vineri, 19 august 2011

TORENT STIINTIFIC DE DESCOPERIRI PRIVIND ACTIVITATEA CREIERULUI UMAN. NOI „EXTENSII” ALE CREIERULUI UMAN


  Sunt in plina ofensiva cautarile, cercetarile  oamenilor de stiinta  ce au drept rezultat  noi descoperiri privind capabilitatile creierului uman, de  extinderea posibilitatilor  mult dincolo de orice limite obişnuite ale simturilor si puterilor organismului uman, precum si inventarea de noi mijloace pentru usurarea efortului fizic si mental uman .
Ceea ce consider important este faptul ca, in afara de cercetarile fundamentale, de baza, in descoperirea noilor valente ale activitaţii creierului – minţii umane, cercetatorii si inovatorii  construiesc si dispozitive / instrumente de folosire practica a energiei creierului si care potenteaza capacitatea creierului – mintii dincolo de imaginabil.
Toate aceste realizari reprezinta pasi importanti  in evolutia civilizatiei umane.
Intrebarea este: vor putea fi valorificate aceste noi energii latente din organismul omului la capacitatea lor maxima ? Sau omenirea se va “impiedica” [ca de multe alte ori in trecut] in evolutia sa din cauza / datorita  crizelor provocate de speculatorii  financiari rapaci, conflictele religioase si entice, terorismul , activitatii ostile mediului, echilibrului ecologic si al planetei !?
http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif
Iata inca cateva din aceste „bijuterii” ale stiintei contemporane.



Computer controlat cu puterea mintii
Un program de computer ar putea permite persoanelor cu afectiuni neurologice grave – inclusiv paralizii – sa “scrie la calculator” litere si numere doar gandindu-se la ele.
Descoperirea ar putea deschide o noua cale de comunicare pentru milioane de persoane afectate de maladii care nu le permit sa se exprime cu mijloacele obisnuite.
Cu ajutorul programului creat de oamenii de stiinta de la Clinica Mayo, - unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetari medicale din SUA - pacientii pot face sa apara pe ecranul calculatorului anumite litere numai cu "puterea mintii".
Literele sunt prezentate intr-un tabel, iar concentrarea atentiei pacientilor asupra anumitor litere face ca acestea sa apara pe ecran.
Cercetatorii au descoperit fenomenul studiind doi pacienti cu electrozi implantati in craniu si plasati chiar pe suprafata creierului. Electrozii monitorizeaza activitatea cerebrala, inregistrand activitatea biolelectrica a celulelor nervoase.
Tehnica, numita electrocorticografie (ECoG), ofera date mai precise decat electroencefalografia (EEG), utilizata in mod obisnuit, in care electrozii sunt plasati pe pielea capului.
Cercetatorii considera ca acesta e un prim pas spre crearea unei interfete creier-computer, care va putea permite, intr-o zi, depasirea limitarilor impuse de paralizie.
Sursa: Telegraph Science

http://www.descopera.ro/images/box_cr_tr.gif

Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului
 
O echipă de cercetători neurologi a modificat un autoturism astfel încât acesta să poată fi coordonat integral prin puterea gândului.
Sistemul presupune ca şoferul să îşi monteze o cască specială pe cap - iniţial adresată jocurilor video - cu senzori conectaţi prin tehnologie wireless la reţeaua electronică a maşinii. Tot ce are de făcut şoferul este să gândească "stânga" sau "dreapta", iar pentru accelerare şi încetinire maşina funcţionează după aceleaşi principii.

Vehiculul a fost dezvoltat de către o echipă de cercetători germani care supune chiar acum testelor un prototip auto pentru stabilirea şanselor de a folosi într-o zi acest concept în activităţile cotidiene. Tehnologia BrainDriver funcţioneză prin echiparea autovehiculului cu video-camere, radare şi senzori laser spre a-i oferi o perspectivă tridimensională a împrejurimilor.



Casca pe care şoferul şi-o fixează pe cap este compusă din 16 senzori care captează semnalele electromagnetice ale creierului. Acestea sunt interpretate de un computer care poate fi antrenat să înţeleagă că două tipare specifice diferite înseamnă stânga sau dreapta.



