duminică, 10 august 2014

E revoltător ce se petrece în România şi cu România




OCTAVIAN PALER şi tragedia românească
Consider că Octavian Paler este  un intelectual rasat, o minte  luminată  şi un onest formator de opinii. Personalitate puternică, care nu s-a împăcat nicicând cu un compromis ieftin, a fost un moralist de calitate dar şi „în ultimii ani de viață,  un critic acerb al clasei politice românești” cum este consemnat / evidenţiat în enciclopedia Wikipedia.
Redau mai jos unele din opiniile sale pe care le consider  gândiri perene  şi de mare actualitate, valabile mai ales în aceste momente politice şi instituţionale mizerabile, de siluire a moralităţii şi de acţiuni, manifestări şi fapte reprobabile cu consecinţe devastatoare pentru ţară şi populaţie ale unor structuri ale „statului de drept (drepţi!?!)” - care-i România – în cap cu preşedintele României
La astfel de atitudini  ce sunt tot mai manifeste în ultimii 10 ani, asistăm impasibili, amorfi, nesimţiţi. Dar suntem activi în vorbe şi a ne văicări!

OCTAVIAN PALER vorbeşte despre România.
Spicuiri dintr-un interviu al Antenei 1 din 2006
·         In România  se petrec crime politice.
·         În România mor oameni cu zile.
·         Primul lucru care a fost privatizat în România este interesul general.
·         România este de 16 ani [nota bene: interviul a fost în anul 2006] ţara demagogilor, trăgătorilor de sfori puşi pe căpătuială.
·         Mai aparţine România românilor ?
·         România e o ţară de lupi şi dinăuntru şi din afară.
·         În România sunt 22 milioane de suflete nu 22 de milioane de cetăţeni. Astăzi suntem o ţară de oameni singuri: până şi nefericiţii nu sunt solidari între ei.
·         România seamănă cu un vas spart, sfărâmat în cioburi.
·         Primejdiile care ameninţă România sunt:
-      televiziunile;
-      preşedintele Băsescu;
-      clasa politică ;
-      caracterul de popor mult prea vesel, prea băşcălios şi superficial;
·         Eu nu cred că invocatul capitalism trebuie să duhnească a corupţie cum duhneşte la noi.
·         Tot ce e în România azi aduce a impostură, a istorie trucată, a fals.
·         Eu cred că tot ce e azi la noi e anormal. 
·         E foarte greu să trăieşti într-o ţară pe care o dispreţuieşti. Eu nu pot. Ca să mă apăr de primejdia asta foarte mare de a ajunge să dispreţuiesc ţara în care trăiesc, prefer să-i consider pe toţi politicienii – şi de dreapta şi de stânga – nişte ticăloşi.
·         Speranţa mea e că anormalitatea de azi nu e datorată, în substanţă, poporului meu.
·         Trăim o stare de degradare generală indusă de sus. Ce a găsit de cuviinţă să spună Băsescu la instalarea ca ministru a lui Vosganian, gestul lui Băsescu a fost o mitocănie, mârlănie.
·         Mârlănia, azi, în România nu e o problemă individuală; pentru că a devenit endemică, a devenit o problemă naţională.

XXX
Spicuiri din interviul  apărut în  J.N. nr. 1118 din 31 ian 1997
·         Eu nu ştiu ce este obiectivitatea şi cum aş putea să fiu obiectiv.

·         Sunt incorigibil subiectiv şi mă străduiesc să am o subiectivitate onestă.

·         În decembrie 1986 - mai naiv - nu ştiam că democraţia poate eşua în parodie sau în debandadă; nu ştiam că lichelele, canaliile, ticăloşii, şmecherii se mişcă mai repede şi cu profit mai mare în libertate.

·         În politică nu trebuie decât să dai din gură sau din coate. Nici incompetenţa nici prostia nu sunt penalizate în politică.

·         Politica este una dintre puţinele meserii unde tupeul poate ţine loc de calităţi.
X  X  X
Câtă dreptate are Octavian Paler!
Cât de actuale şi pertinente sunt părerile sale, mai ales acum, după 17 ani, respectiv 8 ani de la rostire. Deci la scurgerea a 17 ani de la „implementarea originală, în stil caracteristic românesc”, ale principiilor de constituire şi funcţionare ale Uniunii Europene, la terminarea celor 10 ani de „domnie” a regimului Băsescu. Are dreptate cu cele constatate şi spuse în anii 1997 şi 2006 mai ales acum, când România este arătată că se situează pe ultimul sau penultimul loc dintre ţările membre UE în toate statisticile şi la toate capitolele care măsoară şi analizează calitatea realităţilor din ţară [inclusiv – şi mai ales – sărăcia, moralitatea, educaţia].
România a ajuns o ruină ca o consecinţă a „activităţilor laborioase” ale clanurilor şi grupurilor mafiote lăsate de TOATE AUTORITĂŢILE  să jecmănească ţara, sprijinite să-şi desfăşoare acţiunile de rapt chiar prin existenţa unor legi permisive sau prin aplicarea selectivă a legilor. S-a demonstrat că grupurile mafiote sunt constituite dintr-un melanj nefast de  politicieni, „oameni de afaceri” venali, „reprezentanţi” ai instituţiilor de „forţă” ale ţării – magistraţi, justiţie, poliţie, servicii secrete, putere locală „aleasă democratic”.
Noi toţi din ţară asta am tolerat şi am încurajat activităţile ilegale  ale corupţilor, netrebnicilor, bandiţilor, impostorilor,  pentru a ne spolia; majoritatea din noi am susţinut prin vot regimurile corupte ce au culminat cu regimul Băsescu.
Să ne fie de bine. Sarabanda fărădelegilor continuă cu aceeaşi vigoare!
DIN PĂCATE, NE COMPLACEM ÎN MOCIRLĂ!
Notă: textele cu font albastru reprezintă opiniile mele.



Niciun comentariu: