vineri, 15 iulie 2011

Puterea computerelor din toată lumea = un creier uman


Creierul sau encefalul (lat. cerebrum, grec. Ενκέφαλον, encephalon) reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului. El controlează numeroase funcţii ale organismului ca bătăile inimii, mersul şi alergarea, generarea de gânduri şi emoţii.
Creierul funcţionează ca un sistem centralizat complex la un nivel superior ce coordonează comportarea organismului în funcţie de informaţiile primite.
De fapt nu toate informaţiile de la nervii periferici ajung până la scoarţa cerebrală, , ci sunt prin împletiturile de nervilor (plexuri) reţinute la unii centri nervoşi externi ca măduva spinării sau bulbul rahidian, deci la unele informaţii reacţionăm inconştient prin reflexe.


Modelul virtual al creierului se apropie de a fi complet

Un model complex  al creierului va fi realizat pe computer după ce neurologi ai Colegiului Universitar din Londra au reușit să cartografieze, în premieră, atât sinapsele, cât și mecanismele de funcționare ale celulelor nervoase cerebrale.
Studiul, desfășurat prin experimente pe șoareci, este parte a unei ramuri neuroștiinţifice denumită, în engleză, “connectomics” (conectomică, într-o traducere forțată), preocupare științifică având ca obiectiv principal “fotografierea” conexiunilor din creier.
Prin intermediul proiectului în cauză, oamenii de știință speră să poată înțelege mai bine felul în care gândurile și percepțiile sunt generate în encefal și cum suferă malformații aceste funcții în cazul manifestării unor boli precum Alzheimer, schizofrenie și atac cerebral.
Cunoscând mecanismele profunde ale creierului, specialiștii vor începe să dezvolte simulări computerizate ale modului în care operează acest organ remarcabil, în continuare cel mai mare mister al umanității.
În creierul unui om există un număr estimativ de o sută de miliarde de neuroni (sau celule nervoase), fiecare conectat la alte câteva mii asemenea lui, rezultând de aici, tot ca o estimare, 150 de trilioane (150.000.000.000.000.000.000 – sursa este britanică) de sinapse.
sursa:  Revista Ştiinţă şi Tehnică   -   12 aprilie 2011


Preocuparea pentru ce pot face oamenii ca sa-si pastreze agerimea mintii si sa lucreze cat mai eficient dand cat mai mult randament la serviciu este din ce in ce mai mare. Si, desi cercetarile legate de sanatatea creierului sunt inca limitate, exista studii care arata ca memoria poate fi imbunatatita. Iar eforturile pentru a avea un creier sanatos pot ajuta la eficientizarea muncii de la serviciu si pot, de asemenea, sa reduca riscul de pierderi serioase de memorie. Conform Huffington Post, exercitiile pentru sanatatea creierului nu trebuie sa fie complexe, costisitoare sau sa rapeasca mult timp. De fapt, pot fi facute lucruri simple in acest sens, chiar la birou. Iata cateva cai usoare care te pot ajuta sa lucrezi mai eficient la serviciu. 1. Fa ordine pe birou Persoanele care sunt organizate au o memorie mai buna decat cele care isi tin lucrurile din jurul lor in dezordine. Petrece cateva minute zilnic curatand ...
           Sursa: Lifeshow – ziare.ro - 11 Iulie 2011

Puterea computerelor din toată lumea = un creier uman

Este concluzia unei echipe de cercetători care s-a decis să afle răspunsul la întrebarea: “cât de multă informaţie poate omenirea transmite, procesa și stoca?” Pentru a răspunde, autorii studiului au analizat 60 de tehnologii analogice și digitale diferite, de la presa tipărită și până la pachetele de date ale telefoanelor mobile, pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani, între 1986 și 2007.
Odată ce au ajuns la un rezultat, oamenii de știință l-au echivalat biologic. Acest lucru înseamnă că totalul obținut, de 6,4x1018 operații pe secundă, pe care omenirea le putea executa, în 2007, în termeni de transmitere, procesare și stocare a datelor, coincide cu numărul impulsurilor nervoase pe care un creier adult le poate manifesta în același interval de timp. Sursa: WIRED /  Revista Ştiinţă şi Tehnică   - 6 aprilie 2011

Viziunea asupra liberului arbitru influenţează decisiv activitatea cerebrală

 


Atunci când indivizii acceptă ideea absenței liberului arbitru, sunt șanse mari ca organele lor de gândire lor să își reducă rata de funcţionare.
În cadrul unui experiment, mai mulți subiecți au lecturat pasaje de text ce discreditau noţiunea liberului arbitru, înregistrând, ca urmare a asimilării acestei informații, o diminuare imediată a activității cerebrale relaționată cu inițiativa și acțiunile voluntare.
Experimentul a fost pus în aplicare de psihologul Davide Rigoni, de la Universitatea din Padova, Italia, iar sursa textelor pe care le-au citit cele 30 de persoane  analizate este cartea “Uluitoarea Ipoteză: Știința caută sufletul”, scrisă de biofizicianul englez Francis Crick în anul 1994.
sursa:  Revista Ştiinţă şi Tehnică  -  30 mai 2011 


Ce efecte are internetul asupra creierului

Orele petrecute pe net nu ne schimba doar modul de a munci sau socializa, ci si felul in care creierul nostru functioneaza.

Intr-o lume digitala, chiar si creierul nostru incepe sa isi reprogrameze functiile, folosirea internetului avand efecte care mai de care mai interesante, potrivit Dr. Gary Small de la UCLA.
Neurologist de profesie , Small a scris o carte in care descrie impactul profund pe care tehnologia il are asupra comportamentului uman. Cercetarea lui arata ca utilizarea internetului are efect asupra creierului nostru, cu atat mai mult in cazul celor tineri.
Desi are si parti bune , utilizarea internetului, sustine Dr. Small, trebuie sa fie intr-o balanta corecta cu viata sociala reala. Dar, pentru ca americanul sustine ca stie care sunt efectele asupra creierului uman a diverselor actiuni legate de utilizarea computerului, iata cateva exemple:
Cautarea pe internet: creste abilitatea de integrare si procesare a informatiilor, si imbunatateste abilitatea de a lua decizii.
Browsarea: are efecte benefice asupra capacitatii de multi-tasking si stimuleaza atentia.
Jocurile pe computer: pot imbunatati memoria, capacitatea de multi-tasking si vederea periferica. Poate, in schimb, sa conduca la o atitudine antisociala.
Construirea unui blog sau a unui site: imbunatateste memoria si capacitatea de argumentare.
Sortarea mailurilor: poate imbunatati procesarea informatiilor dar poate fi si o sursa importanta de stres.
Folosirea emoticoanelor: stimuleaza acea zona a creierului responsabila de emotie si socializare. Aduce beneficii in special celor care folosesc computerul timp indelungat.
Twitter-ul si chat-ul: imbunatateste atentia periferica, ajuta la cresterea respectului de sine.
Cu toate acestea, Dr. Small reaminteste ca o viata sociala normala nu poate fi inlocuita total de utilizarea computerului si a tehnologiei, in general.



Frumosul stă în creier

Vorba care spune că “nu-I frumos ce-I frumos, e frumos ce-ţi place ţie”  are o bază ştiinţifică.
Cercetătorii britanici au descoperit “centrul frumuseţii” în creier, acesta aflându-se în cortexul (scoarţa cerebrală) orbital median ( în zona corticală din spatele ochiului). Astfel, când ochii văd ceva ce le place, indiferent de gusturile personale, aria corticală “a frumuseţii” se “aprinde”, înregistrându-se, în cadrul experimentelor, impulsuri cu frecvenţă mare. Impulsuri identice s-au înregistrat în aceeaşi zonă corticală şi când subiecţilor li s-au oferit spre ascutare diferite melodii    ( J.N. din 11 apr 2011 )

„Coloratura” politică a fiecăruia depinde de creier

Potrivit unui studiu apărut recent în revista Current Biology, „coloratura” politică a fiecăruia dintre noi de mărimea anumitor zone ale creierului. Amigdala este de dreapta, iar cortexul anterior de stânga.
Să depindă într-adevăr convingerile noastre politice de volumul anumitor zone ale creierului? Studiile făcute în acest sens de neurocercetători au suscitat dintotdeauna dezbateri și controverse și acesta din urmă, oordonat de Ryota Kanai de la University College din Londra, nu face excepție.
Kanai
și colegii lui au analizat 90 studenți, evaluați pe o scară de la unu la cinci, de la cel mai conservator la cel mai liberal, al căror creier a fost apoi analizat în detaliu, cu ajutorul rezonanței magnetice.
Concluzia? Conservatorii dispun de o amigdală mai dezvoltată, în timp ce liberalii de un cortex cingulat anterior de dimensiuni mai mari. Și dacă amigdala este implicată în procesarea reacțiilor la stimuli de amenințare și de frică, cortexul cingulat anterior devine mai activ în situații de conflict sau incertitudine.
In baza rezultatelor studiului, Kanai susține că poate prezice orientarea politică a unei persoane cu o acuratețe de 75%, printr-o simplă scanare a creierului. Dar – mai ține el să precizeze -, acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste convingeri sunt înnăscute în creier: studiul doar a pus în evidență o posibilă legătură între diferențele neuro-anatomice și cele politice. De altfel, studii anterioare ale psihologilor au arătat că liberalii tolerează mai bine situațiile ambigue sau conflictuale, în timp ce conservatorii sunt mai sensibili la emoții precum frica și dezgustul. Diferențele anatomice ar putea prin urmare doar să-i predispună pe oameni la anumite „stiluri cognitive sau trăsături ale personalității”, consideră specialiștii britanici.
În opinia lui David Amodio de la Universitatea New York teoria colegilor este „provocatoare”; totuși, el nu exclude ca „vederile politice să fie înrădăcinate în anumite procese psihologice și cerebrale de bază”. Iar pentru Martha Farah de la Universitatea Pennsylvania, deși este vorba despre un domeniu de cercetare foarte interesant, dovezile furnizate de acest studiu nu sunt suficient de puternice. 
Sursa: Galileonet  -  12 aprilie 2011


Creierul are nevoie de anumite elemente pentru a se menţine cât mai mult timp tânăr, iar dacă reuşeşti să i le oferi, vei sta liniştit multă vreme.

Şase tipuri de alimente pentru „şmecherul” din capul tău
O dată cu trecerea anilor şi accelera­rea procesului de îmbătrânire, ce­lu­lele responsabile cu memoria se distrug treptat, creând un mediu propi­ce pentru apariţia bolilor neurodege­ne­rative.
Una dintre fructele cel mai re­comandate este banala nucă. Un pumn de nuci pe zi te ajută să îm­bătrâneşti mai greu şi să fii sănătos mai multă vreme. Într-un studiu din 2009 publicat în Journal of Nutrition se scria că dietele cu nuci contribuie la întârzierea îmbătrânirii creierului. Experimentele realizate de cercetători au arătat că acest fruct ajută şi la abilitatea creierului de a procesa informaţia. O altă cercetare realizată anul trecut şi prezentată la Conferinţa Internaţională a Bolii Alzheimer arăta că şoarecii de labora­tor trataţi cu aceste fructe tari au în­re­­gistrat un nivel mai bun de învăţare, me­morare şi mişcare. Nucile, prin con­ţinutul lor de antioxidanţi, vitamine şi minerale, contribuie şi la re­ducerea riscului apariţiei bolilor coronariene, precum şi la reducerea cantităţii de colesterol rău din sânge.
Cercetătorii susţin că in­flamaţiile creierului şi deficitul de me­morie pot fi tratate cu succes cu morcovi, legume în care luteolina se află în cantităţi foarte mari, de aceea con­sumul regulat va ajuta la reduce­rea deficitului de memorie şi a in­fla­mării creierului. Potrivit unei cer­cetări publicate anul trecut în Journal of Nutrition, o dietă cu un surplus de 20 de miligrame de luteolină pe zi a redus inflamarea creierului la şoarecii de laborator.

În 2010, publicaţia Journal of Agricultural and Food Chemistry prezenta un studiu realizat pe parcursul a 12 săp­tămâni, în care unui grup de adulţi i „s-au administrat” doze regu­la­te de suc de afine. La finalul „tratamentului”, investigaţiile medicale au ară­tat că, în cazul „cobailor” umani, s-a în­re­gistrat o reducere a simpto­melor de­­presiei. În 2009, Journal of Nutrition publica un studiu potrivit că­ruia afi­nele sunt puternic antioxidante, con­tribuie la descreşterea stresului de la nivelul celulelor atribuite îm­bă­trânirii şi îmbunătăţesc memoria şi ca­pacitatea de concentrare.
Frunzele verzi ale spanacului sunt bogate în vitaminele C şi E – elemente care îmbunătăţesc capacitatea cognitivă a oamenilor. Două studii separate realizate în urmă cu 11 ani şi apărute în Journal of Gerontology şi Brain Research Journal aratău că, după opt luni de consum regulat de spanac, oamenii îşi îmbunătăţesc memoria şi performanţele. 

Cinci căni cu ceai previn tumorile craniene, potrivit unui studiu dat publicităţii anul trecut de cercetătorii britanici. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Nutrition şi realizat pe un eşantion de 716 chinezi cu vârste de peste 55 de ani a arătat că persoa­nele care beau ceai în mod regulat au o capacitate de memorare su­pe­rioară celor care înlocuiesc ceaiul cu apa chioară sau alte lichide. Sursa: J.N. din 14 iulie 2011



 Ca un corolar, dar şi ca un fel de “batistă pe ţambal” pentru diversele ştiri privind cercetările referitoare la unele din capabilităţile creierului, iată şi un rezumat al “zicerilor” celor sceptici şi riguros-exacţi.


Ce stim, de fapt, despre creier? Si cat din ceea ce stim este "stiintific"?
Cum arata creierul vazut cu RMNf
Foto: Hotnews
"Corelatii vodoo in neurostiintele sociale" este titlul unui studiu recent care plaseaza o bomba sub unul dintre cele mai active si mai bine finantate domenii ale stiintei despre creier. Peste 50 de articole publicate in reviste stiintifice de prestigiu sunt demontate, acuzate de greseli de metodologie sau calcul. Si unele dintre cele mai spectaculoase rezultate ale ultimilor ani privind functionarea creierului uman sunt puse sub semnul intrebarii.

Este pus sub lupa un intreg domeniu: nou, incitant, bine finantat: neurostiintele sociale. Este vorba despre acele studii care incearca sa gaseasca corelatii intre aspecte ale personalitatii, emotii, legaturi sociale, si functionarea diferitelor regiuni din creier. Studiile care sustin ca au gasit mecanismul cerebral al invidiei sau empatiei, zona din creier responsabila pentru iubirea romantica sau sentimentul de respingere sociala.

Ca raspuns la articolul bomba, o serie de reviste au inceput sa publice editoriale speciale.
Neurostiintele sociale: un domeniu "sexy"

Neurostiintele sociale sunt un domeniu relativ nou, insa in plina ascendenta: colective de cercetare mari, reviste serioase, finantare generoasa. Tema lor larga de studiu priveste legatura dintre comportamentul social si structura sau functionarea creierului.


Studiile din aceasta ramura incearca sa gaseasca corelatii intre anumite comportamente sociale, motivatii sau emotii, si regiunile din creier care "lucreaza" in fiecare caz. Un exemplu tipic: cercetatorii incearca sa gaseasca o zona din creier care pare responsabila de producerea unei anumite emotii.
Astfel de studii sunt adesea preluate in reviste stiintifice generale, ca Nature si Science, si repede preluate in presa de popularizare a stiintei, ca New Scientist sau altele. Sunt adesea subiecte "sexy", care dau bine la public, pentru ca vorbesc despre comportamente familiare, emotiile pe care le experimentam cu totii, relatia intre social si cognitiv etc.

Si tocmai o buna parte din aceste studii "sexy" sunt puse sub semnul intrebarii de articolul
care a starnit scandal, al carui autor principal este Edward Vul.
Dr. Andrei Miu (Universitatea Babes Bolyeai din Cluj) este specialist in neurostiinte cognitive:

"Impactul articolului tinta poate fi explicat in mai multe feluri. In primul rand, autorii s-au concentrat pe neurostiintele sociale, disciplina care e printre cele mai populare din neurostiintele cognitive, in sensul ca studiile pe teme legate de comportamentul social au o probabilitate mai mare de a fi publicate in reviste stiintifice generale ca Science sau Nature, care publica, de obicei, doar cercetari cu metode noi si cu un grad mare de atractivitate pentru un public stiintific care nu e neaparat de specialitate.


