joi, 12 decembrie 2013

Nativii Digitali, Copiii Mileniului III, Copiii Indigo.



Constitue generaţiile care influenţează hotărîtor prezentul   şi viitorul civilizaţiei umane.


Nativi Digitali

Un nativ digital este o persoană care s-a născut  sau după introducerea generalizată de tehnologii digitale şi prin interactiunea cu tehnologia digitală la o vârstă fragedă, are o mai mare înţelegere a conceptelor sale. Alternativ, acest termen poate descrie persoanele născute după anii 2000, când era digitală a început ; dar în cele mai multe cazuri, termenul se concentrează pe oameni care au crescut cu tehnologie care a devenit predominantă în ultima parte a secolului XX şi continuă să evolueze astăzi. Alte teorii identifică un nativ digital  ca o persoană care înţelege valoarea  tehnologiei digitale şi utilizează acest lucru să caute oportunităţi pentru punerea sa în aplicare pentru a face un impact.Acest termen a fost folosit în mai multe contexte diferite, cum ar fi educaţia (Bennett, Maton Veronica 2008), învăţământul superior (Jones Shao 2011) şi în asociere cu termenul elevii noului mileniu (OCDE 2008). (Wikipedia)


Despre cartea NATIVI DIGITALI /Pregătiţi-vă!    scrisă de Delia Dumitrescu - D3L14  DUM17R35CU  N471V1  D16174L1 / PR3647171-V4 ! în nov 2013 - apărută la


Prezentarea mea
* autorul: este de remarcat şi este  impresionantă  îndeosebi caracteristica de cercetător - novator - căutător - sfredelitor - mobilizator iar metoda de a scrie cartea  ( sprint pentru carte-book sprint)- mi se pare a fi  inspirată!
* cartea: este pregnant stilul alert şi direct. Ideile şi relatările sunt de reţinut ca fiind  inedite (atât pentru mine, un nespecialist dar, cred că şi pentru mulţi alţii, inclusiv specialişti în domeniu, dat fiind că prezintă ideile şi cercetările "la zi”).
* Pe scurt, cartea consider că este  captivantă - deşi e adresată, cu precădere specialiştilor -  pentru că are teme incitante, de actualitate, precum şi exprimări / sinteze şi un stil clare şi inteligibile chiar şi pentru un necunoscător, amator, profan ca mine dar interesat de evoluţia umană.

Prezentarea editurii

Nativi digitali/ Pregatiti-va! Prezinta generatia “valul” digital, aducand in atentie teme si trenduri care vor domina spatial tehnologic si cultural viitor.
Desi ideea de a lansa o carte despre o tema profound “digital” ar putea parea anacronica, Nativi digitali/ Pregatiti-va!
Experimenteaza o noua metoda de a scrie, cea a sprintului pentru carte. Aceasta carte reuneste viziunile unui grup de oameni atenti la transformari si care simt pulsul viitorului societatii. Se spune ca generatiile viitoare invata de la generatiile trecute, dar procesul poate fi si invers.
Invitand mintea cititorului la un exercitiu de imaginatie, textul vorbeste in special despre inovatie si despre schimbare, Iar schimbarea este neasteptata, inconfortabila, dar, de cele mai multe ori esentiala. 


În continuare vă propun să  citiţi un compendiu - flash-uri despre  generaţiile din sec XX -XXI,  cu  ideile şi părerile care mi  s -au părut remarcabile şi necesar de reţinut şi, eventual aprofundat şi discutat, reieşite atât din prezentarea noii generaţii - Nativi Digitali - din caracterizarea generaţiei anterioare - generaţia Milenarilor sau generaţia Y  şi a Copiilor indigo cât şi din parerile unor trăitori ce fac parte din generaţia Y şi generaţia anterioară acesteia.

