sâmbătă, 1 octombrie 2016

in extenso I - ROMANIA IN COLAPS: CARE SUNT PROBLEMELE CARE AU NĂRUIT ȚARA

                                                     

ROMANIA  NEGUVERNATA:  PROBLEMELE   NECESAR  A  FI  REZOLVATE
                     NOTA1:  textele scrise cu fonturi albastre     reprezinta opiniile mele.  Sorin302

  De multi ani asistam la  emisiuni ale   posturilor Tv – de stiri, indeobste –  mediate si cu participarea asa zișilor “formatori de opinie”  cu un conținut execrabil: suburbane deseori,  pline de “senzational”, de “bombe”,  de scenarii si bârfe, de stiri “incredibile”, “incendiabile” privind lumea interlopa sau asa zisele “mondenitati” – cele mai multe de doi bani si cu un nivel intelectual de analfabeti.  . Iar cei care participa, “invitatii” mereu aceiasi, se pricep la toate și își dau cu parerea “competenta” asupra tuturor acestor subiecte de duzina si de prost gust. Aceste prestatii penibile si sub un  nivel intelectual se desfasoara in timp ce subiecte privind caderea vertiginoasa a Romaniei dpdv social, moral, demografic,  al sanatatii si educatiei, fie sunt tratate superficial fie nu sunt abordate.

Alegerile parlamentale din 11 dec 2016 ar trebui sa constituie un bun prilej pentru a se dezbate si chiar sa se contureze, sa se inceapa conceperea  cadrului  necesar  pentru  rezolvarea  PROBLEMELOR  ACUTE  care fac ca Romania sa fie in acest moment năruită, in plină descompunere si in dezastru.
Pentru acesta trebuie ca toti „actorii”care sunt determinanti in structurarea Romaniei sa dezbata, sa propuna si sa actioneze pentru implementarea solutiilor concrete la fiecare din problemele majore ale tarii. Sa nu mai abordeze subiecte de conjunctura, minore, personale,  manipulari, minciuni ca promisiuni electorale, propaganda desantata.
Astfel ar trebui sa existe un consens ca fiecare categorie de „jucatori” in alegeri sa adopte un comportament sobru, profesionist, moral.
Printre „actorii” si „jucatorii” determinanti in aceste alegeri enumar:
-  Alegatorii – care sa nu uite trecutul – cine si cum ne-au adus în starea de astazi; sa-și aminteasca ca: „lupul își schimbă părul, dar năravul ba” [vezi PMP, PDL din PNL, PSD, hotii , canaliile si pungasii ordinari si „guralivi” din toate partidele]!

-  Partidele politice–  care sa promoveze candidati morali, bine pregatiti profesional pentru a contribui, in parlament, la schimbarea radicala a actualului set de legi care favorizeaza, de departe, pe marile hiene ale banilor publici, marii infractori ce raman cu averi de miliarde de euro si la realizarea, cu  profesionalism  a menirii Parlamentului [sună cam utoăic, nu?].Candidatii – care sa abordeze  cu onestitate rezolvarea problemelor esentiale, sa nu li se mai permita demagogia si palavragismul, minciunile electorale si mercantilismul.

   - Posturile TV si radio, ziarele - mai cu seama moderatorii de emisiuni – care sa se reprofesionalizeze, sa abordeze subiecte care sunt esentiale pentru redresarea tarii, in locul manelizarii de prost gust la care asistam in fiecare zi. De fapt de aceste probleme – si multe altele asemenea – trebuie sa constituie preocuparea zilnica a mas media, a ‘celebrilor” jurnalisti si comentatori de serviciu de la TV comerciale si nu fleacurile, can-can-urile din lumea interlopa, viata intima a damelor de companie si multe altele asemenea care inunda si constituie “stirile de senzatie” ale posturilor Tv si ziarele de scandal precum RomaniaTV, RealitateaTV, Antena3, B1TV, EvZ, Rom. Libera.
-         -  ONG –societatea civila activa

xxx
Am selectat problemele din Romania pe care le consider esentiale, „masurate” prin datele oficiale romanesti si ale Uniunii Europene.

 CUM ARATA ROMANIA  DUPA 26 DE ANI DE “DEMOCRATIE” SI 10 ANI DE “EPOCA BASESCU” este distrusă: țară, nație, popor.

Iata de ce :
 Intre 2004 – 2014, Romania a avut cea mai nefasta perioada din existenta  ei:  PERIOADA  BASESCU.
 Aceasta canalie care a distrus tara nu s-a saturat de “domnie” si “pofteste”, din nou sa obtina inalte dregatorii care sa-i faciliteze castigarea unui nou mandat de presedinte: incepe cu sef de partid parlamentar, cu manipularea consiliului general al Bucurestiului – ca tot a avut realizari remarcabile cand a fost primar - dar, mai ales, ca presedinte si stapanul absolut al tarii. Dar, scopul de baza, prioritar  si grija sa permanenta este sa nu scape de sub control pe cei ce sunt in conducerile instituțiilor de forta si in justitie care il pot distruge prin devoalarea / demascarea tuturor malversatiunilor in care a fost ‘il capo di tutti capi”.
Este adevarat ca si ceilalti conducatori” din ultimii 26 de ani nu au fost mult mai „breji” decat clica Băs. [si e foarte bine sa fie in continuare pedepsiti de justitie pentr ce au furat/distrus]; dar culmea samavolniciilor a fost in ultimii 12 ani.
Pentru improspatarea memoriei [noi, romanii avem memorie scurta!] si, mai ales,  pentru cei care gandesc ca o noua “domnie” a celui mai ticalos conducator pe care l-am avut ar fi singura solutie de iesirea Romaniei din criza profunda a tuturor  domeniilor, am extras din diferite studii, statistici, publicatii, comunicate oficiale si oficioase date privind  starea economica si sociala a Romaniei pe care o resimtim acum  [si “plămădită”  in timpul mandatului său si pe care a lasat-o Tr. Băs. cand a plecat de la Cotroceni].

Starea socială, cel mai jos nivel de trai-sărăcie

Nivelul  de trai  versus  habotnicism

-  România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%, au arătat, in luna sept 2016, oficialii Institutului Național de Statistică (INS), citând datele Eurostat pe anul 2013 suntemcCea mai înapoiată ţară europeană (45% dintre români n-au WC in casă, fată de 2% in Europa).
-  Penultimul loc în UE în ceea ce priveşte riscul de sărăcie sau excluziune socială a populaţiei. Un procent de 41,6% din totalul populaţiei reprezintă persoanele ameninţate de sărăcie sau de excluziune socială, România fiind depăşită doar de Bulgaria, care are 49,3% din populaţie ameninţate -Eurostat

-  Potrivit ultimelor statistici ale Eurostat, în 2014, 33,3% dintre români trăiau în locuinţe fără toalete în interior, de departe cel mai mare procent din Uniunea Europeană, în condiţiile în care media la nivelul celor 28 de state membre era de 2,6%.
-  Tara care are 18.429   biserici [cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor)], 4022 scoli si 128.551 paturi de spital. Biserici se construiesc in continuare cu fonduri de la stat–vezi inclusiv Catedrala Neamului - in timp ce  scolile se defiinteaza….din lipsa de elevi   si de fonduri!?!!- si nu se repara. [Sursa:Inst Nat Statistica, 2013]

-         România, țară europeană?  Jumătate dintre locuitori nu au canalizare   [DeCeNews - Andrei Moisoiu (Google) / 18 iul 2016 ] 
                                                                                                       
Populaţia din România conectată la sistemele de canalizare reprezintă mai puţin de jumătate din numărul total de lucuitori ai ţării, în timp ce doar în jur de 45% dintre români au acces la reţele de epurare a apelor uzate, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), publicat in sept 2016.
Astfel, datele INS arată că, la finalul anului trecut,  47,7% din populaţie avea acces la reţele de canalizare şi 45,7% la reţele de epurare a apelor uzate.
-  In ziua de azi in Romania sunt 60.000 de familii din 2000 de localitati fara curent  folosind lumanarea drept sursa de lumina.
-  Penultimul loc în Europaîn funcţie de nivelul salariului minim pe economie în 2013, cu un nivel de doar 190 de euro brut pe lună, puţin mai mult decât nivelul înregistrat în Bulgaria -Eurostat
Educatie