Intr-adevar, cine nu ar fi interesat sa afle ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim sau cand suntem anxiosi inainte de a vorbi in public? Datorita interesului mare pentru aceste teme, cercetarile sunt bine finantate. Parerea mea este ca impactul mare al articolului are legatura si cu modul in care Vul si colegii sai isi argumenteaza punctul de vedere, adica scrupulos si riguros. Cu argumentele acestei analize stiintifice serioase a studiilor de neuroimagistica functionala din neurostiintele sociale, studiul tinta face nici mai mult, nici mai putin decat sa ceara autorilor studiilor puse pe “lista rosie” sa isi refaca analizele si sa publice erate la articolele initiale."
Astfel, luand in considerare increderea pe care o putem avea in masuratorile comportamentale si neurofiziologice, corelatiile dintre acestea nu ar trebui sa depaseasca 0.7. Multe studii din cele identificate raporteaza insa corelatii mai mari si Vul si colaboratorii explica aceasta situatie pe baza abordarii gresite.

In 31 de studii din cele 54 alese, autorii au masurat un aspect al comportamentului social si au calculat apoi corelatiile acestuia cu activitatea creierului in fiecare unitate de volum scanata. In al doilea pas, au ales regiunile din creier care au corelat cel mai bine cu masuratoarea comportamentala si au facut o medie a activarii acelor regiuni, medie pentru care au recalculat corelatia cu masuratoarea comportamentala.

Problema este ca criteriul pe baza caruia au fost gasite regiunile din creier active pentru un comportament si masuratoarea cu care acestea au fost ulterior corelate nu sunt independente. Abordarea este circulara si corelatiile sunt deci exagerate.
Sursa:  HotNews.ro  - Science - Creierul   - 26 ianuarie 2009

        Surse:  Revista Ştiinţă şi Tehnică
                       Galileonet
                       Lifeshow – ziare.ro
                       HotNews.ro      
                              Jurnalul Naţional

joi, 7 iulie 2011

FUNDAMENTUL UNIVERSULUI


                                   
                                                                Cuprinde:
·        Principalele susţineri din Lucrarea Fundamentul Universului de ing Daniel Preda
·        Considerentele mele

.....

În „peregrinările” mele pe Internet, la îndemnul unui cititor al blogului, am accesat site

unde sunt postate două lucrări:

          - Fundamentul universului
          - Legea fundamentală a creaţiei         

precum şi mai multe videoclipuri şi prezentări succinte ale unei teorii despre univers emise de un inginer român.

Iată care, ar fi, principalele idei din acest proiect care, aşa cum afirmă autorul, este în curs de derulare.

Proiectul ing Daniel Preda reprezintă  încercarea acestuia , prin metoda “matematică” a  reducerii la absurd, de a construi un Univers virtual a cărui structură geometrică seamănă Universului real.
„Metoda, traseul de lucru şi filtrele eliminatorii sunt de natură fizică sau geometrică, elementare, iar altele fiind pur intuitive, apropiate de natura înconjurătoare” – declară autorul.

Caracteristicile principale ale acestei viziuni / proiect / teorii sunt:

 - Particula fundamentală este piatra de temelie a creaţiei Universului, unicitatea.
- Forma particulei fundamentale şi implicit a Universului este de tip 3D
 -Există un volum ocupat de particula fundamentală, considerat ca fiind de dimensiunile  lungimii Planck, numită sferă.
-  Există o dinamică universală, a tuturor particulelor fundamentale, numită dinamică fundamentală.
- Dualismul cauză-efect este omiprezent şi îl numim dualism fundamental.
- Interacţiunea fundamentală reprezintă generatorul şi sensul oricărui eveniment.

Printre caracteristici propuse de autor sunt şi cele privind:

Legea fundamentală de construcţie a Universului

Universul tridimensional este creat din aceleaşi particule fundamentale, de lungime Planck, caracterizate printr-un câmp gravito-magnetic (primordial) şi mişcare de spin, structurate în geometrie determinată (fundamentală) şi pe diverse nivele de echilibru dinamic(clusteri). Aceste nivele, în strânsă legătură de cauzalitate şi aflate într-o continuă dinamică fundamentală, generează evenimente cu un sens bine determinat.Suma totală a acestora precumşi interacţiunile lor infinite dau naştere, prin similitudine, celui ce astăzi îl numim Univers.


GEOMETRODINAMICA ELICOIDALĂ

 GEOMETRIA FUNDAMENTALĂ  A UNIVERSULUI este elementul fundamental al geometriei întregului univers, cheia spre şablonul creaţiei acestuia, este primul cluster fundamental – tetragonal.
Se numeşte primul cluster fundamental (nivel 1) clusterul echilibrat dinamic format din 4 particule fundamentale aflate în interacţiune fundamentală.
E.F.T. [Elicoida Fundamentală de Transfer] (Dinamica elicoidală, în structură tetraedrică) este totul, este construcţia Universului de la minus infinit la plus infinit. Toată geometria Universului este construită din particule fundamentale cu gravitaţie proprie, generatorul evenimentului

E.F.T. construieşte tot Universul.

Tetraedrul regulat, în formă proiectivă dreaptă(cruce), stea (Y)sau în dinamică torsională, predomină, alături de dinamica E.F.T., simbolistica tuturor religiilor lumii.
Aceeaşi structură se regăseşte peste tot în natură dar şi în ştiinţă, la acelaşi nivel, cel de plecare (baza tuturor geometriilor).
Tetraedrul este cea mai simplă şi cea mai stabilă figură geometrică spaţială. Toate celelalte corpuri geometrice, şi implicit tot Universul, pot fi desfăcute în tetraedre.

Esenţa GEOMETRODINAMICII ELICOIDALE este codul fundamental, un cod al interacţiunilor elicoidale.

GEOMETRODINAMICA ELICOIDALĂ ESTE SINGURUL ELEMENT CE CARACTERIZEAZĂ TOATE SISTEMELE UNIVERSULUI, ESTE UNICUL PUNCT DE CONVERGENŢĂ, DE LEGĂTURĂ.

De la structuri subatomice la galaxii vei observa Geometrodinamica Elicoidală. Vei face distincţie între construcţia tip sferă, tor sau cilindru (particular clepsidra).
Un întreg este alcătuit din părţi pe care le vedem şi altele pe care doar le intuim. Mijloacele de analiză sunt specifice fiecărui nivel dimensional.
Toată informaţia, indiferent de unde provine ea, este pur geometrică şi se regăseşte atât în realitatea imediată cât şi în intuiţia umană.
Marele salt al omenirii este unul al schimbării stării de conştiinţă, prin explozia mecanismului proprioreceptor. Astfel zona de percepţie a realitaţii se extinde accelerat, cuvintele telepat, medium, bioenergetician, etc.,fiind din ce în ce mai prezente şi mai bine înţelese.
Interesul pentru “paranormal, esoterism, etc” creşte exponenţial, fiecare persoană începe şi “simte” o atracţie naturală, intensă, pentru aceste lucruri.(chiar dacă nu este înzestrat… genetic)
Omul, folosind la maxim intuiţia, se îndreaptă accelerat către originile sale interioare.
Dinamica elicoidală, în structură tetraedrică (E.F.T.), este prezentă de la ştiinţa modernă, de ultimă oră, până la religiile şi tradiţiile culturale ale lumii, cu privire la creaţia vieţii, a Universului.     

E.F.T. - CEA MAI MARE DESCOPERIRE A UMANITĂŢII, CEA MAI ŞOCANTĂ, PRIN SIMPLITATE ŞI EFECTE!

Proiectul FUNDAMENTUL UNIVERSULUI aduce în faţa ştiinţei şi a religiilor lumii, adevăruri pe care nici unii nici alţii nu vor să le asculte, să le vadă. Acestea sunt mii, milioane, miliarde…sunt peste tot, oriunde am privi în Univers. Dinamica elicoidală, în structură tetraedrică(E.F.T.), este prezentă de la ştiinţa modernă, de ultimă oră, până la religiile şi tradiţiile culturale ale lumii, cu privire la creaţia vieţii, a Universului. Dansul împrejurul pomului de mai (maypole) [numai un exemplu din multele arătate  şi descrise în carte], simbolizează viaţa, creaţia umană.
Divinitatea, fundamentul credinţei în anumite elemente tradiţionale, înseamnă simboluri.

INTUIŢIA

Autorul susţine în proiectul său:

 TEORIA UNIFICĂRII a tot ce există, de la comportament  uman, (intuiţie, religii) şi structuri mult subatomice până la galaxiile cele mai îndepartate ale universului.
Aceasta este realitatea în care… dumnezeu nu există dar…toate religiile lumii, fără excepţie, sunt adevărate!

Dumnezeu este…..GEOMETRODINAMICA ELICOIDALĂ
Constataţi acum un fapt ...real, religiile lumii sunt cu un pas înaintea ştiinţei, cunoscând, intuitiv, forma geometrică a acestui şablon.

Dacă te mai întrebi cum de civilizaţiile avansate ale terrei aveau cunoştinţe incredibile , nedispunând de tehnologie, ai acum posibilitatea să constaţi că ….erau pur intuitive.

Relaţia dintre Univers şi Conştiinţă este o ecuaţie.
DIVINITATEA = Geometrodinamica elicoidală - Teoria Unificării a Tot ce Există

GEOMETRODINAMICA ELICOIDALĂ este singurul element ce caracterizează toate sistemele universului, este unicul punct de convergenţă, de legătură.
Mecanismul intuitiv are rolul decisiv.
Ai încredere în intuiţia ta!
Singurul lucru, cu adevărat valoros, este intuiţia.(Albert Einstein)

Modificarea conştiinţei prin percepţia şablonului E.F.T.
Raţiunea este reper exterior, conştiinţa este reper interior.
Gândul este o schimbare a geometriei de curgere a circulaţiei interioare, staţionare,corespunzătoare sistemului nervos, în urma influenţei altui sistem, interior sau exterior acestuia.
Raţiunea umană este asimilată mecanismului de autoreglare a curgerilor unui sistem, fie el şi uman, în raport cu alt sistem extern.Această stare descrie o înteracţiune ce presupune minim 2 sisteme, raţiunea nu poate exista izolată(nu există sisteme izolate), este în interacţiune cu cel puţin un sistem de influenţă, identificat ca extern.
Raţiunea nu este o constantă ci este un răspuns(prin OUT) în urma influenţelor curgerilor externe(prin IN), prin metoda autoaranjării interne a curgerilor de tip staţionar.(modificarea geometriei)
Filtrul raţiunii înseamnă de fapt adaptarea, autoaranjarea, circulaţiilor interioare datorată unor factori externi.Raţiunea este “prin raportare la ceva exterior”, singură nu există.
Mi-a venit un gând în minte…este perfect adevărat…adică, din exterior, am primit un stimul care mi-a reconfigurat altfel traseele de curgere.

Însă…surpriză….conştiinţa se raportează la…. ea însăşi, la fel cum elicoida îşi poate alege un reper spaţial-ciclic, interior, total independent.

Reperul interior al conştiinţei tale, cel care te face să fii sincron cu tine însuţi, este propriul tău ceas biologic, este propria ta intuiţie.

Toate gândurile noastre sunt influenţe ale modificărilor curgerilor lui B, noi fiind A.Însă noi, aflaţi în A, reacţionăm datorită influenţelor exterioare…ale lui B.(perpetuarea, transmiterea informaţiei de natură geometrică)
A fi o persoană intuitivă înseamnă a folosi, la maxim, reperul interior.
Intuiţia apare, se dezvoltă, în lipsă de repere, în ...singurătate...Raţiunea apare...în grup. De aceea, de multe ori, cînd nu ştii  cum să acţionezi. (nu ai modelul care să-ţi asigure succesul), te bazezi pe…intuiţie.
Fiecare vedea cu alţi ochi aceeaşi realitate. Însă singura realitate, cea care relevă şablonul universal, mai grea de detectat şi care descrie complet tot ce există, este geometrodinamica elicoidală.

Despre religii
 Modificarea stării de conştiinţă, prin extinderea capacităţilor cognitive, se face folosind NUMAI  reperul interior.
Mecanismul empatic(reglat genetic), compasiunea noastră umană, arată cât de dezvoltate sunt aceste abilităţi interioare de a face  MARELE SALT AL CONŞTIINŢEI!

RELIGIILE ŞI-AU INTUIT PROPRIUL FINAL şi, atenţie, toate spun adevărul!!
Religia şi GENETICA aparţin unor ere distinct, ele nu pot exista foarte mult timp împreună, perioada de tranziţie (prin dizolvare) este scurtă si este… la final!

Legături între civilizaţii

Mesajele transmise de civilizaţii extraterestre există de-a lungul istoriei umanităţii, tentativele de contact au existat dar au eşuat.Transferul involuntar de tehnologie, ce ar fi putut dinamizaevoluţia umanităţii, dacă a existat, posibil să fi fost folosit pentru autodistrugere.
O modalitate de realizare a unui contact nedistructiv între civilizaţii este posibilă prin expunerea, la scara întregii omeniri, a punctului de plecare, construcţia Universului la nivel fundamental.
În acest moment are loc o transmitere, fără precedent, de informaţie fundamentală din zona civilizaţiilor avansate. Bombardarea cu astfel de informaţie se face simultan cu trecerea pământului, a sistemului nostru
solar, prin planul median galactic, în anul 2012, cât şi oprirea calendarului maya în a descrie civilizaţia, aşa spun cercetătorii acestor evenimente.
Cercurile din lanurile de grâu, cu forme „inexplicabile” şi „geometrii bizare” pot fi explicate prin geometria şi dinamica fundamentală a particulelor, a căror totalitate definesc Universul.
Ce şanse daţi unei civilizaţii mai avansate cu 5000 de ani, extraterestre, ce ar veni pe Terra cu scop de a ne „arăta” Universul în construcţie fundamentală? (ţineţi cont că instrumentele lor sunt accesibile astfel încât înformaţia poate fi de natură telepatică, aşa cum ochiul uman percepe înformaţia radiaţiei vizibile).

Civilizaţiile avansate aşteaptă să ne deblocăm propriorecepţia interioară (senzorul) pentru a ne transmite date esenţiale, prin intermediul tehnologiei, pe care le putem înţelege aşa cum trebuie.
Singura noastră şansă este aceea de a ne dezvolta capacitatea de a accesa acest tip de informaţie.
O primă fază este antrenarea mecanismului intuitiv. Făcând acest exerciţiu, Universul se va arăta dintr-o perspectivă incredibilă, nemaiîntâlnită până acum de civilizaţia umană.

Atata timp cat ti-ai impus ca limita de intelegere “divinitatea” , nu faci dacât un sabotaj involuntar al propriei constiinte. Intelegerea tuturor lucrurilor este dependenta de tine si pleaca de la aceasta perceptive a divinului, bu ca  punct de limita superioara ci ca un punct “0” dincolo de care vei descoperi adevaratul creator al Universului,  GEOMETRODINAMICA ELICOIDALA.


În continuare vă prezint şi unele din considerentele mele pe marginea lucrării „Fundamentul universului” - ca un amator în problemele de fizică şi spiritualitate  / psihologie / fenomene  PSI.

·        Proiectul reprezintă încercarea de a prezenta o teorie / ipoteza / viziune originală  de a construi un Univers virtual a cărui structură geometrică seamănă Universului real.
Metoda, demonstraţiile, traseul de lucru şi filtrele eliminatorii sunt de natură fizică sau geometrică, iar altele sunt  intuitive, apropiate de natura înconjurătoare.
·                    Cheia viziunii / teoriei / ipotezei proiectului său (în curs de finalizare) este  i n t u i ţ i a  pe care dezvoltă teorii existente la care adaugă idei  / ipoteze virtuale originale – dar neprobate -, majoritatea acestora dezvoltând  teorii moderne din fizică dar mai ales punând accentul pe teoriile  parapsihologiei, ezoterismului, spiritualităţii.

·                    Una din ideile sale de bază este aceea că în cercetarea ştiinţifică trebuie mai mult îmbinate şi interpretate fenomenele fizice prin manifestările şi dotările spirituale şi de conştiinţă  respectiv intuitive pentru susţinerea / determinarea unor ipoteze / proiecte. Multe din descoperiri de până acum s-au realizat prin observare  şi  intuind consecinţe ale fenomenelor observate şi determinate; apoi au fost dezvoltate şi consolidate prin calcule teoretice şi experimente. Mai mult, este de subliniat că apropierea ştiinţei de spiritualitate, de credinţa în „ceva” au fost răspicat susţinute de somităţile din fizică cum sunt: Einstein, Ed. Witten, St. Hawking, Werner Heisenberg.

·                    Pot lua în considerare a unor secvenţe / părţi din cele susţinute pentru că se încadrează în opinia mea exprimată cu mai mulţi ani în urmă şi anume:
Sunt convins că scepticii – cei care admit că există numai ce „se află pe masă, de mâncat şi de băut”, ce-i tangibil / pipăibil, măsurabil, cuantificabil, nu dau nare importanţă acestor noi paradigme – cum ar fi  teoria slingurilor – membranelor bine „armată” / documentată teoretic dar nevalidată de experimente - cu atât mai mult a altor ipoteze /teorii din cele prezentate.
Fiinţele au dotări / calităţi  fizice şi spirituale pe care încă nu le cunoaştem (îndeosebi pe cele spirituale)[ si ca, poate, acestea se vor dezvolta sau li se va permite sa se dezvolte atunci cand fiinta umana ajunge la un nivel corespunzator  scopului urmarit de cel/cei ce au creat acest complex organism = Universul.
Noi, cei profani şi novici în materie, trebuie să ne amintim că fără vizionari, fără savanţi cu intuiţie(!!!), inteligenţă, scormonitori şi neliniştiţi, am fi încă în stadiu de primitivism. În consecinţă, să fim convinşi că aceste epocale predicţii ale fizicienilor vor fi, într-un viitor previzibil, alte mari succese concrete cu efecte benefice pentru umanitate.
Cred  [ ar putea fi posibil dacă probează şi prezintă argumente ştiinţifice solide] că Daniel Preda poate face parte din grupul acestori vizionari, scormonitori şi neliniştiţi.

·        Există o interdependenţă / intercorelare / influenţă între caracteristicile fizice şi cele spirituale / psihice, de conştiinţă a fiinţei umane.
·        Noile descoperiri ştiinţifice de primă importanţă în domeniul fizicii în primul rând  şi de  aici - prin influenţa hotărâtoare pe care fizica a avut-o faţă de celelalte domenii – îndeosebi  în medicină, biologie, psihologie -, dau la o parte vălul / incertitudinea / prejudecăţile ce există în această corelaţie fizic / spiritual-conştiinţă.  D.  Preda susţine cu vehemenţă  [dar oare şi suficient fundamentat?] această interdependenţă  prin atribuirea  intuiţiei calitatea extraordinară de a determina / descoperi - prin credinţa fiecăruia din noi în calităţile noastre spirituale - realitatea, fundamentul universului.
·                    Nu am – de departe – pregătirea necesară să apreciez dacă cele expuse de autor au coerenţă ştiinţifică (dacă sunt silogisme şi nu sofisme).
·                    Este un autodidact în problemele de  fizica teoretică, deci, din „start” are un handicap în a fi crezut în ceea ce priveşte susţinerea de noi valenţe la paradigmele fizice unanim acceptate şi în măsura în care nu este susţinut de fizicieni consacraţi.
·                    Are predicţii vehement susţinute privind „sfârşitul lumii” – anul 2012 cînd rezultă că îşi propune să încheie proiectul, probabil contând şi pe o confirmare a ceea ce susţine. O verificare destul de apropiată ca dată pentru o teorie extrem de îndrăzneţă ( oare şi bine fundamentată??) .
·                    Proiectul este încă nefinalizat, este în derulare şi probabil, până la finalizarea sa va prezenta şi unele experimente care să confirme unele afirmaţii.
·                    Totuşi, în aceste condiţii în care proiectul este încă neterminat, o nedumerire legitimă este aceea legată de întrebarea: de ce nu expune lucrarea – chiar în faza „în derulare”  - unor fizicieni sau unor  colocvii / conferinţe ştiinţifice pentru a atrage atenţia fie şi numai a unei părţi a colectivităţii ştiinţifice, dând astfel  posibilitatea celor ce aderă la ideile sale /proiect  să contribuie cu  experienţa, cunoştiinţele, intuiţia şi chiar participarea efectivă. Acestea fiind , cred eu, pe deplin posibile, fără riscul de i se „subtiliza” patentul, ing Preda având dreptul de autor asigurat din partea autorităţii competente.
·                     Se încadrează în „falanga” celor ce dezvoltă teorii pe baza mecanicii cuantice şi aTeoriei Membranelor în domeniul / latura spirituală şi a capacităţişor extrasenzoriale ale omului -  cum ar fi Sitkin, Jan van Helsing, dr Eric Pearl, Stanislav Grof (Fondatorul psihologiei transpersonale), Fizicianul Alexandru Muşat, fiz.Hubert Reeves, prof dr Dumitru Constantin Dulcan, prof Masaru Emoto  ( Mesaje ascunse în apă), Dr. Ryke Geerd Hamer (Paradigma Medicala), GERMAN NEW MEDICINE® [Noua Medicină Germană]     S.N. Lazarev ( Sistemul autoreglării câmpurilor)  - dar pe alte coordonate: mai aproape de ezoterism decât alţii.
·                    Este o teorie / viziune care „culege” diferite fenomene / aspecte fizice disparate (multe neelucidate) şi le interpretează căutând să le dea explicaţia ce rezultă din ipoteza sa, cum ar fi : cercurile cu însemne perfect-geometrice dar cabalistice din lanuri de culturi de câmp şi simbolurile din diferitele civilizaţii şi culturi umane de-a lungul mileniilor. El le dă acestora o mare importanţă / semnificaţie / – şi le integrează într-o teorie [ce are la bază virtualul ]ce se vrea a fi coerentă; această parte a proiectului are ca fundament presupuneri / interpretări că aceste semne /simboluri sunt transmise civilizaţiei umane de entităţi care ne arată care sunt elementele pe care se fundamentează universul.
·                    Apare un pic exaltat în  aducerea ca argumente „solide” ale obiceiurilor româneşti (de ex căluşarii, însemnele ce însoţesc unele dansuri şi obiceiuri) pentru susţinerea faptului că ele fac parte din „zestrea” omenirii dată de alte entităţi pentru a ne arăta care este fundamentul universului.
·                    Printre argumentele sale – ce se vor a fi solide - figurează şi simplitatea mecanismelor ce stau la baza a tot ce-i în univers care mi se pare a fi în contradicţie cu extrem de complicatele şi complexele fenomene / relaţii / întrepătrunderi / corelări / influenţe reciproce ce  s-a constatat că există, mai ales în domeniul viului- al vieţii – al fiinţei umane. De ex mă refer la inhibarea programată în dezvoltare neuronilor şi a celor mai bune proteine înstadiul actual de dezvoltare al fiinţei umane sau existenţa neuronilor la unel păsări care depisteazp liniile magnetice ale Terrei în migraţia lor.
·                    N-am citit cu mare atenţie toate calculele / determinările ştiinţifice  scrise în lucrarea „Fundamentul universului” iar multe din susţineri mă depăşesc din punct de vedere al cunoştinţelor tehnice. Din câte am reţinut, nu figurează însă nicăieri în teoria sa cum a apărut universul, explicaţii privind cauzele care au determinat apariţia primei particule fundamentale (deocamdată virtuale) cu dimensiunea spaţială egală cu  lungimea Planck. Iar Daniel Preda susţine că, prin ipoteza sa TOTUL se explică. Nu ar fi o contradicţie ?!

·        Prin afirmaţiile că:

-      E.F.T. [Elicoida Fundamentală de Transfer] este totul, este construcţia Universului de la minus infinit la plus infinit;

-      E.F.T. construieşte tot Universul, nu uitaţi!

-      geometrodinamica elicoidală este singurul element ce caracterizează toate sistemele universului

-      geometrodinamica elicoidală este singurul element ce caracterizează toate sistemele universului,

-      este unicul punct dconvergenţă, de legătură.

-      elicoida fundamentală de transfer
şablonul de construcţie a tot ce există

autorul – cu o suficienţă ieşită din comun pentru cercetătorii-oameni de ştiinţă - dă soluţii prin care  poate  cunoaşte,  poate  explica TOT ce este în univers.
Aşi putea lua în considerare o serie de presupuneri /  elemente / ipoteze inedite, originale, cu legături îndrăzneţe privind universul şi fundamentul său, cu includerea spiritualităţii / conştiinţei în determinarea   realităţii.
În acelaşi timp însă, consider că  afirmaţiile de mai sus – bazate pe evaluări pornind de la construirea unui univers virtual sunt, cel puţin:

- O figură de stil;
- O formă cam bombastic - propagandistică pentru a spori interesul faţă de proiect;
- Mi se pare a nu avea coerenţă ştiinţifică;

Cred că aceste afirmaţii  exagerate sunt   puţin fondate pentru o lucrare ştiinţifică datorită cel puţin a următoarelor motive:

-      nu rezultă cum a apărut universul (punctual de plecare al proiectului este particula  fundamental Big-Bang);
 
-      de ce viul – viaţa se manifestă într-o aşa de mare diversificare şi mai ales într-un mod atât de complex;

-      de ce există în desfăşurarea  viului-vieţii elemente /mecanisme  /  factori care împiedică o mai bună dezvoltare a organismului uman ( de ex ADN uman împiedică formarea unor  proteine mai performante, cu  „parametrii calitativi optimi” permişi de structura globală a ADN-ului uman; unele enzime din corpul  uman  împiedică mărirea numărului de neuroni).

-      În ce constă legătura care în mod evident există între indivizii aceleaşi specii (plante, animale.

·                    Am remarcat unele similitudini -  aceeasi gandire / exprimare la S. Demetrescu [lucrarea intitulata “Din tainele vietii si ale universului”] si la D. Preda (Fundamentul universului).
Sa fie o coincidenta sa ambii au ca surse de inspiratie la lucrarile lor aceleasi "izvoare"?
de exemplu, ambii:

   - abordeaza, in fond, acelas subiect tratat cu posibilitatile perioadei in care au trait / traiesc fiecare;

   - fac trimiteri directe la "iluminati", la surse ezoterice;
         S.D. -  despre "comunicarile ce le-am primit de la marile lumini ceresti"),  si la altele asemenea din lucrarea sa "Din tainele vietii si ale universului";
         D.P. - scrie despre intuitie dar si de cresterea perceperii extrasenzoriale a celor care cred in ce scrie el.

  - impart semenii in doua categorii:
            = cei ce pot pricepe sau pricep ce scriu / sustin ei
            = cei ce lasa sa treaca pe langa ei "şansa" de a afla adevarul.

 - deci ambii se bazeaza mult pe ezoterism, chiar misticism / ocultism. SD este mistic  in totalitatea afirmatiilor despre spirit / suflet şi cu vocabularul adecvat anilor 1930; DP - apeland la ceea ce stiinta a descoperit in ultimul secol, inclusiv privind parapsihologia, ezoterismul  şi fenomenul parasenzorial - intuiţia - pe care unii îl şi caracterizează a fi al şaselea simţ. 

Si, in cele din urma, ma intreb care o fi fost mobilul fiecaruia, care a fost impulsul ce i-au determinat  sa faca cunoscut public  gandirea lor?
Interesante coincidente! Sau n-or fi coincidente?!  
Sorin 302