miercuri, 1 aprilie 2015

DALAI LAMA _ interviu




Iata un scurt  dialog intre Leonardo Boff, un teolog brazilian si  Dalai Lama.

Leonardo este unul dintre  renovatorii  Teologiei  Libertatii.  

Intr-o discutie despre  religie si libertate avuta cu  Dalai Lama, putin provocator, i-am pus o intrebare , care mi se parea foarte importanta :
     
« Sfintia Voastra, care religie considerati ca este cea mai buna? »
? »
Credeam ca va raspunde :  « Budismul tibetan »  sau « Religiile
orientale cu mult mai vechi decât  crestinismul. »

Dalai Lama s’a oprit, mi-a suris si, m-a privit drept in ochi…
Ceea ce  m-a surprins, caci se simtea provocarea din intrebarea mea.
Mi-a raspuns:  
«  Cea mai buna religie este cea care te apropie de Dumnezeu.  Este cea care face din tine, o persoana mai buna. »


Putin surprins de raspunsul sau  plin de intelepciune,  
l-am intrebat din nou:  
« Ce ne face  sa fim mai buni? »


El a raspuns:
« Tot ceea ce nu ne lasa indiferenti la suferinta aproapelui si ne face sa fim mai sensibili, mai detasati,
mai amabili, mai umani, mai responsabili, mai corecti si cinstiti. 


« Religia care-ti ofera si-ti recomanda toate acestea,este cea mai buna religie. »

Câteva momente am ramas gânditor.Eram uimit, incântat , si mai sunt si
astazi, meditând la raspunsul sau irefutabil si plin de intelepciune :


« Prietene, nu ma intereseaza de ce religie esti si daca esti credincios sau nu…Pentru mine, este important felul  cum te porti cu ceilalti, familia ta, colegii de serviciu, prietenii tai si in general cu toata lumea.
Aminteste-ti ca universul este influentat de actiunile si de gândurile noastre. »


« Cea ce ne spuneau bunicii este adevarat. Vei primi intotdeauna  ceea ce le doresti  celorlalti. A fi fericit nu este mâna destinului,este mai degraba consecinta optiunilor tale de a te comporta fata de cei din jur. »


« Legea actiunii si reactiunii nu se refera numai la fizica.  Ea se aplica si la  relatiile umane. Daca faci bine in jurul tau, ti se va raspunde cu aceiasi moneda.  Daca te porti incorect, cu rautate, se va intoarce impotriva ta. »

La urma a mai adaugat:  
« Ia seama la  gândurile tale caci ele vor deveni Cuvinte.
Ia seama la cuvintele tale caci ele vor deveni  Actiuni.
Ia sema la actiunile tale caci ele vor deveni Obiceiuri.
Ia seama la obiceiurile tale caci ele iti vor modela Caracterul.
Ia seama la caracterul tau caci el iti va conditiona Destinul,
Iar destinul va fi Viata ta

                                             …si…
« Nu exista religie mai mare ca Adevarul.»

Un comentariu:

Livia spunea...

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN SRI LANKA ŞI FILIPINE

(12-19 ianuarie 2015)



ÎNTÂLNIRE INTERRELIGIOASĂ ŞI ECUMENICĂ

Bandaranaike Memorial International Conference Hall, Colombo

Marţi, 13 ianuarie 2015

Dragi prieteni,
Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a participa la această întâlnire, care reuneşte împreună, printre alţii, cele patru comunităţi religioase mai mari, parte integrantă a vieţii din Sri Lanka: budismul, hinduismul, islamul şi creştinismul. Vă mulţumesc pentru prezenţa voastră şi pentru bun-venitul călduros. Mulţumesc şi celor care au oferit rugăciuni şi binecuvântări şi în mod deosebit exprim recunoştinţa mea episcopului Cletus Chandrasiri Perera şi Venerabilului Vigithasiri Niyangoda Thero pentru cuvintele lor amabile.

In Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica catolică a declarat propriul respect profund şi durabil faţă de celelalte religii. A declarat că "nu respinge nimic din ce este adevărat şi sfânt în aceste religii. Ea priveşte cu respect sincer la acele moduri de a acţiona şi a trăi, la acele reguli şi doctrine" (Nostra aetate, 2). Din partea mea, doresc să afirmă respectul sincer al Bisericii faţă de voi, faţă de tradiţiile voastre şi faţă de credinţele voastre.

În acest spirit de respect Biserica catolică doreşte să colaboreze cu voi şi cu toate persoanele de bunăvoinţă, căutând prosperitatea tuturor srilankezilor. Sper că vizita mea va ajuta să se încurajeze şi să se aprofundeze diferitele forme de colaborare interreligioasă şi ecumenică, care au fost întreprinse în anii recenţi.

Aceste iniţiative lăudabile au oferit oportunitate de dialog, esenţial dacă vrem să ne cunoaştem, să ne înţelegem şi să ne respectăm unul pe altul. Dar, aşa cum învaţă experienţa, pentru ca acest dialog şi întâlnire să fie eficace, trebuie să se întemeieze pe o prezentare deplină şi deschisă a respectivelor noastre convingeri. Desigur, acest dialog va face să se evidenţieze cât sunt de diferite credinţele, tradiţiile şi practicile noastre. Şi totuşi, dacă suntem oneşti în prezentarea convingerilor noastre, vom fi în măsură să vedem mai clar ceea ce avem în comun. Noi drumuri se vor deschide pentru reciproca stimă, cooperare şi chiar prietenie.

Pentru binele păcii, nu trebuie să se permită ca să fie abuzate credinţele religioase pentru cauza violenţei sau a războiului. Trebuie să fim clari şi nu echivoci în a invita comunităţile noastre să trăiască pe deplin preceptele de pace şi convieţuire prezente în fiecare religie şi a denunţa actele de violenţă atunci când sunt comise.

Dragi prieteni, vă mulţumesc iarăşi pentru primirea generoasă şi pentru atenţia voastră. Fie ca această întâlnire să ne întărească pe noi toţi în eforturile pentru a trăi în armonie şi a răspândi binecuvântările păcii.

Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20150146