-  România este tara unde scoala este obligatorie pană la sfârşitul liceului ( în sensul că liceul e gratuit), dar este pe locul 1 in Europa la şcolari analfabeti (30%), iar 42% dintre români cred ca Soarele se invarteşte in jurul Pământului. [sursa http://meritocratia.ro/2015/07/statistica-europeana-la-adresa-romaniei/]

- „În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi”, a spus Cristian Hatu, preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. [sursa: Digi24 – 03.06.2016]
- România a ocupat anul trecut locul 26 din 28 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a sistemului de învăţământ, având în continuare una dintre cele mai mari rate ale abandonului şcolar. Tara noastră mai ocupă locuri codaşe şi în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de învăţământ, salariile acordate profeso­rilor sau investiţiile. făcute de stat pentru fiecare elev. [sursa ZF mai 2015]
-Un copil din cinci abandonează şcoala în anii de liceu. Sunt cele mai recente date UNICEF care pun România pe primul loc în  Uniunea Europenă din punct de vedere a ratei de abandon şcolar: 19%, faţă de o medie europeană de 15%, în cazul elevilor cu vârste între 15 şi 18 ani. Pedagogii şi sociologii spun că, în majoritatea cazurilor, de vină este sărăcia.[Digi 24- din 10.09.14]
         - Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului școlar în România a trecut în 2014 de 18%. La acest capitol educația românească stă catastrofal comparativ cu deja tradiționalele țări-oglindă. În Uniunii Europeană, media de abandonare timpurie a şcolii este de aproximativ 11%. [Adevarul 18-05-2015]
-  140 000 de copii din Romania au abandonat scoala in ultimii cinci ani

Moralitate si prezenta civică

- România este tara cu cea mai mare coruptie din Europa – 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achizitii publice, 6.2 miliarde se fură )
-  România este tara cu cea mai mică absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati (din putinul folosit) motiv pentru care Uniunea Europeana a tăiat fondurile pentru infrastructura.

-  Ciprian Nastasiu, atac la Traian Băsescu [DCNews.ro Crişan Andreescu / 01 aug 2016 / 12:03] 
Ciprian Nastasiu, procurorul care l-a anchetat pe Omar Hayssam și cel care l-a înfruntat pe Băsescu spunându-i că la Cotroceni îşi fac veacul personaje implicate în reţele de crimă organizată,  a declarat public că "profesorul" din stenogramele răpirii jurnaliștilor este chiar şeful statului. Într-un interviu acordat Danei Grecu pentru Jurnalul Național in iulie 2016 , Ciprian Nastasiu revine cu un interviu în forță.

DG: Cum ar fi arătat România dacă în 2008, 2009 s-ar fi mers până la capăt cu dosarele pe care le-aţi instrumentat? Cu aflarea adevărului despre corupţii care stăteau la masă cu preşedintele chiar?
CN: Am fi fost mult mai respectaţi afară! Pentru că anchetele erau făcute în cooperare. Washingtonul şi Moscova erau... partenerii nostri. Descopeream împreună şi ce greşeau ei. Şi care sunt corupţii lor! N-ar mai fi trimis nici unii, nici alţii României mutări în plic. Pentru că le puteam arată şi unde sunt eşecurile lor.
DG: Nu cumva ei v-au oprit? Ce interes să aibă parteneri egali?
CN: În 2008 nu se luase decizia asta! Eram egali. În 2009 s-a schimbat administraţia. Republicană cu cea democrată. Republicanii aveau interes ca România să fie puternică. Democraţii, mai puţin.
DG: Deci semnalul a venit de afară?
CN: Da, în principiu de afară.
DG: Unde l-aţi aşeza pe preşedintele Băsescu dacă ar fi să aveţi în faţă o tablă de şah şi piesele ei, Ce rol ar juca?
CN: Ofiţer! Adică nebun, cal... tură.
DG: Ofiţer al României?
CN: Sper că da.
DG: Adică nu sunteţi sigur?
CN: Nu. Traian Băsescu a avut o şansă uriaşă de a pune ţara asta unde îi este locul. Părea că are toate calităţile. Pe el nu l-a interesat că un procuror, eu adică, venea la el să-i spună că sunt elemente de crimă organizată foarte aproape de preşedinte. L-am sunat să-i spun asta, înainte de a fi revocat de la DIICOT. Pe el l-a iritat că avea cineva curajul să-i spună această informaţie. A spus că nu are ce discuta cu un om care îşi poate imagina că la Cotroceni sunt personaje din cercuri de crimă organizată. El putea da reset sistemului dacă voia! De asta i-am spus că el era şeful sistemului!
CN: Fostul preşedinte ar trebui să se bată doar cu ultimii 10 ani. Să arate lumii cum e ţara după 10 ani de mandat Băsescu. E suficient, cred eu! Să explice, de exemplu, de ce s-au încălcat procedurile în toţi aceşti ani, încât celor acuzaţi li s-a luat dreptul de a se apăra. Drept fundamental. De ce sistemul achiziţiilor publice permite să se întâmple licitaţia pentru o lucrare fără să existe toţi banii alocaţi lucrării? Aşa încât pentru orice pas pe care îl faci că agent economic să fii nevoit să dai şpagă. De ce legile sunt anulate, unele dintre ele chiar de propriile metodologii. Ar trebui un audit legislativ şi o recalibrare a negocierilor cu partenerii externi. România nu poate sta în permanenţă cu capul plecat. În plus, resursele naturale chiar trebuie exploatate de statul român.
xxx
- Locul 2 îl ocupă România  în Europa de Est în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane  (ca valoare absolută) , cu aproape 40 mld. euro în 2013, potrivit unui studiu publicat anul trecut. - Eurostat
-  România este printre putinele tări care interzic complet prostitutia (pe motive de moralitate), dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeană (peste Rusia si Ucraina), conform EU Observer.
-  România este tara cu cel mai mare procent de insatisfactie la adresa clasei politice; românii se plâng in mod constant de coruptia si incompetenta politicienilor lor. Dar este singura tară unde nu a avut loc nici un miting anti-coruptie in ultimii 25 de ani şi unde participarea publicului la actiuni anti-coruptie este minima.

