marți, 12 mai 2009
Cat de mici suntem in Univers?
Cat de mici suntem in Univers?
Va propun o incursiune in spatiul universului vizibil [care reprezinta numai cca 5% din Univers], prin compararea dimensiunilor familiare noua, celor de pe Pamant, cu dimensiunile corpurilor ceresti.
Va propun sa faceti o sumara comparatie intre banalele noastre kilograme, kilometri, wati, kilocalorii, ergi, jouli, km /sec, si energiile ce am reusit sa le dezvoltam controlat - atomica-nucleara, dupa posibilitatile oferite de stiinta contemporana [de pigmei] – cu dimensiunile si energiile existente in universul detectabil exemplificate in acest material.
Va mai propun sa treceti (mental) in revista si „eforturile” deosebite pe care noi si „reprezentantii” nostri le facem sa supravietuim si sa ne „cataram” pe scara sociala. Am in vedere „straduinta” popoarelor, natiilor, etniilor, religiilor/ bisericilor, cultelor, grupurilor financiare mondiale pentru obtinerea in folosul lor a puterii materiale si spirituale. Mai ales prin uciderea sutelor de milioane de oameni de-a-lungul secolelor de „civilizatie umana” ca o consecinta a cruciadelor / luptelor / razboaielor / revolutiilor / impunerii asa ziselor ideologii pentru „suprematia civilizatiilor si a doctrinelor” pe aceasta planeta minuscula la dimensiuni interplanetare / cosmice, la nivel galactic.
Comparatia acestor zbateri de mii de ani ale omenirii cu pozita pe care Terra o are in univers, ne-ar putea ajuta sa constatam cat de mici suntem: nu numai din punct de vedere al spatiului, al dimensiunilor ci, mai ales, din punct de vedere al aspiratiilor si tintelor pe care le avem in evolutia umanitatii si a ce am reusit sa facem in inscrierea civilizatiei umane pe/la scara cosmica. Poate ajută aceasta mica incursiune dimensioanala sa intelegem mai bine cat de meschine si absolut nesemnificative sunt toate eforturilor de obtinerea puterii si incercarile de „cocotare” pe scara imaginara a „valorilor” umane de la aparitie si pana in zilele noastre , aceste marunte zbateri pentru „a fi cei mai puternici”!
Aşi dori sa subliniez si faptul ca sursa adevaratei puteri nu vine din lucrurile materiale, ci din ceea ce mintea umana poate sa cunoasca, sa cuprinda, sa inteleaga. Prin urmare, puterea umana isi are sursa in cunoastere; iata de ce si blogul acesta are drept motto „Cunoaşterea este motorul evoluţiei şi dezvoltării civilizaţiei umane”
Prima iesire in spatiu a fost o victorie asupra necunoscutului in care omul s-a avantat determinat de dorinta de a cunoaste. Insa tot atunci, imensitatea acelui spatiu, l-a facut sa vada cat de mic este.
Planetele din Sistemul Solar si raporturile de marime intre ele.
Vi se pare ca Pamantul este urias in comparatie cu Mercur sau cu Pluto? Ce ati zice atunci de faptul ca Soarele noastru este doar un punct pe langa stelele rosii supergigantice ascunse de praful solar in imensitatea galaxiei sau de faptul ca daca doar una dintre ele ar fi situata in centrul sistemului nostru solar ar avea o dimensiune suficient de mare pentru a inghiti toate planetele pana la Jupiter sau chiar Saturn?
Jupiter.
Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar. Diametrul planetei este de 11 ori mai mare, iar volumul este echivalentul a 1 317 de pamanturi, facand ca acesta din urma sa para un pitic pe langa gigantul gazos.
Soarele
Astronomii utilizeaza termenii de raza solara si masa solara pentru a compara marimea si greutatea altor stele. O raza solara este echivalentul a 690 000 de kilometri, iar o masa solara se traduce in 2 x 1030 kilograme, altfel scris 2,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000. Diametrul soarelui este de 1.392×109 km.
Soarele, fara de care viata pe Pamant nu ar putea fi posibila, este in acelasi timp si cel mai mare corp ceresc din sistemul solar, reprezentand singur un procent de 99.8 % din masa sistemului solar. soarele este mai stralucitor decat alte 85% stele care intra in componenta galaxiei noastre; soarele este de 332 900 mai masiv decat Pamantul. Suprafata solara este de 11 990 de ori mai mare decat cea a planetei noastre, volumul este echivalentul a 1 300 000 de pamanturi, in vreme ce masa sa este cat 332 946 de pamanturi.
Galaxia Calea Lactee.
Betelgeuse
Este o stea variabila semiregulara, localizata la 427 de ani-lumina departare de Pamant. Este cea de-a doua stea ca stralucire din constelatia Orion si cea de-a noua pe cerul noptii. Astronomii sunt de parere ca steaua are doar cateva milioane de ani vechime, insa a evoluat foarte repede din cauza dimensiunilor sale uriase. Betelgeuse este un supergigant rosu si una dintre cele mai mari stele cunoscute. Prin comparatie, daca aceasta s-ar afla in centrul sistemului nostru solar, suprafata sa s-ar intinde pana la granita dintre Marte si Jupiter, inghitind Mercur, Venus, Pamant si Marte. Betelgeuse are de 20 de ori masa Soarelui si de 662 diametrul acestuia.
Antares.
Localizata in constelatia Scorpionului, Antares se incadreaza la categoria supergigantilor rosii. Cu un diametru de 700 de ori mai mare decat cel al Soarelui, o plasare ipotetica a sa in centrul sistemului solar ar echivala cu disparitia planetelor Mercur, Venus, Pamant si Marte
O lista de corpuri ceresti din galaxia Calea Lactee adusa la zi, plaseaza steaua VY Canis Majoris in fruntea clasamentului cu un diametru mai mare de 1800 pana la 2100 de ori diametrul Soarelui din sistemul nostru solar, urmata de VV Cephei cu un diametru solar mai mare de 1600 pana la 1 900 de ori fata de cel al astrului zilei, in timp ce V354 Cephei si KW Sagitarii depasesc diametrul Soarelui de 1520 de ori, respectiv 1460 de ori. VY Canis Majoris (VY Cma) este o stea rosie hipergigantica localizata in constelatia Canis Major. la aproximativ 5 000 de ani-lumina de Pamant diametrul stelei fiind intre 1800 si 2100 de ori diametrul Soarelui.
Pistol Star
Pistol Star este una dintre cele mai luminoase stele cunoscute din Calea Lactee. Pistol Star este localizata la aproximativ 25 000 de ani-lumina de Pamant, in constelatia Sagetator. Diametrul sau este mai mare decat orbita pe care Pamantul o descrie in jurul Soarelui in interiorul sistemului nostru solar.
VV Cephei.
Este un sistem stelar binar localizat in constelatia Cefeu, aflata la o distanta de aproximativ 3000 de ani-lumina de Pamant. Supergigantica rosie, are diametrul mai mare decat cel al Soarelui cu 1 600 pana la 1 900. VV Cephei B ca are aproximativ 100 de mase solare.
x x x
Iata care sunt raporturile privind marimile fizice dintre planeta Terra si unele din corpurile ceresti ce fac parte dintr-o galaxie medie – Calea Lactee - din miliardele de galaxii ce compun universul detectabil / vizibil. Mi se pare a fi foarte semnificativ faptul ca, umanitatea, dezvoltata pe un „miliardime de pixel de cer”, cu totul de ignorat la scara universala, stiind cat de nesimnificativi suntem in raport cu dimensiunile universului si ca suntem extrem de fragili fata de fortele / dimensiunile / standardele / cosmice, noi, oamenii, ne batem intre noi de cand existam pentru putere, dominatie, suprematie a raselor, doctrinelor, religiilor, pe un petec de spatiu ce reprezinta planeta PAMANT, considerandu-ne „buricul” universului!!!?? [Dupa cum evolueaza lucrurile, slaba nadejde sa ne redresam si sa apucam pe o cale care sa ne deschida perspectiva unui progres]. Ce ar putea spune alte civilizatii care ne-ar putea vedea? Presupun ca ar gandi: lasa-i in „sosul” lor de inconstienti sa se distruga; daca le-ar veni mintea la cap, vom vedea daca sunt in stare sa intre in randul entitatilor cat de cat rationale iar umanitate sa fie abordabila.
Aleluia!
Materialul de baza l-am extras dintr - un articol al carui autor este Georgiana Fefea si care a fost publicat pe site-ul www.descopera.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu