marți, 2 mai 2017

Astrofizicianul STEPHEN HAWKING: - AVERTISMENTE ŞOCANTE. - CUM REUŞEŞTE SĂ VORBEASCA.

-        Stephen Hawking[De la Wikipedia, enciclopedia liberă]s-a născut în 8 ianuarie 1942Oxford/Anglia. Și-a făcut educația la St. Albans School (Hertfordshire) și la University College (Oxford). În 1962 - la vârsta de 20 de ani - obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.
-        Este un fizician teoretic englez , cosmolog , autor și director de cercetare la Centrul de Cosmologie Teoretică din cadrul Universității din Cambridge .  In colaborare cu Roger Penrose si alti cercetatori, dezvolta noi tehnici de studiere a structurii spatio-temporale la scara mare si le aplica la teoria Big Bang-ului si a gaurilor negre privind teoremele de singularitate gravitațională în cadrul relativității generale și elaboreaza predicția teoretică conform căreia găurile negre emit radiații numite adesea radiații Hawking . Hawking a fost primul care a prezentat o teorie a cosmologiei explicată printr-o uniune a teoriei generale a relativității și a mecanicii cuantice . El este un susținător puternic al interpretării multor lumi a mecanicii cuantice.


v AVERTISMENTE   ŞOCANTE.
Specia umană, în pericol de EXTINCŢIE!  
REALITATEA.NET  20 nov 2016

Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a avertizat recent că omenirea nu mai dispune, probabil, de mai mult de 1.000 de ani pentru a trăi pe Pământ și că singurul lucru care ne poate salva de la dispariție este colonizarea altor planete și luni din sistemul solar, conform unui material publicat recent de site-ul sciencealert.com.
"Trebuie să continuăm să călătorim în spațiu pentru viitorul omenirii", a susținut Hawking în cadrul unei conferințe organizată la Universitatea Cambridge în luna noiembrie 2016 . "Nu cred că vom supraviețui (ca specie) încă 1.000 de ani dacă nu vom scăpa de pe această planetă fragilă".[sursa: Agerpres https://www.agerpres.ro/sci-tech/2016/11/17/omenirea-nu-dispune-de-mai-mult-de-inca-1000-de-ani-pe-pamant-sustine-stephen-hawking-20-07-46]

Si nu era decat inceputul unor afirmatii care au creat rumoare in absolut toate mediile stiintifice ale lumii. Stephen Hawking s-a declarat convins:
 -de posibilitatea calatoriilor in timp, sustinand ca acestea pot fi realizate intr-un viitor apropiat;
 -de inevitabilitatea unei apocalipse si de modul in care ea se va produce, sau de unica sansa de salvare a omenirii, prin colonizarea unor alte planete.

Astrofizicianul şi cosmologul Stephen Hawking a  crede că ar trebui să uităm de asteroizi, plăgi sau de alte calamităţi, pentru că ne confruntăm cu o ameninţare mult mai apropiată, şi anume propriul nostru comportament. Celebrul cercetător crede că viitorul omenirii depinde de spaţiu şi de posibilitatea de a trăi pe alte planete. “Trimiterea oamenilor pe lună a schimbat viitorul rasei umane în moduri pe care încă nu le înţelegem” a spus Hawking, citat de The Independent. “Cred că planul pe termen lung pentru viitorul rasei umane trebuie să fie spaţiul şi reprezintă o asigurare importantă pentru supravieţuirea noastră, din moment ce ar preveni dispariţia omenirii prin colonizarea altor planete”. Stephen Hawking a mai spus şi că defectul uman pe care şi-ar dori cel mai mult să-l corecteze este agresivitatea, considerând că”ne-ar putea distruge pe toţi”. Agresivitatea umană ar putea aduce un război nuclear care ar distruge rasa umană. Omenirea ar trebui să dea dovadă de mai multă empatie, “să ne aducă pe toţi într-o stare de linişte şi iubire”. Omul de ştiinţă a spus toate aceste lucruri la Muzeul de Ştiinţă din Londra, în timp ce îi oferea un tur lui Adaeze Uyanwah, câştigătoarea premiului ”Vizitatorul de onoare” în cadrul unui concurs organizat de portalul visitlondon.com. [Citeste mai mult: Adev.Ro/Nnblcx - 24 aprilie 2015]

Fizicianul a vorbit despre un scenariu apocaliptic pentru rasa umană în care roboţii îi subjugă pe oameni, scrie The Sun.
Hawking a declarat, în timpul unei conferinţe, că proiectarea unor maşinării care ar gândi singure, având posibilitatea de-a deveni mai inteligente decât oamenii, ar duce la preluarea controlului de către ele.
"Cred că nu este nicio diferenţa între capacitatea creierului uman şi potenţialul pe care îl au computerele. De aceea, în teorie, computerele pot rivaliza cu intelectual uman, ba chiar, să-l depăşească ", spune Hawking.
El mai spune că crearea inteligenţei artificiale poate fi cel mai important eveniment din istoria civilizaţiei noastre, dar ar putea fi ultimul, "dacă nu evităm riscurile".
"Inteligenţă artificială ar putea dezvolta o conştiinţa proprie, care s-ar putea întoare împotriva omenirii", mai spune omul de ştiinţă. [REALITATEA.NET]

Exista  civilizatii extraterestre.Ele  pot fi fatale pentru umanitate.
   Hawking si-a atras si multe critici din partea oamenilor de stiinta. Una dintre teoriile care i-a atras antipatia unora dintre savantii lumii este, mai degraba, o convingere a britanicului, el afirmand ca viata extraterestra exista, fara doar si poate, in intinderea nesfarsita a universului.
"Gandirea mea matematica imi spune ca existenta extraterestrilor este cat se poate de rationala. Adevarata incercare este aceea de a ne imagina cum arata acesti extraterestrii. Ei nu numai ca exista cu siguranta pe alte planete dar pot exista, la fel de bine, pe stele sau, pur si simplu, plutind prin Univers".

   Stephen Hawking a tras, insa, un semnal de alarma incercand sa tempereze entuziasmul celor care de abia asteapta o intalnire cu entitati din Univers. "Unele specii extraterestre sunt inteligente si pot chiar sa ameninte Terra. Contacul cu astfel de civilizatii ar putea fi devastator pentru umanitate. Daca extraterestrii ne vor vizita, este foarte posibil ca efectele asupra noastra sa fie identice cu cele produse de Columb si oamenii sai in America, un eveniment care nu a decurs deloc bine pentru nativii americani".

Stephen Hawking a tras, insa, un semnal de alarma incercand sa tempereze entuziasmul celor care de abia asteapta o intalnire cu entitati din Univers. "Unele specii extraterestre sunt inteligente si pot chiar sa ameninte Terra. Contacul cu astfel de civilizatii ar putea fi devastator pentru umanitate. Daca extraterestrii ne vor vizita, este foarte posibil ca efectele asupra noastra sa fie identice cu cele produse de Columb si oamenii sai in America, un eveniment care nu a decurs deloc bine pentru nativii americani".

Stephen Hawking – geniul care l-a infruntat pe Dumnezeu
[http://www.descopera.ro/descopera-misterele-universului/7419924-stephen-hawking-geniul-care-l-a-infruntat-pe-dumnezeu]no title     StepheMorgan
Hawking - un geniu al controverselor.
Multi il considera cel mai mare om de stiinta de la Albert Einstein incoace, o figura demna de a fi inclusa in galeria marilor savanti ai lumii, alaturi de Galilleo Galilei, Isaac Newton sau Giordano Bruno. Scepticii, in schimb, l-au catalogat nebun iar declaratiile sale, uneori socante, i-au atras mai nou oprobiul bisericii.
Stephen si echipa lui au dezvoltat abordarea euclidiana a gravitatiei cuantice, pe care au aplicat-o apoi gaurilor negre si universului primordial. Toate acestea au condus la ideea ca Universul este complet autonom si fara limite in spatiu si timp.
Dar ceea ce a socat intreaga lume stiintifica si biserica crestina  a fost afirmatia sa cu privire la originile Universului si ale omului, implicitHawking a negat, practic, ideea de Dumnezeu, afirmand ca intregul Univers s-a creat singur, sub influenta legilor fizicii. "Deoarece exista o lege asa cum este gravitatia, Universul poate si se va crea singur din nimic. Creatia spontana este motivul pentru care exista ceva in locul a nimic, motivul pentru care Universul si noi existam. Nu este necesara invocarea lui Dumnezeu care, pe baza unui plan bine stabilit, a pus Universul in miscare. Intre stiinta si religie, stiinta va castiga intotdeauna. De ce? Pentru ca functioneaza", declara Hawking in lucrarea lui, The Grand Design.
Si totusi, in ciuda controverselor pe care le-a generat, Hawking este vazut de multi, in continuare, ca omul cel mai inteligent de pe Pamant. Iar daca teoriile sale sunt valide sau daca omul de stiinta Stephen Hawking s-a inselat, raspunsurile la aceste dileme nu vor putea fi gasite decat in viitor, pentru ca, dincolo de toate, nimeni nu poate nega faptul ca Hawking este omul care si-a depasit, cu mult, timpul... [http://www.descopera.ro/descopera-misterele-universului/7419924-stephen-hawking-geniul-care-l-a-infruntat-pe-dumnezeu]

***
v Cum reuşeşte Stephen Hawking să vorbeasca
Exemplu de ambiţie şi perseverenţă, Stephen Hawking este paralizat de peste 36 de ani, iar din 2009 nu se mai mişcă aproape deloc. Şi totuşi lucrează…
… apare în media şi îşi publică cercetările. Află totul despre boala lui şi felul cum reuşeşte să comunice.
Boala lui Stephen Hawking se numeşte scleroză laterală amiotrofică şi a fost descoperită pe când Hawking avea 21 de ani. Observase că devine mai neîndemânatic şi îşi pierde echilibrul, dar n-a dat importanţă până când a ajuns la spital, la analize. A înţeles că mai are de trăit câţiva ani şi a decis să se bucure de ei.
.
 Cum vorbeşte Stephen Hawking
Pentru că i-au fost afectaţi toţi muşchii corpului, Hawking vorbea tot mai greu, astfel că în 1985 îl mai înţelegeau doar cei foarte apropiaţi. Pe site-ul lui, omul de ştiinţă spune că scria lucrări ştiinţifice dictând unui secretar, iar la cursuri, în faţa studenţilor, apărea alături de un “interpret”.
În 1985, când a făcut pneumonie, i s-a făcut o gaură în trahee pentru a putea respira – traheotomie – iar de atunci şi-a pierdut glasul complet. Un timp a comunicat pe litere: cineva plimba un deget pe alfabet, iar Hawking ridica din sprâncene când degetul ajungea în dreptul literei dorite.

Dar la scurt timp a auzit de el un programator, care i-a trimis un soft mai mult decat util. Hawking nu trebuia decât să ţină în mână un dispozitiv pe care apăsa ca să aleagă cuvinte dintr-un meniu de pe ecranul calculatorului. Odată formată o frază, o trimitea fie către un sintetizator vocal şi astfel gândurile lui se transformau în sunete, fie către imprimantă şi cuvintele erau tipărite.
Pe măsură ce boala a avansat, Hawking nu a mai putut nici să apese butoane, astfel că programul, mult mai sofisticat astăzi, îi permite să aleagă cuvinte mişcând uşor capul, obrazul sau clipind – în acest caz, un senzor montat pe rama ochelarilor detectează mişcarea. Între timp, a primit şi un computer mic plus un sintetizator vocal, montate pe fotoliul rulant.
Folosind acest sistem, Hawking a scris cărţi, a ţinut conferinţe şi cursuri. Din păcate, sistemul necesită ceva timp, aşa că toate discursurile şi interviurile lui sunt plănuite cu grijă, iar răspunsurile le formulează înainte să apară în faţa publicului. În cadrul unei conferinţe, când a trebuit să răspundă pe loc, Hawking a avut nevoie de zece minute ca să formuleze o frază.

Acum comunică folosind un singur mușchi de obraz, atașat unui dispozitiv generator de vorbire.

Un comentariu:

Anonim spunea...

In primul rand o remarca asupra omului Hawking : este remarcabil faptul ca un organism uman poate fi creativ si activ mental in conditiile invalidante ale unei asemenea boli ingrozitoare.
Despre fizicianul si omul de stiinta nu este cazul sa comentez. Tot ce spune si gandeste este nu numai logic ci si de bun simt.
Poate sa nu placa teoria Universului care s-a creat singur si functioneaza independent de o forta mistica dar este cea mai probabila.
Cine poate verifica ?
Si de ce ar fi aceasta teorie mai putin fascinanta decat Creatia Dumnezeiasca ?
Totul functioneaza atat de perfect...

M.M