duminică, 27 noiembrie 2016

SIMILITUDINI INTRE REALITATEA ZILELOR IN CARE TRAIM SI..... FABULA BOUL SI VITELUL

Romania zilelor noastre  se afla intr-o situatie proasta catre catastrofala din punct de vedere al conducerii de stat, care, spun eu, are in  „fisa postului” de Presedinte al tarii stabilirea cailor si directiilor de evolutie, corelarea factorilor hotaratori ai societatii  in mentinerea si dezvoltarea statalitatii si fiintei nationale, relatiile internationale si altele.... neabordate inca. Prestatia actualului presedinte dupa doi ani  de mandat, nu numai privind sarcinile sale specifice pt realizarea obiectivelor ca acelea enumerate mai sus, dar si in activitatile  de zi cu zi este lamentabila, „este sublima dar lipseste cu desavarsire”.  Aproape toate  actiunile,  atitudinile, zicerile si initiativele sale,  modul de rezolvare a sarcinilor cotidiene (la care avem acces si nu sunt secrete de stat sau ...oculte), pot fi atribuite unui om care calca in strachini.
Mai mult, zilele acestea.  manifestarile  sale m-au facut sa- mi amintesc de celebra fabula a lui Grigore Alexandrescu: „Boul si vitelul”.
Reproduc primele trei strofe (edificatoare!!) , cu rugamintea sa remarcati unele similitudini din fabula cu cele reale, din viata politica marcata de alegerile  prezidentiale de acum doi ani si de dupa aceste alegeri; cu sublinierea cuvantului „noroc” – antonimul cuvantului ghinion.... bine cunoscut prin grija pres. Iohannis.

Grigore Alexandrescu - Boul si vitelul

Un bou ca toti boii, putin la simtire,
În zilele noastre de soarta-ajutat,
Si decît toti fratii mai cu osebire,
Dobîndi-n cireada un post însemnat.


—Un bou în post mare? —- Drept, cam ciudat vine,
Dar asta se-ntîmpla în orcare loc:
Decît multa minte, stiu ca e mai bine
Sa ai totdauna un dram de
„noroc”.

Asa d-a vietei vesela schimbare,
Cum si de mîndrie boul stapînit,
Se credea ca este decît toti mai mare,
Ca cu dînsul nimeni nu e potrivit.
         ......

As adauga ca, pentru a fi mai frapanta similitudinea, am pus ghilimele la cuvantul noroc pentru ca, in situatia concreta in care ne aflam, prin acest cuvant raportat la presedinte am putea citi, de exemplu,  influenta si presiuni din afara tarii, agenti agreati de serviciile de forta, insasi serviciile si institutiile de forta....
Las la aprecierea Dvs remarca mea oarecum malitioasa insa, cred, cu o doza de verosimilitate de luat in considerare.

Obs importanta: fabula e ... fabula, realitatea bate fabula; orice identificare a  eroului fabulei cu...eroul  Romaniei nu e de luat in considerare; pot insa fi luate in considerare toate celelalte....realitati / aspecte!

Niciun comentariu: