luni, 16 februarie 2009

CALEA LACTEE ARE MILIARDE DE „PĂMÂNTURI”




În galaxia noastră ar putea exista 100 de miliarde de planete similare Pământului, a declarat un astromom de renume, citat de BBC. Alan Boss, de la Institutul Ştiinţific Carnegie, a spus că multe din aceste lumi ar putea fi populate cu forme simple de viaţă.
Până acum, telescoapele au putut detecta puţin peste 300 de planete în afara sistemului nostru solar.
În cadrul unei conferinţe a Asociaţiei Americane pentru Ştiinţă Avansată, Boss a estimat că stelele similare Soarelui au în medie o planetă asemănătoare Terrei. Înseamnă că există un număr uriaş de planete să asigure viaţă. Nu numai că sunt locuibile, dar probabil sunt locuite, a precizat astronomul. Acesta a estimat că misiunea Kepler a NASA, programată să fie lansată în martie 2009, va începe să descopere treptat aceste planete în următorii ani.
Boss crede că „Pământurile” apropiate sunt populate cu bacterii.
O cercetare recentă realizată la Universitatea Edinburgh a încercat să cuantifice numărul civilizaţiilor inteligente care ne înconjoară. Studiul a arătat că acestea ar putea fi cu miile.

-->
Telescopul spaţial Hubble a capturat prima fotografie a unei planete din afara sistemului nostru solar.

Planeta denumită Fomalhaut b, este de mărimea lui Jupiter şi ar putea avea un sistem de inele. Planeta este ascunsă într-o centură de praf şi orbitează în jurul stelei Fomalhaut, aflată la 25 de ani lumină distanţă de ea în constelaţia Piscis Australis.
Cercetătorii estimează că Fomalhaut b are aceeaşi masă ca şi Jupiter şi realizează o orbită în 870 de ani.
Se ştie despre existenţa lui Fomalhaut b încă din 2005, datorită forţelor gravitaţionale din zonă, dar aceasta este pentru prima oară când poate fi văzută.

Astronomul Dr. Paul Kalas, de la Universitatea Berkeley din California, liderul cercetătorilor care s-au ocupat de aceată descoperire, a declarat că a putea vedea o planetă pentru prima dată este o experienţă copleşitoare.

Chiar dacă s-a folosit tehnologia lui Hubble pentru a reduce strălucirea stelei Fomalhaut, în jurul căreia planeta orbitează, planeta ar fi rămas ascunsă dacă nu ar fi avut o orbită aşa de largă.

Steaua Fomalhaut are aproximativ 200 de milioane de ani şi este de 16 ori mai strălucitoare decât Soarele. Va arde până la dispariţie într-un miliard de ani, devenind o stea cu viaţă foarte scurtă.

Niciun comentariu: