Fizicienii ce au susţinut şi dezvoltat teoria corzilor –teoria M timp de 30-40 de ani nu au reuşit să realizeze experimente care să le susţină, să le confirme predicţiile existenţei teoriei unificatoare a fizicii [între principiul relativităţii ce se aplică macro-cosmusului, oboectelor şi distanţelor mari] cu mecanica cuantică [ care arată modul de comportare a materiei la scară microscopică şi ultra-microscopică].
Iată că un început de confirmare, un experiment reuşit în anul 2010 a fost realizat de fizicienii americani.
Mă bucură să consemnez acest succes deosebit pe care îl anticipam, de altfel, în articolul precedent, întitulat “ Teoria corzilor “ în care scriam:
Fizica şi fizicienii secolului XXI nu se dezmint: aşa cum au fost promotori ai progresului civilizaţiei umane sute de ani şi în epoca noastră sunt deosebit de activi şi caută soluţii la marile provocări ale cunoaşterii.
Sunt convins că scepticii – cei care admit că există numai ce „se află pe masă, de mâncat şi de băut”, ce-i tangibil / pipăibil, măsurabil, cuantificabil nu dau nare importanţă acestei noi paradigme, teoria slingurilor, a membranelor.
Noi, cei profani şi novici în materie, trebuie să ne amintim că fără vizionari, fără savanţi cu intuiţie, inteligenţă, scormonitori şi neliniştiţi, am fi încă în stadiu de primitivism. În consecinţă, să fim convinşi că aceste epocale predicţii ale fizicienilor vor fi, într-un viitor previzibil, alte mari succese concrete cu efecte benefice pentru umanitate.
Descoperirea anului 2010: Puntea de legătură dintre microcosmos şi universul vizibil
realitatea.net
Crearea primei punţi de legătură între universul cuantic (microcosmos) şi cel vizibil, o reuşită a fizicienilor americani, a fost desemnată descoperirea ştiinţifică a anului 2010 de către revista Science, scrie realitatea.net.
Cercetătorii americani au demonstrat pentru prima oară că efectele mecanicii cuantice se pot aplica şi în cazul unor obiecte vizibile, afirmă editorii revistei Science.
Spre deosebire de universul vizibil, universul cuantic, ce conţine atomi şi particule, este guvernat de reguli imprevizibile. Astfel, potrivit legilor formulate de Newton, în universul vizibil, un măr va cădea întotdeauna pe sol din arborele care l-a produs
.
Fizicienii Andrew Cleland şi John Martinis de la Universitatea California au relevat în premieră faptul că universul vizibil se poate afla şi el sub influenţa mecanicii cuantice, deschizând astfel calea către punerea la punct a unor aplicaţii revoluţionare.
Savanţii americani au reuşit să obţină un efect cuantic care s-a manifestat într-o bucată de metal, suficient de mare pentru a putea fi văzută cu ochiul liber, alcătuită dintr-un strat de nitrat de aluminiu aplicat între două straturi de aluminiu pur.
În timpul acestui experiment, cercetătorii americani au reuşit, cu ajutorul unui microcircuit electric supraconductor, ce nu oferă nicio rezistenţă la temperaturi foarte joase, să creeze o "instalaţie" care are capacitatea de a oscila şi de a nu oscila în acelaşi timp, acest fenomen fiind "o stare suprapusă" a universului cuantic în universul vizibil.
Această "primă maşină cuantică" cu o lungime de 30 de microni (un micron este a mia parte dintr-un milimetru) este formată din materiale semiconductoare ce permit obţinerea unor stări suprapuse - comune în universul cuantic - fără recurge la temperaturi extrem de joase, imposibil de obţinut în practică.
Aceste stări suprapuse sunt în aparenţă stări contradictorii care se produc în mod simultan. În universul cuantic axa de rotaţie a unei molecule poate fi orientată în două direcţii diferite în acelaşi timp.
Un comentariu:
Poate ca vom avea norocul sa vedem confirmarea unei ipoteze asteptate !
Raspund urarilor de Sarbatori postate recent pe blog si va urez, din adancul inimii, sa veti un Craciun Fericit alaturi de cei dragi si un An Nou bun imbelsugat material si rodnic intelectual ! Si multa sanatate evident !
La multi ani !
MM
Trimiteți un comentariu