 Generaţia Nativilor Digitali
Nativii Digitali (ND) sunt prima generaţie din istorie, [născuţi după  anii 2000 când se presupune că Era Digitală a început] conectaţi la nivel global.
O generaţie mai tânără care influenţează toate generaţiile existente în lume, de la vârste extrem de fragede şi în anumite cazuri chiar inversând roluri binecunoscute. In cartea Nativi Digitali sunt prezentate cazuri concrete din care menţionez că  guvernul Finlandei a nominalizat 5000 de Nativi Digitali (ND)  - care să înveţe profesori cum să folosească computerul (PC).
Pentru ND, lumea digitală este deja foarte bine integrată în lumea fizică.
Caracteristica definitorie a ND e aceea că sunt mai puţin conştienţi de interacţiunea lor cu tehnologia, prin virtutea ubicuităţii acesteia şi prin prezenţa sa indiscutabilă în viaţa lor.
ND învaţă repede, sunt isteţi, vorbesc multe limbi şi adoptă culturi de nişă. ND sunt mai inteligenţi decât generaţiile precedente, sunt mai iuţi şi mai toleranţi la diversitate - rezultă dintr-un studiu efectuat în SUA. Ei vor deveni cea mai globală generaţie a tuturor timpurilor datorită tehnologiei  şi globalizării.
Din cea mai fragedă vârstă, ND „se delecteză”, se distrează cu jocuri şi jucării inteligente (de ex logo) care combină jocurile digitale şi obiecte fizice - impletirea lumii reale cu cea virtuală. Într-un studiu AMC  , din răspunsurile a 2200 de mame din SUA, Ffranţa, UK, Germania, Canada, se consemnează că mai mulţi copii mici ştiu să joace un joc pe PC (58%) decât care ştiu să innoate (20%), sau să meargă pe bicicletă (52%); 69% dintre copiii între 2-5 ani pot să folosească n PC cu mouse, dar numai 11% îşi pot lega singuri şireturile.
ND fac parte şi susţin societatea conectată. Ei sunt educaţi şi crescuţi într-o cultură a invenţiei, în care inovaţia are loc în timp real şi participă activ la dezvoltarea inovativă a tehnologiei digitale
Conectivitatea - este modul de viaţă al ND - smartphone-urile sunt extensii ale corpului, minţii şi sufletului.
Conectaţi în permanent, ND sunt consumatori şi creatori de conţinut în timp real cu tehnologia care se adaptează mereu competenţelor lor şi nu invers; pentru ND, viaţa înseamnă ludificare şi învăţare ubicuă, iar tehnologia este ca aerul.
ND se influenţează unii pe alţii, dar şi pe celelalte generaţii, într-un mod nou, pentru că sunt mereu subtil conectaţi. 
Megatendinţe ale viitorului
Alături de microtendinţe şi magnetendinţe, megatendinţele găsite de autor vor modela comportamentele ND sau pe care ei însăşi le modelează. Megatendinţele sunt:
- Deschiderea Radicală:  democratizarea tehnologiei, open source, lumea în reţea, transparenţa radicală, guverne deschise, oraşe transparente.
 - Multiplicitatea: multiinformaţie, multiinteracţiunea, multiidentităţi.
- Incertitudine - politică, a mediului, economică, tehnologică
Slujbe ale viitorului -din art „To well paid jobs of the future” de Jessica Winch în The Telegraph
Arhitect Digital - crează o serie de clădiri virtuale pt publicitari şi vânzători cu amănuntul pt a-şi face reclamă produselor puse în vânzare.
Asistent acasă - îi ajută pe bătrâni în propria casă.
Consultant pentru calitatea vieţii pt vârstnici.- se specializează în ajutor personalizat, holistic pt cei vârstnici.
Creator de părţi ale corpuilui uman - creează părţi vii ale corpului uman pt atleţi şi soldaţi.
Fermier vertical - cultivă recolte îndrptate spre în sus şi nu de-a lungul câmpurilor pt a câştiga spaţIu.
Control al climatului - controlează şi modifică tiparele vremii.
Manager de avatar -  creează design-ul şi conduce hologramele oamenilor virtuali / identităţilor virtuale.
Programator haptic - dezvoltă tehnologii în jurul ştiinţei suprafeţelor şi materialelor sensibile la atingere, precum mânuşi care îţi fac mâna caldă sau să pară învelită în catifea.

