Atâta vreme cât oamenii vor exista pe Pământ, ei nu vor înceta să construiască, să inoveze, să analizeze, să dezvolte. Să evolueze.
În ultima perioadă ştiinţa a înaintat în pas accelerat, descoperirile ştiinţifice s-au înmulţit, cunoştinţele au progresat rapid şi drept urmare au crescut exponenţial realizările în toate domeniile, îndeosebi în acele direcţii în care se pot valorifica sistemele IT.
Şi în domeniile medical şi biologic s-au finalizat şi se finalizează cercetări – şi chiar realizări – de ultimă oră care, pentru un neavizat, pot fi de domeniul miracolelor, al supranaturalului, al paranormalului.
Vă prezint în cele ce urmează unele din invenţiile, descoperirile şi realizările cele mai notabile, care prefigurează un viitor promiţător pentru generaţiile actuale şi viitoare. Cu o condiţie sine qua non: omenirea să stopeze declinul, degradarea actualei civilizaţii provocate de ambiţiile religioase, de rasă, doctrinare, pentru putere, pentru dominaţie şi supremaţie, dând mai multă dovadă de conştiinţă şi înţelepciune.
Biocombustibili din alge.
Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră a lumii testează viabilitatea vânzării de biocombustibili proveniţi din alge ca sursă alternativă de energie, potrivit Reuters. Gigantul vrea să proceseze algele în rafinăriile existente, astfel încât să fie compatibil atât cu tehnologiile de rafinare, cât şi cu infrastructura de transport. Deşi omenirea îşi bate capul după găsirea de noi surse de energie, unii şi-au dat seama că există deja una veche de miliarde de ani: fotosinteza. Cercetătorii de la CNRS, din Franţa, au reuşit să transforme energia chimică generată prin fotosinteză în energie electrică. Soluţia: dezvoltarea unui nou tip de celulă, conform Science Daily. Prin fotosinteză, plantele transformă energia soarelui în energie chimică. Cu ajutorul luminii, bioxidul de carbon şi apa sunt transformate în glucoză şi oxigen. Oamenii de ştiinţă de la CNRS au realizat mici electroliţi modificaţi pe care i-au introdus într-un cactus. Apoi s-a produs minunea şi s-a putut observa fotosinteza pe viu. Cu cât "planta" este expusă la mai multă lumină, cu atât este accelerată producerea glucozei şi a oxigenului. Ceea ce înseamnă că mai mult "combustibil" este produs.
Banala sticlă de apă ar putea salva omenirea de la problema alimentării cu energie electrică a locuinţelor.
ARPA-E este o agenţie americană care a primit 400 de milioane de dolari din pachetul de stimulare a economiei americane, în valoare de 787 miliarde de dolari.
O parte din bani a fost folosită de chimistul Dan Nocera de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nocera a folosit un catalizator special pentru a descompune apa în hidrogen şi oxigen folosind lumina solară. Procesul inventat de el este atât de ieftin încât o sticlă de apă şi procesul de fotosinteză sunt de ajuns pentru a alimenta cu energie o casă. În aproape patru ore procesul dezvoltat de chimist poate produce 30 kWh de electricitate. (Reuters)
Speranţa de viaţă mult mai mare.
Speranţa de viaţă s-ar putea mări până la 1.000 de ani afirmă geneticianul Aubrey de Grey de la Universitatea Cambridge. El spune că procesele de îmbătrânire sunt reversibile şi că celulele pot fi „reparate”. Omul ar putea trăi „secole” după ce bătrâneţea va fi „vindecată” ca orice fel de boală - declară prof. Michael Fossel de la Universitatea din Michigan. Până acum s-a reuşit să se „întinerească” în laborator celulele cutanate pentru a face ca celulele bătrâne să funcţioneze la fel ca atunci când erau tinere. Se speră să se ajungă la întinerirea tuturor felurilor de celule.
Prof. Fossel care apreciază că-i posibil ca durata de viaţă să se extindă la secole.
Geneticianul de la Universitatea Cambridge este şi directorul unui program care urmează să realizeze un plan prin care să se inverseze la nivel molecular şi celular procesul de îmbătrânire datorită sistemului SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence). Metoda dezvoltată de el se află în teste clinice şi se bazează pe tehnologii care deja există. Terapia se adresează atât persoanelor aflaţi la vârsta de mijloc cât şi bătrânilor şi poate fi aplicată chiar oamenilor din generaţiile ce trăiesc în prezent, fiind necesari încă cca 10 de ani până la testarea pe voluntari umani.
Omul bionic.
Unui american în vârstă de 54 de ani i-au fost montate cele mai sofisticate mâini artificiale, pe care le poate mişca cu puterea gândului. Fiecare membru costă câte 6 milioane de dolari. Numit şi „primul om bionic” acest american are proteze ataşate de corp astfel încât să poată fi mişcate ca nişte membre normale. Chirurgii i-au ataşat protezele de nervi sănătoşi de pe muşchii pieptului. Jesse Sullivan trebuie numai să se gândească la mişcarea ce trebuie efectuată. Impulsul nervos este preluat de un transmiţător care îl retransmite mai departe către mână. Are şi simţ tactil şi poate simţi chiar şi temperatura.
Superman.
A fost creat un costum de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tsakuba din Japonia numit MHA (membru hibrid de asistenţă), un fel de „schelet extern”, care dă posesorului puteri pe care nu ar fi putut să le aibe niciodată. Astfel se pot parcurge distanţe enorme şi în timp scurt, se pot ridica cu uşurinţă obiecte de peste 40 kg. Primii beneficiari ar putea fi persoanele de vârsta a treia şi soldaţii. Un astfel de dispozitiv este evaluat la 19.000 $.
Teleportarea – de la filmele SF în realitate.
Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să realizeze teleportarea. În ultimii ani, cercetătorii au reuşit să teleporteze în laboratoare raze de lumină şi ionii de calciu în interiorul altor ioni de o manieră controlată. Pentru teleportarea unei fiinţe umane este necesară o maşină, un computer suficient de performant ca trilioanele de atomi din care este constituit corpul uman trebuie transferaţi către o altă locaţie şi apoi totul recostituit exact în forma iniţială. Deja a fost realizat un computer minuscul ce utilizează raze de lumină, capabil să efectueze calcule de milioane de ori mai rapid decât orice alt computer ce funcţionează pe bază de silicon.
CORPUL UMAN ARE CAPACITĂŢI BENEFICE ce se descoperă şi valorifică treptat
O enzimă poate repara ADN-ul celular.
ADN-ul celulelor afectate de razele ultraviolete ar putea fi reparat cu ajutorul unei rnzime prevenindu-se astfel apariţia cancerului de piele potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Ohio. Enzima poartă numele de fotliază şi are capacitatea de a reface ADN-ul distrus în numai câteva miliarde de secunde. Această enzimă există în mod natural în corp însă sub acţiunea prelungită a razelor ultraviolete nu mai reuşeşte să ofere protecţia.
Noi utilizări ale CELULELOR STEM şi sisteme mai simple de prelevare a acestora.
Dinţi noi, în laborator
Cele mai noi descoperiri în domeniul stomatologiei vor face posibilă, în viitorul apropiat, regenerarea ţesuturilor dentare cu ajutorul celulelor stem. Deşi procedura de prelevare a celulelor stem din dinţii de lapte ai copiilor şi din molarii de minte ai adulţilor este deja posibilă şi la noi în ţară, până în prezent, utilitatea acestora în refacerea dinţilor pierduţi a fost dovedită doar în laboratoarele de cercetare, pe animale de laborator.
Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă din Tokyo au prelevat celule stem din dinţii sănătoşi ai şoarecilor de laborator şi le-au implantat într-o zonă rămasă fără dinte. După doar o lună, oamenii de ştiinţă au observat că în locul respectiv a erupt un nou dinte, cu aceeaşi duritate şi la fel de sensibil ca şi ceilalţi. Potrivit specialiştilor, cu ajutorul celulelor stem extrase din pulpa dentară se poate, de asemenea, regenera dentina afectată de carii, pentru reîntregirea dintelui.
Au şi alte utilizări
Deşi indicaţia principală a celulelor stem din dinţi o reprezintă afecţiunile dentare, acestea au şi alte proprietăţi care le fac utile în tratamentul unor boli grave. Printre indicaţiile acestui tip de celule stem se numără îmbunătăţirea funcţiei cardiace după un infarct miocardic prin implantarea celulelor stem în zona afectată a inimii, bolile neurodegenerative, cum sunt maladia Parkinson şi Alzheimer, osteoartrita, artroza şi fracturile osoase.
Când se extrag
Celulele stem din corp îmbătrânesc şi ele odată cu noi, iar în timp îşi pierd capacităţile de regenerare. Aşadar, cu cât sunt prelevate mai devreme, cu atât beneficiile aduse de ele sunt mai multe. Specialiştii recomandă în primul rând prelevarea celulelor stem din dinţii de lapte ai copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani, dar ele pot fi extrase şi din măselele de minte ale adulţilor, cu condiţia ca acestea să nu fie în niciun fel lezate. Chiar şi în cazul copiilor, nu pot fi prelevate celule stem din dinţii cariaţi sau din cei expuşi la radiaţii X.
Utilitate: Celulele stem din dinţi pot fi folosite pentru regenerarea ţesutului osos.
Se pot preleva şi în România
La noi în ţară există două centre de prelevare a celulelor stem din dinţi, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, iar sediul central al acestora este în Grecia, la Salonic. Clinica se numeşte Biohellenika, iar costul pentru kitul de prelevare şi pentru păstrarea celulelor în clinica din Grecia este de 1.200 de euro pentru un dinte.
PARALIZIA ŞI NETUL.
Oamenii de ştiinţă din Israel au dezvoltat un „detector de respiraţie” care îi va ajuta pe pacienţii cu paralizie totală să navigheze pe internet sau să-şi mişte scaunul cu rotile.
Cum funcţionează dispozitivul?
Acesta detectează schimbările de presiune din cavitatea nazală şi le transformă în semnale electrice. Astfel, poate fi conectat la un dispozitiv cu un soft special şi folosit pentru a mişca cursorul unui mouse, selectarea unor litere de pe monitor sau pentru a manevra un scaun electric (cu rotile). Aparatul, un mic tub plasat în faţa nărilor a fost deja testat pe mai multepersoane care suferă de paralizie totală şi s-a constatat că pacienţii au reuşit să comunice pentru prima dată folosind această tehnologie. Ei au fost învăţaţi să îşi antreneze respiraţia pentru a folosi acest dispozitiv. În prezent, dispozitivul se află în teste la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel.
Specialiştii dezvoltă noi materiale care stimulează creşterea osoasă chiar în zona afectată.
Prin intermediul unor tehnici inovative dezvoltate de cercetătorii americani, inima bolnavă ar putea ajunge într-o bună zi să se însănătoşească prin propriile resurse, iar ţesutul osos se va regenera în urma traumatismelor.
Corpul uman are capacitatea de a se reface după o anumită boală sau după un traumatism. Astfel, pielea creşte în urma unei leziuni, iar celulele albe din sânge sunt produse în permanenţă în măduva spinării.
Totuşi, abilitatea organismului de a înlocui ţesuturile degradate este încă limitată. De exemplu, cartilajele se refac foarte greu dacă există răni la acest nivel. Drept urmare, accidentele şi unele afecţiuni precum cancerul pot lăsa urme permanente sau pot pune viaţa în pericol.
De aceea, cercetătorii în nanoştiinţe de la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie, împreună cu alte echipe de chimişti, biologi, chirurgi şi ingineri, dezvoltă în prezent tehnici care vor ajuta corpul uman „să se repare" singur atunci când este rănit.
Injecţii cu polimeri, pentru regenerarea oaselor
Creşterea oaselor poate fi stimulată prin injectarea unui gel din polimeri simpli. Specialiştii spun că această tehnică se bazează pe faptul că oasele umane sunt acoperite cu un strat de celule stem. În momentul în care gelul este injectat, se stimulează activitatea celulelor stem, care încep să se multiplice şi să producă masă osoasă nouă.
Până în prezent, experimentele au arătat că în acest fel se pot produce cantităţi mari de oase vascularizate şi cu un aspect natural. De asemenea, noul ţesut osos este foarte puternic. Momentan, testele au fost realizate doar pe animale, urmând ca procedura să fie aplicată şi pe oameni. Potrivit cercetătorilor, oasele nou formate ar putea să ajute şi la reconstrucţia coloanei vertebrale.
Infarctul nu va mai fi fatal
Studii realizate în trecut au demonstrat că inima este capabilă să se regenereze în mod natural într-un ritm de circa unu la sută anual. Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii încearcă să dezvolte metode de stimulare artificială a procesului de regenerare a muşchiului cardiac. În prezent, aceştia creează anumite geluri ce ar putea fi injectate în miocard după ce o persoană a suferit un atac de cord, ajutând inima să se refacă.
Medicina regenerativă, de ajutor vârstnicilor
O categorie de persoane care ar putea să beneficieze cel mai mult în urma dezvoltării medicinei regenerative sunt vârstnicii. În acest fel, se vor putea vindeca unele boli de inimă, osteoporoza şi chiar cancerul osos sau cel localizat la nivelul anumitor organe. De asemenea, specialiştii încearcă să găsească soluţii şi pentru copiii cu malformaţii cardiace, dar şi pentru cei care se nasc cu părţi lipsă ale corpului.
Celulele stem adulte utilizate în prezent în practica medicală sau cu potenţial de utilizare clinică sunt cele hematopoietice. Însă există şi celule stem mezenchimale ce pot fi folosite pentru regenerarea tisulară. Până în prezent, au fost obţinute rezultate excelente în refacerea unor defecte osoase, sprijinind osteosinteza la nivelul unor fracturi sau rezecţii osoase şi în infarctul miocardic acut.
Rezultate spectaculoase, dar insuficient confirmate în lumea ştiinţifică au fost obţinute în caz de boli degenerative ale sistemului nervos central. Un alt domeniu de utilizare a celulelor stem mezenchimale este ingineria genetică.
Relativ uşor de recoltat şi cu o bună capacitate de reproducere, celulele stem mezenchimale sunt ideale în manipularea genetică, astfel încât subpopulaţii modificate genetic şi implantate în corpul uman să înlocuiască deficitul unor substanţe chimice sau mediatori.
Evoluţie
Injectarea unor substanţe în muşchiul inimii după un infarct va facilita regenerarea acestuia.
VIDEO. În viitor, roboţii vor opera fără asistenţă umană
Robot care poate efectua intervenţii chirurgicale fără asistenţă
Cercetătorii de la Universitatea americană din Duke au creat un robot care poate efectua intervenţii chirurgicale fără asistenţă din partea medicilor.
În cadrul simulărilor de organe umane, robotul a putut localiza singur leziuni, a putut ghida dispozitive de prelevare de probe şi a reuşit să preleveze mostre multiple în timpul unei sesiuni unice.
Pornind de la acest experiment, cercetătorii afirmă că, în viitor, roboţii vor efectua intervenţii chirurgicale simple în mod independent. „La începutul acestui an, am demonstrat că un robot, condus de inteligenţa artificială, poate localiza chisturi în caz de simulări de organe cu o precizie ridicată. Acum, am arătat că robotul poate face prelevări din opt zone diferite în caz de simulare de prostată umană", a declarat profesorul Stephen Smith, coordonatorul acestui experiment.
Satisfacţie de 93%
Pentru efectuarea mişcărilor, robotul, denumit Biopsy, foloseşte tehnologia 3D şi ultrasunetele. Ultrasunetele sunt utilizate pentru a vizualiza organele, iar datele colectate în trei dimensiuni îl ajută să trimită comenzi la nivelul mâinilor mecanice, care examinează leziunile şi apoi prelevează probe.
În cadrul testelor efectuate de cercetătorii americani, robotul a obţinut un nivel de satisfacţie de 93%. În prezent, roboţii chirurgicali pot efectua operaţii doar sub atenta îndrumare a medicilor, care-i manevrează de la un panou de comandă. Astfel de roboţi există şi în România.
Un comentariu:
Foarte interesant articol. Sunt noutati stiintifice de care nu am mai auzit !
Mariana Moise
Trimiteți un comentariu