se simt frustrati cand sistemele sunt rationalizate si nu necesita o gandire creativa.
- Ei vad adesea căi prin care pot fi abordate altfel anumite probleme de acasa sau de la scoala, si din acest motiv sunt adesea priviti ca niste rebeli  care nu acceptă disciplina.
- Se integreaza foarte greu din punct de vedere social. Daca in mediul in care traiesc nu mai sunt si altii care au aceeasi structura cu ei, atunci se pot ascunde in ei insişi, avand sentimentul ca nu sunt intelesi de nimeni. Scoala este privita de ei ca foarte dificila din punct de vedere social.
- Nu reactioneaza la actele de disciplinare in care se incearca sa li se creeze un sentiment de vinovatie (de genul: ,aşteapta  tu, sa vezi ce patesti cand o sa vina tatal tau acasa si o sa vada ce ai facut!").
-  Nu manifestă reţineri atunci când trebuie să spună clar de ce au nevoie.

Omenirea şi planeta fac un salt evolutiv. Un salt pe care omenirea inca nu-l sesizeaza. Noua generaţie, cea a "copiilor indigo", vine in intampinarea noastra, sa ne inveţe ca de acum incolo trebuie sa comunicam mai ales la nivelul sufletului, mai puţin al raţiunii.


Oricum am denumi generaţiile care s-au succedat, trebuie să remarcăm, noi cei care nu facem parte nici din categoria Nativilor Digitali, nici din Generaţia Milenară, nici nu am fost Copii Indigo, că problema noului, a schimbărilor, a relaţiilor cu generaţiile următoare, a abandonării obiceiurilor / tradiţiilor au existat şi au fost rezolvate în cea mai mare parte, aşa cum a fost şi „disputa” între generaţii, poate nu la fel de „crâncenă” ca acum.
Mai e de adăugat un ceva: în zilele noastre - nu numai a Erei Digitale - are loc o confruntare acerbă şi între concepţii religioase, extremiste, doctrinare, între Nord şi Sud-ul economic, pe planul poluării, dar mai ales pe plan moral.
Cum vor decurge toate aceste contradicţii, comfruntări, dispute, ce soluţii se vor găsi în asigurarea evoluţiei societăţii umane? Sper că nu va fi cea de distrugere a omenirii, folosind „tehnologia de ultimă oră” !!

surse:

- Nativi digitali / Pregatiti-va!  de Delia Dumitrescu editura@tritonic.ro ; www.tritonic.ro   colecţia Smart Books , categoria IT  ISBN: 978-606-8536-92-7, Format: 13x20 cm, 236 pag, Aparitie: 2013, Noiembrie -preţ: 21,6 lei

- Jan van Helsing - Copiii mileniului III

- Formula AS, nr 922 din iunie 2010 – articol de Nataşa Galche

- site-ul   Semnele timpului


Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu cred ca fiecare generatie are contributia ei la mersul inainte al societatii de care apartine. Generatiile sunt recunoscute pe scara istoriei prin noutatea care au adus-o. Astfel sunt cunoscute, prin varfurile lor cele mai valoroase si vizibile, generatii care se identifica cu epocile in care au trait si pe care le-au marcat, cum ar fi - la nivel european si bineinteles cele pe care le pot eu mentiona -generatiile Renasterii,Luminilor, anilor revolutionari 1848, trasarii Europei pe baza determinarii statelor nationale in urma primului razboi mondial, unificarii Europei de dupa al doilea razboi mondial si inscrierea uniunii in procesul de globalizare mondial declansat dupa razboiul rece. Sunt sigur ca avand la baza acumularile generatiilor anterioare pentru fiecare domeniu in parte al vietii sociale, generatiile actuale cat si cele viitoare - avand nivelul de pornire al generatiilor anterioare si deci un nivel din ce in ce mai ridicat- vor fi uimitoare in aparitia, definirea si realizarile lor, asa cum fiecare nou esalon a impresionat prin precocitate si nu numai pe parinti, bunici, strabunici. Se vede de pe acum ca razboaiele pe care le duc sau se pregatesc sa le duca, nu mai sunt cele de acum 100 de ani, ceea ce ramane totusi acelasi este scopul lor. Scopul razboaielor de intotdeauna de a domina si nu neaparat prin inteligenta, bunatate, blandete, toleranta etc. atribute totusi ale spiritului uman ci prin forta, putere, acaparare, supunere etc. atribute ale aceluiasi etern uman. Cred ca marele declic in evolutia societatii va fi atunci cand o generatie - nu stiu cand si nici la ce nivel de dezvoltare va fi - va impregna istoria cu utopia umanitatii, pornind de la intelegerea ca cel evoluat trebuie sa il ajute pe cel mai slab, convietuind cu el confortabil atat material cat si in zona spiritului. Dar asta ca transpunere in realitate, in viata, in obisnuit.