Demografie

Depopularea si secătuirea de cele  mai bune resurse umane ale   Romaniei
  
- „Nici un proiect national nu poate fi mai important decat reducerea declinului populatiei”„De la 23,2 milioane de locuitori in anul 1990 populatia rezidenta a Romaniei a ajuns la 19.8 milioane.... peste 34 de ani vom ajunge la 16 milioame de locuitori; Perspectivele elaborate de Divizia de Populatie ONU in anul 2015 arata ca vom fi 14.5 mil.’’ [din interviul dat de Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane –Catavencii nr 37/14-20 sept 2016]
      România "ne-resetabilă" şi moştenirea "neamului prost", "Resetarea" societăţii în care trăim nu este posibilă pentru că pur şi simplu nu există resursele umane pentru a o realiza.
   Marea problemă a României contemporane este golirea demografică. Catastrofa noastră este una biologică, ceea ce produce cumplite efecte politice.
   Aşteptând această resetare, demonstrăm că suntem o comunitate care aşteaptă minuni din nimic. Pare o constatare cinică, dar e o tristă  realitate: România nu are oamenii nu are fondul genetic pentru a fi altceva decât ceea ce este acum.
Madalin Voicu cu ani in urma: "tiganii, din nationalitate conlocuitoare vor deveni nationalitate inlocuitoare"..,
Pretutindeni vedem surogate de profesionişti publici, fantoşe de  politicieni, profesori contrafăcuţi, medici  incompetenţi. De unde provin aceste defecte congenitale,  extinse la nivel naţional?
   Din epuizarea demografică!
                                                    xxx
- De trei ori România a fost secătuită de cele  mai bune resurse umane ale sale:
= o consecinţă nefastă a celor două războaie  mondiale. În urma conflagraţiilor mondiale, România a  pierdut, cumulat, aproape 10% din populaţie, mai ales de sex  masculin
încă 10% din cetăţenii statului român   au fost eliminaţi, şi nu vorbim doar despre elita politică datorita:  Holocaustului şi  pogromurilor rasiale, in vremea socialismului/comunismuluiun proces de epurare demografică pe criterii de clasă,  orientându-se mai ales împotriva elitelor   sociale şi intelectuale,  si pierderea irecuperabilă a cel puţin două etnii foarte importante pentru structura socială a statului român modern,  evreii şi etnicii germani.
= exodul după 1989. A treia şi cea mai mare golire demografică a   avut loc după 1989; se estimează că undeva   între 2,5 şi 3 milioane de concetăţeni au emigrat în ultimii 25 de   ani.   Şi nu au plecat infractorii, leneşii sau  ignorantii. Au plecat tinerii de până în 35 de ani, oameni educaţi şi bine  pregătiţi profesional, bărbaţi şi femei curajoşi şi cu  iniţiativă,   cu profil psihologic de învingători,  indivizi gata să muncească, dispuşi să facă eforturi remarcabile de adaptare   la o nouă societate. Iarăşi, ce aveam mai bun dinpunct de vedere   demografic.
   Din păcate în locul unor oameni cinstiţi şi  educaţi, instituţiile româneşti au fost populate cu hoţi şi şarlatani. În   locul unor intelectuali de calitate am fost obligaţi să punem analfabeţi  şnapani,  în locul unor oameni capabili să dialogheze civilizat, am adus făpturi care urlă şi creaturi care înjură şi scuipă, ghiolbanii şi primitivii i-au înlocuit pe oamenii inteligenţi şi  serioşi,  urmând vechea filosofie mioritică: nimeni nu  este de neînlocuit, cum nu se poate mai FALS.    Miliţienii au ajuns profesori de democraţie  turnătorii au devenit instructori de etică şi morală, iar nulităţile s-au  transformat în modele de comportament.
   Cand vulgaritatea şi nesimţirea sunt substitutele bunei-creşteri, nu mai e nimic de făcut, nu mai poţi dobândi  deprinderi civilizate la doctorat. Pseudo-intelectualitatea compusă dintr-o  clică nepotistă s-a instaurat definitiv şi confortabil în fotoliile lăsate  libere de oamenii de calitate, diverşi mitocani iau drept libertate de  exprimare sudalmele, şi orice semianalfabet care crede că vorbirea este  egală cu inteligenţa îşi dă cu părerea despre cum  ar trebui să arate lumea.
Impostura academică pe care o vedem expusă   zilnic este doar vârful de aisberg, cu cât coborâm mai jos în infrastructura  demografică a ţării în care trăim, vedem pretutindeni dezastrul.
   Din păcate, el se produce de mai bine de o  sută de ani, de un secol şi mai bine asistăm cum se instalează domnia neamului prost - mai ales din punct de vedere moral,   nu doar organizaţional sau administrativ.
Daca astazi suntem o natiune distrusa, nu e din cauza disparitiei fabricilor si uzinelor, aceasta fiind doar o consecinta, ci din cauza factorului UMAN. [sursa: Dipl. Ing. Dan Dumitrescu mob:    0741 22 99 80; 0722 717 746  mailto: dan.d.dumitrescu@ gmail.com]

xxx
-    Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depășită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere în 2014  informează un document publicat marți  24 Mar 2015, de Comisia Europeană.
- Penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata fertilităţii femeilor, care a ajuns la 1,25 –Eurostat
- Locul 25 în Europa în materie de speranţă de viaţă la naştere, care este de 74,5 ani în România, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană

Urmeaza In extenso II  - ROMANIA IN COLAPS: PROBLEMELE  CARE AU NĂRUIT ȚARA              

Niciun comentariu: