miercuri, 27 noiembrie 2013

Regenerarea şi interconectarea celulelor, societăţii umane, a universului



  
Universul, un tot unitar.

Conform teoriei fizicii cuantice, toate fenomenele din Univers se desfăşoară corespunzător comportamentului particulelor cuantice. In fizica modernă, imaginea universului ca o maşină a fost înlocuită de o viziune  ca fiind un întreg indivizibil, dinamic, ale cărui părţi sunt interconectate în mod esenţial şi pot fi înţelese doar ca modele ale unui proces cosmic.

Fizica cuantică demonstrează că în structura de bază a materiei, particulele sunt interconectate precum şi că există o interconexiune esenţială a universului. Noţiunea de interconexiune de bază a naturii apare deasemenea in teoria cuantica - teoria fenomenelor atomice.

Ea arată că nu putem descompune întregul în unitaţi existenţiale mai mici.


Potrivit teoriei cuantice, interconexiunea universala a fiinţelor, lucrurilor si evenimentelor este o trăsătură fundamentală a realităţii.Rezultă că  şi fiinţele sunt interconectate între ele prin câmpul morfogenetic. Câmpul morfogenetic al fiecărei fiinţe este interconectat cu câmpul inteligent al universului.

Mecanica cuantică, savanţii şi oamenii de ştiinţă având ca exponenţi pe  Jean Guitton, Grischa şi Igor Bogdanov, Hubert Reeves, David Bohm, au pus în evidenţă că spiritul şi toate componentele şi manifestările spirituale-mentale, intelectuale ale fiinţei umane sunt substanţă / materie evoluat organizată, aflată într-un palier superior de organizare faţă de organismul fizic.



Există similarităţi între modul de a acţiona al universului, Pământului, ecosistemelor, colectivităţi de fiinţe inclusiv societatea umană, corpului uman, al structurilor materiei vii şi nevii, inclusiv al celulelor fiinţelor.

„ Ceea ce ştim este că elementele componente ale unor obiecte ascultă de legile fizicii cuantice, iar legile lui Newton sunt o bună aproximaţie pentru a descrie comportamentul obiectelor macroscopice alcătuite din aceste obiecte cuantice....”   Observăm că în realitate se aplică modelul standard (al interacţiunilor particulelor elementare) cu toţi parametrii săi; modelul standard descrie universul nostru. ( citate din cartea Marele Plan de St. Hawking)

David Bohm numeste universul un ”intreg nedivizibil, intr-o continua miscare.” Intregul cosmos este regenerat in fiecare clipa, dela cele mai minuscule particule ale taramului subatomic, pana la vastele intinderi ale miilor de miliarde de sisteme galactice. Cosmosul este un sistem reintregit.
Fizica cuantică a demonstrat - fără nici un pic de îndoială sau păreri contrare - că legile cuantice sunt legile naturii care determină evoluţia de la cuarci - particule elementare la macrocosmos, evoluţia a peste o sută de miliarde de galaxii din universul cunoscut.
Remarc / subliniez că tot ce mecanica cuantică susţine teoretic a fost observat şi experimentat în prezent iar predicţiile  au fost confirmate. Această teorie confirmată cert de experimente şi observaţii dă credibilitate  afirmaţiilor despre trecut, despre istoria şi evoluţia universului cât şi predicţiilor ştiinţifice.
Universul e un tot unitar - de la clustere stelare, galaxii, sisteme « solare », stele, planete, găuri negre, ecosisteme, organisme,  materia  vie şi nevie - inclusiv molecule, celule;  fiecare din aceste entităţi este compusă din combinaţii de particule cuantice ; la rândul lor, ele compun / formează / fac parte /sunt structurate intr-un sistem, organism, entitate superior organizat.
Astăzi, universul este tot mai mult privit ca un singur sistem care functioneaza; experimentele arata ca lucrurile care par a fi separate sunt, de fapt, conectate in moduri fundamentale, care transcend limitarile spatiului si timpului obisnuit.
Toate organismele din univers evoluează după legile naturii, paradigmele fizicii cuantice demonstrând că sunt valabile la orice nivel de organizare a materiei vii şi nevii.


Organismul uman - sistem integrat
Modelul / paradigma   potrivit căruia comportamentul materiei la nivel cuantic se regăseşte în întreg universul, la toate formele cosmice, a generat remarca că există  similitudine între  modul cum se dezvoltă şi se comportă organismul / sistemul uman cu alte organisme /sisteme care, pe lângă oameni şi societatea umană, alcătuiesc cosmosul, universul cunoscut.
In dezvoltarea acestei teorii, a apărut şi conceptul „Viziunea sistemică asupra vieţii, asupra realităţii” lansat de fizicianul Fr. Capra, care se bazează pe conştientizarea organizării, interrelaţionării şi interdependenţei tuturor fenomenelor – fizice, biologice, psihologice, sociale şi culturale.

Organismele vii    sunt cazuri speciale ale unor principii de organizare mult mai vaste, mai cuprinzătoare.

Fiecare organism – de la cele mai mici bacterii, trecând prin marea varietate de plante şi animale, până la oameni -  reprezintă un sistem integrat şi ca atare, un sistem viu. Aceleaşi aspecte de integritate sunt etalate  de sistemele sociale – ca de ex un muşuroi de furnici, un stup de albine sau o familie de oameni -  şi de către ecosistemele care constau  dintr-o diversitate de organisme şi de materie neînsufleţită care se află într-o interacţiune reciprocă.

Una din legile naturii este regenerarea / reînnoirea / refacerea periodic a elementelor constitutive ale sistemelor / organismelor.



Regenerarea corpului şi a societăţii umane.

Celulele din corpul uman sunt în mod constant în divizare, regenerare, și pe moarte, dar ciclul de viață al fiecărei celule este diferit.  Corpul uman contine aproximativ zece trilioane de celule individuale. Luând în considerare toate celulele  specializate, cele care se regenerează rapid și  celulele corpului non adult care sunt susceptibile de a fi înlocuite, în medie, au o viaţă între unsprezece și cincisprezece ani.

Desigur, un factor important determinant este vârsta cronologică. Cifra de refacere celulară incetineste, ca parte din procesul normal de îmbătrânire și în cele din urmă rata de celule moarte depăşeşte (outpaces) rata de celule noi ce se nasc.

Bărbații și femeile au  același program de regenerare al corpului  care este dirijat de  ADN- ul nostru. Exemple de regenerare naturală :
- Celulele mucoasei gastrice, au o cifră de refacere de doar cinci zile. Ignorând acester celule de suprafata, dr. Frisen a găsit că  vârsta medie a celulelor din corpul principal al intestinului este de 15,9 ani.
- Epiderma, sau stratul de suprafață al pielii, este reciclat la fiecare aproximativ două săptămâni.
- Celulele roșii din sânge, au cifra de regenerare de  cca 120 zile, in medie.
 - Reînnoirea  celulelor creierului e  o chestiune  mult disputată. Credința persistentă, în general, este că creierul nu generează noi neuroni în structura sa  completă, cu excepția a două regiuni specifice, bulbul olfactiv, care mediaza simțul mirosului, și hipocampus, unde sunt stabilite amintirile initiale de chipuri și locuri. Acest punct de vedere consensual a fost contestat în urmă cu câțiva ani, de  Elizabeth Gould de la Princeton  care a găsit noi neuroni în cortexul cerebral. Metoda Dr. Frisen  permite ca toate regiunile  creierului să fie datate pentru a vedea dacă sunt generaţi  noi neuroni. Până în prezent, el a testat numai celulele din cortexul vizual. El consideră că acestea sunt exact de aceeași vârstă ca și individul. Celule ale cerebelului sunt usor mai mici decat cele ale cortexului, care se potrivește cu ideea că cerebelul continuă dezvoltare dupa nastere.
  - Un alt aspect controversat este dacă inima genereaza noi celule musculare dupa nastere. Dr. Piero Anversa de la New York Medical College New în Valhalla contest această posibilitate, însă  Dr. Frisen a găsit inima ca un întreg că este generatoare de noi celule, dar el nu a măsurat încă rata de regenerare [reînnoire]  a celulelor musculare ale inimii.
   - Ficatul  are un timp de regenerarei de 300 la 500 de zile, a declarat Markus Grompe, un expert pe celulele stem hepatice de la Oregon Health & Science University.
  - Întregul schelet uman este considerat a fi înlocuit la fiecare cca 10 ani la adulti.
 - Vieţile altor  tesuturi s-au măsurat în ani, nu zile, dar sunt încă departe de a exista un răspuns definitiv.
 
Regenerarea - de la celule la sisteme cosmice

E irelevantă moartea sau înnoirea tuturor celulelor, atât pentru organele sau ţesuturile care au celule moarte sau regenerate  cât şi pentru organismul superior ce are ca elemente componente organele/ţesuturile respective. Aceste organe/ţesuturi cât şi organismele reinnoite, componente unor sisteme superior organizate  funcţionează normal, îşi aduc contribuţia la viaţa organismului a cărui componentă este.

Mai mult, conform programului vieţii, a legilor naturii, acest mecanism de reinnoire,  oferă posibilitatea organului a căror celule au fost regenerate să funcţioneze la parametrii optimi, poate chiar revigorat. Până la  o anumită limită stabilită în program. Excepţia de la acest fenomen de regenerare este constituită de  inhibarea reinnoirii neuronilor chiar printr-un program - încă neelucidat - existent în funcţionarea ADN-ului uman. De ce, în ce scop, până când va funcţiona acest „program inhibitor”, sunt întrebări la care nu s-a răspuns încă.
Prin extrapolare, asemenea fenomene de reinnoire, refacere, regenerare, înlocuire există şi la alte niveluri de dimensiuni şi complexitate, în toate structurile universului: în ecosisteme, în colectivităţile de vieţuitoare  (furnici, albine, oameni), planete, sisteme galactice.

Regenerarea e una din paradigmele descoperite de fizica modernă, una din legile ce guvernează evoluţia entităţilor din univers, evoluţia universului însuşi, care se realizează cu păstrarea  capacităţii întregului  de a exista şi adapta la mediu, până la limita impusă de celelalte legi  ale naturii din universul nostru .
Din cele expuse mai sus rezultă o serie de constatări printre care le subliniez pe următoarele:
= operarea similară în tot universul a legilor descoperite de fizica cuantică, atât la sistemele / organismele de dimensiuni cosmice cât la cele umane sau subatomice.
= pentru menţinerea unui sistem / organism, elementele,  entităţile ce-l compun - care  pot fi  la rândul lor sisteme, organisme, sau pur şi simplu celule - mor sau se regenerează până la o limită stabilită  în planul / programul ce determină evoluţia universului cunoscutşi a tot ce este în el.
= conform Marelui Plan (Hawking) sau a Intelligent Design (Jean Guitton membru al Academiei Franceze), există un program de evoluţie al tuturor componentelor universului cunoscut  a cărui existenţă fost demonstrată de fizica cuantică şi teoretizat de Teoria M, din  care nu lipseşte legea naturii privind regenerarea /reinnoirea / refacerea tuturor elementelor din universul nostru.
Textele cu fonturi albastre reprezintă considerentele mele. Sorin302
Surse:
Fiz.St. Hawking – O mai scurtă istorie a timpului
        -  Marele Plan
Fiz. Hubert Reeves – Răbdare în azur – evoluţia cosmică
dr. C-tin D-tru Dulcan -  Inteligenţa materiei  şi interviuri;

Fiz.Fr. Capra - Momentul adevărului
  Allison Ford - articolul Corpul îl regenerează la fiecare șapte ani     
www.wisegeek.com/what-is-cell-regeneration.htm 

www.nytimes.com/2005/08/02/.../02cell.html?l


Un comentariu:

Anonim spunea...

Un subiect, de fiecare data, extrem de interesant. Desi cunosc o parte din cele expuse mi-a facut placere sa le recitesc . Un capitol incitant este "Regenerarea corpului uman si a societatii umane". Sunt elemente mai noi si, mie personal, mai putin cunoscute. Mi-ar fi placut sa dezvoltati si subiectul :Regenerarea societatii umane.
Multumesc.
Mariana M.