În candrul primului test un şofer a reuşit să vireze maşina spre dreapta numai cu gândul, deşi cu o minoră întârziere între lansarea comenzii şi reacţia vehiculului. Într-un al doilea test maşina a fost antrenată să recunoască patru tipare, permiţându-i şoferului să accelereze sau să încetinească automobilul.

Proiectul a fost creat de echipa AutoNOMOS, parte a Grupului de Inteligenţă Artificială al Universităţii Freie din Berlin. Membrii acestei echipe au mai testat iPad-ul şi diverse dispozitive controlabile prin mişcarea ochilor înainte să stabilească întrebuinţarea minţii ca fiind cea mai bună metodă de controlare fără mâini a unui autoturism.



Desigur, întregul proiect se află momentan în fază demonstrativă. Nu se ştie momentan daca tehnologia va fi vreodată perfect sigură şi aplicabilă în viaţa de zi cu zi, astfel încât să devină un succes în viitorul transporturilor.




Apelarea unui număr de telefon cu gândul este posibilă!


Cercetătorii din California au creat o modalitate de a da un telefon folosindu-te doar de gânduri! Noua interfaţă a calculatorului care utilizează gândurile umane prezintă o acurateţe de 100% după o scurtă perioadă de instruire.
Sistemul a fost dezvoltat de Tzyy-Ping Jung, cercetător la Universitatea din California. Pe lângă utilitatea pe care sistemul o are pentru persoanele cu dizabilităţi, acesta ar putea fi folosit în viitor la o scară mai largă. O posibilă întrebuinţare ar putea fi în cadrul automobilelor, într-o formă avansată a dispozitivelor hands-free. De asemenea, sistemul ar putea fi folosit pentru detectarea şoferilor sau controlorilor de trafic aerian care sunt pe cale să adoarmă, prin detectarea unui nivel scăzut de concentrare.
Interfaţa utilizată de Jung se bazează pe o electroencefalogramă (EEG), electrozii de pe scalp analizând activitatea electrică a creierului. O bandă EEG este conectată la un modul Bluetooth care transmite semnale către un telefon mobil, modelul Nokia N73, care utilizează algoritmi pentru a procesa semnalele primite.
"Din experienţa noastră, oricine poate utiliza acest sistem. Unii oameni au o precizie mai mare decât alţii; eu, de exemplu, am o acurateţe de doar 85%", declară Jung. Într-un experiment publicat în Journal of Neural Engineering, 10 subiecţi au fost rugaţi să introducă un număr de telefon de 10 cifre, iar şapte dintre aceştia au reuşit să aibă o precizie de 100%.
În mod teoretic, acest sistem ar putea fi folosit de către persoanele cu handicap sever pentru a comunica, dar creatorul acestuia doreşte ca întreaga populaţie să aibă acces la această aplicaţie.
"Oamenii au mai folosit acest gen de sistem şi înainte, dar faptul că acesta este unul mai ieftin, portabil şi care poate fi utilizat pentru telefoanele mobile, îl face foarte atractiv", afirmă Ranjeev Raizada, un neurolog de la Dartmouth College care a publicat un studiu asemănător despre un concept numit Neurophone. Acesta folosea un semnal al creierului cunoscut sub numele de P300, care declanşa o serie de stimuli diferiţi, şi care este folosit de alte interfeţe de control pentru a evalua ce îi atrage atenţia unei persoane. Dar, din păcate, această aplicaţie implică o perioadă mai lungă de exersare.

Specialiştii estimează că, pe măsură ce procesoarele vor deveni mai mici, această tehnologie va deveni mai ieftină şi mai portabilă.

Sursa: Technology Review



Spre o civilizaţie a roboţilor: un robot umanoid învaţă de pe internet!
http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif



Un robot umanoid care "îşi îmbogăţeşte cunoştinţele de pe internet şi de la alţi roboţi" şi care poate "gândi, învăţa şi acţiona de unul singur" a fost creat de specialiştii de la Hasegawa Lab din cadrul Institutului de Tehnologie din Tokyo.

Robotul utilizează o "reţea neuronală auto-replicantă" (sau SOINN - Self-Organizing Incremental Neural Network) , care este o metodă nesupravegheată de învăţare online.

Robotul ia decizii bazate pe experienţele sale trecute şi în funcţie de cunoştinţele pe care le-a acumulat deja.

De exemplu, în cazul în care îi spui robotului că doreşti un pahar cu apă rece, acesta îşi dă seama că, după ce pune apă în pahar, nu va putea pune imediat şi gheaţă, deoarece are "mâinile" ocupate cu sticla şi cu paharul. Astfel că va alege să pună sticla jos şi apoi va pune gheaţa în pahar.

În filmul al cărui link este arătat mai jos, puteţi urmări modul în care robotul face anumite alegeri, în funcţie de experienţa sa anterioară şi felul în care alege în ce ordine să execute acţiunile.

 

În viitor, şoferii vor putea frâna exclusiv prin puterea gândului!

Pentru prima dată, cercetătorii au detectat semnalele din creier care anticipează momentul în care un şofer va frâna. În viitor, sistemele de frânare asistată ale automobilelor ar putea frâna înainte ca şoferul să facă un gest, prin simpla detecţie a gândurilor acestuia.
Semnalele electrice trimise de creier pentru a semnaliza intenţia de frânare au fost detectate de oamenii de ştiinţă cu 130 de milisecunde înainte ca şoferii să apese pedala de frânare, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin. Dacă frâna ar fi fost aplicată în momentul în care gândul a fost detectat, distanţa de frânare ar fi fost redusă cu 4 metri.
Studiul publicat în Journal of Natural Engineering a fost efectuat pe o serie de voluntari care au fost aşezaţi în faţa a trei monitoare, într-un simulator de conducere numit "The Open Source Racing Car Simulator".
Fiecare individ a fost rugat să conducă un vehicul la 18 metri în spatele unui alt autoturism condus de computer, care circula cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră.
Simularea includea trafic din sens opus şi curbe dificile. Când luminile de frână ale maşinii din faţă s-au aprins, subiecţii au frânat şi ei. Utilizând datele înregistrate de electroencefalograf (test electrofiziologic de explorare a sistemului nervos central) şi electromiograf (test folosit pentru înregistrarea activităţii electrice a muşchilor), cercetătorii au putut identifica semnale care au intervenit constant în timpul frânării de urgenţă.

Robotii vor fi invatati sa gandeasca
O echipa de cercetatori europeni a testat o teorie cu adevarat revolutionara, potrivit careia robotii pot invata sa “gandeasca” la actiunile pe care le au de indeplinit.
Descoperirea a fost facuta in cadrul proiectului PACO-PLUS ("Perception, action and cognition through learning of object-action complexes"), finantat cu 6,9 milioane de euro de la UE.

Partenerii proiectului au incercat sa testeze teoria definita "object-action complexes" (OACs); OAC sunt acele unitati caracterizate de asa-numita "thinking by doing", o abordare utilizata in proiectarea de software si hardware in masura sa le permita robotilor sa se gandeasca la obiecte in functie de actiunile pe care le pot indeplini cu ele.



De exemplu, daca un robot vede un obiect prevazut cu maner il poate apuca; daca insa obiectul are o deschizatura, robotul ar putea sa insereze in el alt obiect sau sa-l umple cu lichid. De asemenea, daca obiectul respectiv este prevazut cu capac, robotul il poate deschide. Astfel, obiectele sunt investite cu importanta in functie de cantitatea de actiuni pe care un robot le-ar putea duce la indeplinire cu ele.

Aceasta teorie deschide scenarii foarte interesante: creste probabilitatile ca robotii sa deprinda asa-numitul "comportament emergent", adica sa dezvolte in mod spontan comportamente complexe in baza unor reguli destul de simple. De altfel, abordarea aleasa de echipa de experti reproduce din multe puncte de vedere procesele de invatare ale copiilor.



In cadrul proiectului PACO-PLUS, cele mai multe experimente au fost realizate pe roboti umanoizi. "Umanoizii sunt personificari artificiale cu capacitati de perceptie si motorii variate si complexe, care ii transforma in platforma cea mai adecvata studiului proceselor cognitive si a proceselor de elaborare a informatiilor", a explicat Tamim Asfour, cercetator in cadrul Departamentului de Antropometrie al Institutului Tehnologic din Karlsruhe (Germania), si coordonator al proiectului.
Sursa: Molecularlab.it


Niciun comentariu: