duminică, 21 martie 2010

DATE INSOLITE DESPRE CORPUL UMAN








AFLĂ, REŢINE, CE AR TREBUI SĂ CUNOAŞTEM, PENTRU A PREVENI BOLILE

§ Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat cuprinde toata Enciclopedia Britanica.


§ Creierul procesează 400 de miliarde de biţi-informaţie pe secundă. Dar noi suntem conştienţi numai de 2.000 biţi de informaţie pe secundă şi acestea se referă numai la mediul înconjurător, la corp şi la timp.

§ Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba.


§ Sistemul imunitar este asociat în proporţie de 70% cu sistemul gastro-intestinal, fiind cantonat în zona intestinului gros.


§ Sistemul gastro-intestinal este a doua interfaţă cu mediul înconjurător, după piele, organul cu cea mai mare suprafaţă.


§ Dacă prin piele pătrund numai 1% din noxe, prin sistemul gastro-intestinal pătrund de un milion de ori mai multe substanţe toxice şi de o mie de oei mai multe decât prin inhalare, prin plămâni.


§ Durata medie a digestiei in intestinul subtire este de 3 pana la 5 ore. In intestinul gros mancarea este apoi digerata timp de 4 ore pana la 3 zile.


§ Durata vietii unei celule intestinale este de 12 ore. Cea a unei celule a peretelui stomacului e 2 zile. O celula din piele traieste 4 saptamani. O celula nervoasa poate trai pana la 60 de ani.


§ In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie.


§ Mai mult de un miliard de bacterii sunt pe fiecare laba a piciorului.


§ Peste 70% din bolile existente in lume se transmit prin secretiile din nasul si gatul omului.



CÂTEVA DIN CURIOZITĂŢILE CORPULUI UMAN


§ Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate telefoanele din lume.

§ Numarul de neuroni din creierul uman este astronomic, aceste ajunge la 100 de miliarde de celule nervoase.

§ Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.


§ Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.

§ Până la vârsta de 20 de ani pierdem in fiecare zi o suma de 10.000 de neuroni, 50.000 de neuroni pana la 40 de ani si 100.000 pana la 90 de ani. Astfel, in cursul vietii, creierul nostru "slăbeste" - el pierde in greutate aproximativ 30O grame

§ Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.


§ Un organism este angrenat în propria sa reinnoire în cadrul unor cicluri continue. Astfel pancreasul îşi reinnoieşte majoritatea celulelor la fiecare 24 de ore, globulele albe din sânge se reînnoiesc la fiecare zece zile, iar 98% din proteinele din creier din sânge se reînnoiesc în mai puţin de o lună.


§ La aproximativ fiecare sapte ani, corpul dumneavoastra inlocuieste echivalentul a aproximativ un nou schelet.


§ Stomacul trebuie sa-si refaca membrana mucoasa de protectie la fiecare 3 zile pentru a evita autodigerarea cauzata de proprii acizi.


§ Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cantareste 3,2 kilograme.


§ Corpul omenesc elibereaza in 30 de minute destula energie cat sa incalzesti un litru de apa.


§ În colon avem mai multe specii de bacterii decât propriile celule umane. Dacă un om obişnuit are în corp circa şaizeci de mii de miliarde de celule, colonul conţine peste o sută de mii de miliarde de celule bacteriene.


§ Corpul uman produce zilnic un miliard de celule rosii.


§ Daca ati manca fiind asezati in cap mancarea s-ar duce in sus, deoarece muschii esofagului vor continua sa impinga mancarea catre stomac.


§ Acidul gastric pe care stomacul omului il elimina pentru a descompune mancarea este atat de puternic incat poate dizolva o lama de ras.


§ Femurul este mai tare decat betonul.


§ In corpul uman sunt mai mult de 12.00 de km de vase de sange.


§ In timpul unui orgasm obisnuit consumă 112 calorii, iar un orgasm mimat consuma 315 calorii.


§ Inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori de-a lungul vietii. Inima continua sa bata dupa ce este scoasa din corp. Chiar daca este taiata in bucati, muschii inimii vor continua sa bata.


§ Lungimea medie a penisului este de 3 ori lungimea degetului mare de la mana.


§ Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde.


§ Ochii pot distinge aproape opt milioane de nuante.


§ Ochii si creierul construiesc culori din valuri de energie.


§ Puse cap la cap venele, arterele si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori.


§ Un fir de par poate suporta o greutate de 3Kg.


§ Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.



§ 70% din corpul omenesc este format din apa. La nastere, apa reprezinta 80% din greutatea totala a unui nou nascut.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Majoritatea informatiilor sunt intr-adevar inedite altele insa mi se par usor fortate cum ar fi: un fir de par poate sustine 3 kg sau femurul este mai tare decat betonul. Poate gresesc.

Mariana Moise