Trebuie remarcate şi subliniate existenţa unor păreri adiacente celor arătate mai sus despre Nativii Digitali. Astfel  se arată că există   imigranţi digitali care sunt  indivizi care s-au născut înainte de existenţa unor tehnologii digitale şi le-au adoptat  mai târziu în viaţă.[Wikipedia]

Generaţia Milenarilor - generaţia Y  - care este cea anterioară  Nativilor Digitali 
Născută în perioada anilor '80 şi '90, generaţia Milenarilor (milenialilor), cunoscută şi sub denumirea de generaţia Y, se distinge prin narcisism şi prin dezvoltarea unui puternic cult al propriei personalităţi, după cum arată o serie de studii. Tinerii aflaţi la vârsta de 20 şi ceva de ani au dezvoltat o personalitate centrată pe narcisism de trei ori mai pronunţată decât cei de 65 de ani, a fost rezultatul obţinut în urma testelor realizate de Institutul Naţional american de Sănătate, notează revista Time. Mai mult, generaţia Y pune mai mare accent pe bunuri materiale, imagine şi faimă, lăsând la coada intereselor concepte precum comunitatea sau mediul, arată un alt studiu american publicat în Journal of Personality and Social Psychology, notează publicaţia Macleans. Judecând după acţiunile lor, tinerii de astăzi sunt mult mai egoişti decât generaţiile trecute, susţine David French într-un articol publicat în Christian Post. El atrage atenţia asupra faptului că acţiunile lor sunt rezultatul a ceea ce părinţii i-au învăţat
Sociologul Karen Foster  subliniază şi faptul că tinerii din generaţia Y sunt mult mai deschişi şi mai toleranţi în privinţa aspectelor legate de etnicitate, cultură sau sexism, decât generaţiile anterioare.

Nu în ultimul rând, într-un articol apărut în
Time, Josh Sanburn susţinea că Generaţia Y este, în acelaşi timp, o generaţie de oameni optimişti, dar şi pragmatici.

Copiii  Mileniului III - Copiii Indigo.

O teorie agreată de J.v. Helsing susţine că felul de a fi al omului, ccomportamentul uman, este dependent de câmpul magnetic al Pământului şi că modificările genetice, respectiv personalitatea omului depinde de ddirecţia şi intensitatea câmpului magnetic local din momentul cconceperii.
Copiii acestui mileniu – mai dotaţi.
Către sfârşitul secolului trecut şi începutul acestui mileniu, oamenii de  ştiinţă au constatat că oamenii din generaţiile contemporane  sunt mai inteligenţi decît cei din generaţiile anterioare, că prezintă  unele caracteristici deosebite ale personalităţii lor în sensul creşterii calităţilor spirituale, mentale şi au unele însuşiri chiar parasenzitive. Jan van Helsing susţine în cartea sa „Copii mileniului III” că există persoane – îndeosebi copii – care au imunitate la orice boală. Datorită rezultatelor testării de către cercetători ai Universităţii din Los Angeles a celulelor cu mulţi agenţi patogeni deosebit de virulenţi, s-a constatat că mii de copii sunt practic imuni la toate bolile. Testele efectuate pe ADN subiecţilor a scos în evidenţă că toţi aceştia nu au un ADN uman, fiind diferit în zona acizilor nucleici. Prin teste de ADN făcute în toată lumea, prin extrapolare, se pare că peste 60.000.000 de oameni au această formă ne-umană de ADN.
Şi din punct de vedere al inteligenţei se constată o creştere spectaculoasă a coeficientului IQ, îndeosebi la copii.Coeficientul IQ arată că inteligenţa oamenilor  creşte în mod spectaculos la noile generaţii.

Savanţii ii numesc "copii indigo" dupa culoarea aurei pe care o au in jurul lor. Acesti copii sunt extrem de inteligenti, cu o memorie uimitoare, dotaţi cu puteri extrasenzoriale. Aproape toţi copii-indigo au coeficientul de inteligenţă (IQ) de 130 şi 140. Dar sunt şi unii care îl au peste 160.
Asemenea copii excep­tionali trebuie detectaţi din timp si educaţi într-un mod ca societatea sa se poata bucura de inteligenţa lor. Astfel, inca din anii '50, în statele occidentale, mai intai in Anglia, s-a fondat societatea MENSA, o organizaţie care identifica si totodata pune in legatura oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenta.
Se pare ca printre noi exista un numar in crestere de copii cu abilitaţi intuitive, intelectuale
si fizice remarcabile - clarvedere, telechinezie, claraudiţie,  IQ ge­nial, simţuri extrem de ascuţite,
unii, dintr-o dată, încep să vorbească o limbă străină. au o forţă fizica neobişnuită. Lee Carrol
si Jan Tober ne explica ceva mai detaliat ce fel de copii sunt desemnati  ca fiind copii-indigo şi
 cum îi putem recunoaste, printre care:
- Sentimentul propriei lor  valori este un subiect  important pentru ei. Le spun adesea parintilor lor foarte clar,,cine sunt".
- Au probleme cu autoritatea absolute (nu suporta autoritatea fara explicatii sau fara posibilitatea de a alege din mai multe variante).
- Sunt anumite lucruri pe care refuza sa le faca.
- Se simt frustrati cand sistemele sunt rationalizate si nu necesita o gandire creativa.
- Ei vad adesea căi prin care pot fi abordate altfel anumite probleme de acasa sau de la scoala, si din acest motiv sunt adesea priviti ca niste rebeli  care nu acceptă disciplina.
- Se integreaza foarte greu din punct de vedere social. Daca in mediul in care traiesc nu mai sunt si altii care au aceeasi structura cu ei, atunci se pot ascunde in ei insişi, avand sentimentul ca nu sunt intelesi de nimeni. Scoala este privita de ei ca foarte dificila din punct de vedere social.
- Nu reactioneaza la actele de disciplinare in care se incearca sa li se creeze un sentiment de vinovatie (de genul: ,aşteapta  tu, sa vezi ce patesti cand o sa vina tatal tau acasa si o sa vada ce ai facut!").
-  Nu manifestă reţineri atunci când trebuie să spună clar de ce au nevoie.

Omenirea şi planeta fac un salt evolutiv. Un salt pe care omenirea inca nu-l sesizeaza. Noua generaţie, cea a "copiilor indigo", vine in intampinarea noastra, sa ne inveţe ca de acum incolo trebuie sa comunicam mai ales la nivelul sufletului, mai puţin al raţiunii.


Oricum am denumi generaţiile care s-au succedat, trebuie să remarcăm, noi cei care nu facem parte nici din categoria Nativilor Digitali, nici din Generaţia Milenară, nici nu am fost Copii Indigo, că problema noului, a schimbărilor, a relaţiilor cu generaţiile următoare, a abandonării obiceiurilor / tradiţiilor au existat şi au fost rezolvate în cea mai mare parte, aşa cum a fost şi „disputa” între generaţii, poate nu la fel de „crâncenă” ca acum.
Mai e de adăugat un ceva: în zilele noastre - nu numai a Erei Digitale - are loc o confruntare acerbă şi între concepţii religioase, extremiste, doctrinare, între Nord şi Sud-ul economic, pe planul poluării, dar mai ales pe plan moral.
Cum vor decurge toate aceste contradicţii, comfruntări, dispute, ce soluţii se vor găsi în asigurarea evoluţiei societăţii umane? Sper că nu va fi cea de distrugere a omenirii, folosind „tehnologia de ultimă oră” !!

surse:

- Nativi digitali / Pregatiti-va!  de Delia Dumitrescu editura@tritonic.ro ; www.tritonic.ro   colecţia Smart Books , categoria IT  ISBN: 978-606-8536-92-7, Format: 13x20 cm, 236 pag, Aparitie: 2013, Noiembrie -preţ: 21,6 lei

- Jan van Helsing - Copiii mileniului III

- Formula AS, nr 922 din iunie 2010 – articol de Nataşa Galche

- site-ul   Semnele timpului


miercuri, 27 noiembrie 2013

Regenerarea şi interconectarea celulelor, societăţii umane, a universului



  
Universul, un tot unitar.

Conform teoriei fizicii cuantice, toate fenomenele din Univers se desfăşoară corespunzător comportamentului particulelor cuantice. In fizica modernă, imaginea universului ca o maşină a fost înlocuită de o viziune  ca fiind un întreg indivizibil, dinamic, ale cărui părţi sunt interconectate în mod esenţial şi pot fi înţelese doar ca modele ale unui proces cosmic.

Fizica cuantică demonstrează că în structura de bază a materiei, particulele sunt interconectate precum şi că există o interconexiune esenţială a universului. Noţiunea de interconexiune de bază a naturii apare deasemenea in teoria cuantica - teoria fenomenelor atomice.

Ea arată că nu putem descompune întregul în unitaţi existenţiale mai mici.


Potrivit teoriei cuantice, interconexiunea universala a fiinţelor, lucrurilor si evenimentelor este o trăsătură fundamentală a realităţii.Rezultă că  şi fiinţele sunt interconectate între ele prin câmpul morfogenetic. Câmpul morfogenetic al fiecărei fiinţe este interconectat cu câmpul inteligent al universului.

Mecanica cuantică, savanţii şi oamenii de ştiinţă având ca exponenţi pe  Jean Guitton, Grischa şi Igor Bogdanov, Hubert Reeves, David Bohm, au pus în evidenţă că spiritul şi toate componentele şi manifestările spirituale-mentale, intelectuale ale fiinţei umane sunt substanţă / materie evoluat organizată, aflată într-un palier superior de organizare faţă de organismul fizic.



Există similarităţi între modul de a acţiona al universului, Pământului, ecosistemelor, colectivităţi de fiinţe inclusiv societatea umană, corpului uman, al structurilor materiei vii şi nevii, inclusiv al celulelor fiinţelor.

„ Ceea ce ştim este că elementele componente ale unor obiecte ascultă de legile fizicii cuantice, iar legile lui Newton sunt o bună aproximaţie pentru a descrie comportamentul obiectelor macroscopice alcătuite din aceste obiecte cuantice....”   Observăm că în realitate se aplică modelul standard (al interacţiunilor particulelor elementare) cu toţi parametrii săi; modelul standard descrie universul nostru. ( citate din cartea Marele Plan de St. Hawking)

David Bohm numeste universul un ”intreg nedivizibil, intr-o continua miscare.” Intregul cosmos este regenerat in fiecare clipa, dela cele mai minuscule particule ale taramului subatomic, pana la vastele intinderi ale miilor de miliarde de sisteme galactice. Cosmosul este un sistem reintregit.
Fizica cuantică a demonstrat - fără nici un pic de îndoială sau păreri contrare - că legile cuantice sunt legile naturii care determină evoluţia de la cuarci - particule elementare la macrocosmos, evoluţia a peste o sută de miliarde de galaxii din universul cunoscut.
Remarc / subliniez că tot ce mecanica cuantică susţine teoretic a fost observat şi experimentat în prezent iar predicţiile  au fost confirmate. Această teorie confirmată cert de experimente şi observaţii dă credibilitate  afirmaţiilor despre trecut, despre istoria şi evoluţia universului cât şi predicţiilor ştiinţifice.
Universul e un tot unitar - de la clustere stelare, galaxii, sisteme « solare », stele, planete, găuri negre, ecosisteme, organisme,  materia  vie şi nevie - inclusiv molecule, celule;  fiecare din aceste entităţi este compusă din combinaţii de particule cuantice ; la rândul lor, ele compun / formează / fac parte /sunt structurate intr-un sistem, organism, entitate superior organizat.
Astăzi, universul este tot mai mult privit ca un singur sistem care functioneaza; experimentele arata ca lucrurile care par a fi separate sunt, de fapt, conectate in moduri fundamentale, care transcend limitarile spatiului si timpului obisnuit.
Toate organismele din univers evoluează după legile naturii, paradigmele fizicii cuantice demonstrând că sunt valabile la orice nivel de organizare a materiei vii şi nevii.


Organismul uman - sistem integrat
Modelul / paradigma   potrivit căruia comportamentul materiei la nivel cuantic se regăseşte în întreg universul, la toate formele cosmice, a generat remarca că există  similitudine între  modul cum se dezvoltă şi se comportă organismul / sistemul uman cu alte organisme /sisteme care, pe lângă oameni şi societatea umană, alcătuiesc cosmosul, universul cunoscut.
In dezvoltarea acestei teorii, a apărut şi conceptul „Viziunea sistemică asupra vieţii, asupra realităţii” lansat de fizicianul Fr. Capra, care se bazează pe conştientizarea organizării, interrelaţionării şi interdependenţei tuturor fenomenelor – fizice, biologice, psihologice, sociale şi culturale.

Organismele vii    sunt cazuri speciale ale unor principii de organizare mult mai vaste, mai cuprinzătoare.

Fiecare organism – de la cele mai mici bacterii, trecând prin marea varietate de plante şi animale, până la oameni -  reprezintă un sistem integrat şi ca atare, un sistem viu. Aceleaşi aspecte de integritate sunt etalate  de sistemele sociale – ca de ex un muşuroi de furnici, un stup de albine sau o familie de oameni -  şi de către ecosistemele care constau  dintr-o diversitate de organisme şi de materie neînsufleţită care se află într-o interacţiune reciprocă.

Una din legile naturii este regenerarea / reînnoirea / refacerea periodic a elementelor constitutive ale sistemelor / organismelor.



Regenerarea corpului şi a societăţii umane.

Celulele din corpul uman sunt în mod constant în divizare, regenerare, și pe moarte, dar ciclul de viață al fiecărei celule este diferit.  Corpul uman contine aproximativ zece trilioane de celule individuale. Luând în considerare toate celulele  specializate, cele care se regenerează rapid și  celulele corpului non adult care sunt susceptibile de a fi înlocuite, în medie, au o viaţă între unsprezece și cincisprezece ani.

Desigur, un factor important determinant este vârsta cronologică. Cifra de refacere celulară incetineste, ca parte din procesul normal de îmbătrânire și în cele din urmă rata de celule moarte depăşeşte (outpaces) rata de celule noi ce se nasc.

Bărbații și femeile au  același program de regenerare al corpului  care este dirijat de  ADN- ul nostru. Exemple de regenerare naturală :
- Celulele mucoasei gastrice, au o cifră de refacere de doar cinci zile. Ignorând acester celule de suprafata, dr. Frisen a găsit că  vârsta medie a celulelor din corpul principal al intestinului este de 15,9 ani.
- Epiderma, sau stratul de suprafață al pielii, este reciclat la fiecare aproximativ două săptămâni.
- Celulele roșii din sânge, au cifra de regenerare de  cca 120 zile, in medie.
 - Reînnoirea  celulelor creierului e  o chestiune  mult disputată. Credința persistentă, în general, este că creierul nu generează noi neuroni în structura sa  completă, cu excepția a două regiuni specifice, bulbul olfactiv, care mediaza simțul mirosului, și hipocampus, unde sunt stabilite amintirile initiale de chipuri și locuri. Acest punct de vedere consensual a fost contestat în urmă cu câțiva ani, de  Elizabeth Gould de la Princeton  care a găsit noi neuroni în cortexul cerebral. Metoda Dr. Frisen  permite ca toate regiunile  creierului să fie datate pentru a vedea dacă sunt generaţi  noi neuroni. Până în prezent, el a testat numai celulele din cortexul vizual. El consideră că acestea sunt exact de aceeași vârstă ca și individul. Celule ale cerebelului sunt usor mai mici decat cele ale cortexului, care se potrivește cu ideea că cerebelul continuă dezvoltare dupa nastere.
  - Un alt aspect controversat este dacă inima genereaza noi celule musculare dupa nastere. Dr. Piero Anversa de la New York Medical College New în Valhalla contest această posibilitate, însă  Dr. Frisen a găsit inima ca un întreg că este generatoare de noi celule, dar el nu a măsurat încă rata de regenerare [reînnoire]  a celulelor musculare ale inimii.
   - Ficatul  are un timp de regenerarei de 300 la 500 de zile, a declarat Markus Grompe, un expert pe celulele stem hepatice de la Oregon Health & Science University.
  - Întregul schelet uman este considerat a fi înlocuit la fiecare cca 10 ani la adulti.
 - Vieţile altor  tesuturi s-au măsurat în ani, nu zile, dar sunt încă departe de a exista un răspuns definitiv.
 
Regenerarea - de la celule la sisteme cosmice

E irelevantă moartea sau înnoirea tuturor celulelor, atât pentru organele sau ţesuturile care au celule moarte sau regenerate  cât şi pentru organismul superior ce are ca elemente componente organele/ţesuturile respective. Aceste organe/ţesuturi cât şi organismele reinnoite, componente unor sisteme superior organizate  funcţionează normal, îşi aduc contribuţia la viaţa organismului a cărui componentă este.

Mai mult, conform programului vieţii, a legilor naturii, acest mecanism de reinnoire,  oferă posibilitatea organului a căror celule au fost regenerate să funcţioneze la parametrii optimi, poate chiar revigorat. Până la  o anumită limită stabilită în program. Excepţia de la acest fenomen de regenerare este constituită de  inhibarea reinnoirii neuronilor chiar printr-un program - încă neelucidat - existent în funcţionarea ADN-ului uman. De ce, în ce scop, până când va funcţiona acest „program inhibitor”, sunt întrebări la care nu s-a răspuns încă.
Prin extrapolare, asemenea fenomene de reinnoire, refacere, regenerare, înlocuire există şi la alte niveluri de dimensiuni şi complexitate, în toate structurile universului: în ecosisteme, în colectivităţile de vieţuitoare  (furnici, albine, oameni), planete, sisteme galactice.

Regenerarea e una din paradigmele descoperite de fizica modernă, una din legile ce guvernează evoluţia entităţilor din univers, evoluţia universului însuşi, care se realizează cu păstrarea  capacităţii întregului  de a exista şi adapta la mediu, până la limita impusă de celelalte legi  ale naturii din universul nostru .
Din cele expuse mai sus rezultă o serie de constatări printre care le subliniez pe următoarele:
= operarea similară în tot universul a legilor descoperite de fizica cuantică, atât la sistemele / organismele de dimensiuni cosmice cât la cele umane sau subatomice.
= pentru menţinerea unui sistem / organism, elementele,  entităţile ce-l compun - care  pot fi  la rândul lor sisteme, organisme, sau pur şi simplu celule - mor sau se regenerează până la o limită stabilită  în planul / programul ce determină evoluţia universului cunoscutşi a tot ce este în el.
= conform Marelui Plan (Hawking) sau a Intelligent Design (Jean Guitton membru al Academiei Franceze), există un program de evoluţie al tuturor componentelor universului cunoscut  a cărui existenţă fost demonstrată de fizica cuantică şi teoretizat de Teoria M, din  care nu lipseşte legea naturii privind regenerarea /reinnoirea / refacerea tuturor elementelor din universul nostru.
Textele cu fonturi albastre reprezintă considerentele mele. Sorin302
Surse:
Fiz.St. Hawking – O mai scurtă istorie a timpului
        -  Marele Plan
Fiz. Hubert Reeves – Răbdare în azur – evoluţia cosmică
dr. C-tin D-tru Dulcan -  Inteligenţa materiei  şi interviuri;

Fiz.Fr. Capra - Momentul adevărului
  Allison Ford - articolul Corpul îl regenerează la fiecare șapte ani     
www.wisegeek.com/what-is-cell-regeneration.htm 

www.nytimes.com/2005/08/02/.../02cell.html?l