vineri, 18 iulie 2014

Adaus la articolul „Umanitatea: cine suntem?”.



Noile ştiri provenite din lumea oamenilor de ştiinţă îmi dă plăcutul prilej să postez mai jos un supliment de informaţii referitoare la temele abordate în precedentul articol de pe blog: „Umanitatea: cine suntem?”.
Noile descoperiri ale cercetătorilor le prezint ca o completare a cunoştinţelor despre mediul în care trăim şi ne dezvoltăm, despre influenţele şi interdependenţa pe care le avem dela şi cu mediul înconjurător, dela interacţiunile ce se descoperă a fi tot mai multe  în sistemele şi  organismele existente pe Pământ. Oamenii de ştiinţă constată din nou că Pământul este încă insuficient cunoscut, tot aşa cum şi organismul omenesc  încă nu este bine şi complet cunoscut, sunt multe enigme necesar a fi elucidate.

Formele de viaţă necunoscute care stăpânesc Pământul: ce este materia neagră microbiană?    
Extrase dintr-un articol postat pe site-ul  descopera.ro
Unul dintre cele mai mari mistere ale vieţii pe Pământ şi anume formele de viaţă necunoscute care stăpânesc Pământul: microorganismele care constituie aşa zisa materia neagră microbiană.
Viaţa pe Pământ, aşa cum o cunoaştem noi, n-ar fi posibilă fără microorganisme, afirmă Christian Rinke, unul dintre cercetătorii care studiază cel mai intens aceste forme de viaţă. O mare parte din oxigenul pe care îl respirăm e produs de microbi; cu ajutorul lor producem alimente precum iaurtul, brânza, berea şi vinul; în industria farmaceutică, microorganisnmele sunt utilizate drept micro-uzine, pentru a produce, de pildă, insulina necesară diabeticilor. 

Trăim cu adevărat într-o lume stăpânită de aceste forme de viaţă. Noi n-am putea trăi fără ele, dar ele s-ar descurca de minune fără noi.
Microorganismele sunt cele mai abundente forme de viaţă de pe Terra, constituind 60% din biomasa terestră. Şi totuşi, abia 1% din această fantastică bogăţie de specii de vieţuitoare este cunoscută oamenilor de ştiinţă – puţinele specii care pot fi cultivate în laborator. Celelalte – imensa majoritate, adică – alcătuiesc o uriaşă enigmă vie. Ansamblul de microorganisme aproape necunoscute  domină aproape toate ecosistemele planetei. Numărul microorganismelor dintr-o linguriţă plină cu pământ e mai mare decât cel al tuturor oamenilor de pe planetă. Apa oceanelor e plină de ele Trăiesc în fel de fel de medii de viaţă, pe crestele munţilor şi în nisipul deşertului, în reactoarele nucleare şi în organismul uman. Şi despre ele ştim frustrant de puţin.
Două cercetătoare din SUA,  Beth Orcutt, de la Bigelow Laboratory for Ocean Sciences din East Boothbay şi Jill Banfield de la University of California, Berkeley, au prezentat, separat, comunicări privind rezultatele studiilor lor asupra formelor de viaţă microbiene din unele habitate cu condiţii neobişnuite de viaţă. Microorganismele studiate de ele trăiesc în adâncul pământului, unele în apele freatice, altele încă mai adânc, sub scoarţa terestră.
O enormă varietate de specii
 de bacterii,  aproape nestudiate, alcătuieşte aşa-numita materie neagră microbiana



Cea dintâi întrebare ar fi: cum supravieţuiesc aceste organisme? Sau, mai exact, ce „mănâncă” ele?
Analiza genelor lor sugerează că ar consuma metan; nu e un lucru surprinzător în sine, căci în lumea bacteriilor sunt cunoscute multe specii care folosesc metanul drept sursă de energie.



Iată încă un domeniu de “lămurit”, de cercetat pentru a determina mai bine şi mai complet cadrul în care umanitatea se dezvoltă şi, mai ales, de aflat cum sa ne integrăm în această multitudine de forme de viaţă şi cum să le folosim pentru evoluţia noastră.
Nota: textul cu litere albastre îmi aparţine. Sorin302
Sursa:   Descopera.ro  -  Ştiinţă | 10.07.2014 |

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un subiect nu numai foarte interesant dar si inedit. Incercam sa aflam cat mai mult despre Univers si stim atat de putin despre MicroUniversul de langa noi.
Merita dezvoltata tema.
MM