miercuri, 22 martie 2017

Despre problemele esenţiale ale României

Problemele esenţiale ale României cred ca sunt bine redate / sintetizate in două  recente luări de poziţie:

MIRCEA COŞEA:

"România trebuie reconstruită de la temelie. Trebuie să existe o viziune în conducerea acestei țări. Nu trebuie să existe o viziune pe termen de un an, pe termen de un ciclu electoral, trebuie să fie pe termen lung. Această viziune pe termen lung nu se poate face decât printr-un consens politic, adică toți - indiferent dacă de ce spun ei că sunt, de dreapta, sau de stânga - să se adune și să spună ce ar trebui să aibă România în următori 10-15 ani. Indiferent de ce guvern va veni, trebuie să urmeze acele principii",

DORU BUŞCU:

"Între noi și starea medie a Occidentului e o distanță atît de mare, încît singurul lucru decent care ne rămîne de făcut e un salt. O săritură nu în jos sau înapoi, așa cum ne-a ieșit întotdeauna, ci, de data asta, în sus. Se petrec în prezent lucruri pe care urechea și ochiul politicienilor noștri nu par să le rețină. Viteza istoriei e prea mare, ticăitul ei prea subtil... Așa că România trebuie să iasă din logica războiului intern, din ciocnirea obsesiilor mici. Parlamentul, președintele, Guvernul și partidele trebuie să lase baltă lupta prin servicii, parchete și curți și să redescopere sensul tehnic, depolitizat, al cuvîntului “anticorupție”.....
Președintele Iohannis poate chema rapid partidele la consultări înaintea evenimentului european de la Roma și, după un tur de păreri, poate lansa ideea pactului politic. Pactul ar avea ca scop legitimarea efortului național pe două subiecte: strategia diplomatică de păstrare a beneficiilor UE și planul de recuperare a decalajului românesc....
De fapt, cu asta ar și trebui să înceapă saltul: cu construcția, în doi ani, a celor o mie cinci sute de kilometri de autostradă lipsă....."


Există, oare, oameni de stat şi  politici, români  inteligenţi si de bună credinţă, să abordeze cu seriozitate soarta României si sa acţioneze cu un elementar bun simţ si răspundere pentru salvarea României in al 12-lea ceas de la dezastru, colaps si extincţie ? 
Mira-m-aş! 

Totusi sper!'
Sorin 302

Un comentariu:

Anonim spunea...

Imi pare rau dar tare mi-e teama ca optimismul dvs.nu are acoperire.
Asaltul asupra justitiei, aruncarea bugetului in colaps, nealocarea de fonduri minime pentru infrastructura, preocuparea majoritatii parlamentare exclusiv pe albirea penalilor acuzati de coruptie, abuz in serviciu, spalare de bani, etc., apetitul fata de acordarea unor imunitati si avantaje materiale tot lor si acolitilor lor, degringolada din institutiile statului unde sunt numite persoane apropiate dar neprofesioniste este fara precedent. In plus, discursul agresiv anti-european al mai marilor parlamentului fata de un Occident care ne-a tinut cat de cat, in ultimii ani, pe o linie de plutire. Al cui este nu al puterii vesnice marca PSD ?
Acuza multinationalele !? Cine a vandut tara pe nimic ? Cine a decis stergerea unor datorii enorme sau neimpozitarea profitului in Romania ? Cine a hotarat anularea sau mentinerea la nivele minime a accizelor marilor companii din energie, extractie petrol .... Cine a legiferat vinderea pamanturilor straijilor fara o minima protectie tinand cont de insasi siguranta nationala ?
Sa mai enumar ?
De 27 de ani ne conduce aceeasi putreda clasa politica care a facut constant acelasi lucru. Dar perioada actuala mi se pare cea mai neagra.
Am un bun prieten iranian care are o vorba plina de intelepciune orientala : daca sunt atacat de o persoana, chiar mai puternica decat mine, incerc sa ma apar si uneori inving dar daca sunt atacat de sute de purici in acelasi timp nu am scapare.

MM

PS : imi doresc sa nu am dreptate si sa fiu eu prea pesimista