marți, 20 noiembrie 2012

Dincolo de 2012. De ce nu vine sfârşitul








Scris de NASA - reprodus in scientia.ro
Vineri, 16 Noiembrie 2012 20:17

 Imaginea Pământului  intitulată ”Marmura Albastră” (”the Blue Marble'), realizată de suita de radiometre în domeniul vizibil/infraroşu (VIIRS) aflată la bordul Satelitului NASA Suomi NPP. Această imagine compozită utilizează o serie de  instantanee ale suprafeţei terestre, captate pe 4 ianuarie 2012.
Credit imagine: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring




Contrar unor convingeri destul de răspândite care susţin ca dată fixă pentru sfârşitul lumii anul 2012, toate afirmaţiile în acest sens încep să se destrame rapid. În continuare, oamenii de ştiinţă de la NASA răspund la cele mai frecvente întrebări cu privire la 2012.
21 decembrie 2012 nu va marca sfârşitul lumii aşa cum o ştim. Totuşi, atunci va avea loc un nou solstiţiu de iarnă.
Există vreo ameninţare care planează asupra Pământului în 2012? Multe site-uri de internet susţin că lumea se va sfârşi în decembrie 2012.

Lumea nu se va sfârşi în 2012. Planeta noastră s-a ”descurcat” foarte bine timp de 4 miliarde de ani, iar oameni de ştiinţă care se bucură de credibilitate în întreaga lume ştiu că nu există nicio ameninţare pentru anul 2012.

Care este originea prezicerii că lumea se va sfârşi în 2012?


Povestea a început când s-a susţinut că Nibiru, o presupusă planetă descoperită de sumerieni, se va îndrepta spre Pământ. Această catastrofă a fost prezisă iniţial pentru luna mai a anului 2003, dar pentru că atunci nu s-a întâmplat nimic, ziua sfârşitului lumii a fost amânată pentru decembrie 2012 şi legată de încheierea unuia dintre ciclurile calendarului maiaş antic, la solstiţiul de iarnă din 2012. De aici a rezultat prezicerea datei sosirii judecăţii de apoi pe 21 decembrie 2012.



Calendarul maiaş ia sfârşit în decembrie 2012?

Şi calendarul de pe peretele din bucătăria noastră  se termină cu data de 31 decembrie, ceea ce nu înseamnă sfârşitul. Tot aşa, nici calendarul maiaş nu încetează să existe pe 21 decembrie 2012. Această dată marchează doar încheierea unei lungi perioade de numărătoare dn calendarul maiaş, dar apoi, ca orice calendar, va începe din nou de la 1 ianuarie cu o altă perioadă ciclică, la fel de lungă.

Este posibil ca o anumită aliniere a planetelor să afecteze Pământul?
Nu există alinieri planetare în următoarele câteva decenii şi chiar dacă aceste alinieri ar avea loc, efectele acestora asupra Pământului ar fi neglijabile. O aliniere majoră a avut loc în 1962, iar alte două în 1982 şi în 2000. De fiecare dată în decembrie, Pământul şi Soarele se aliniază cu centrul aproximativ al Căii Lactee, dar acesta este un eveniment anual, fără nicio consecinţă pentru Pământ.

”Există evident un mare interes pentru corpurile cereşti, pentru poziţia şi traiectoria acestora la sfârşitul anului calendaristic 2012. Eu unul, apreciez o carte bună sau un film la fel de mult ca şi ceilalți oameni. Dar tot ceea ce zboară prin spaţiul cibernetic, pe la TV şi prin filme nu se bazează pe ştiinţă. Există pe internet chiar şi false comunicate de presă ale NASA...”
Don Yeomans, om de ştiinţă, cercetător principal, NASA.

Există cu adevărat  o planetă pitică maro, numită Nibiru sau Planeta ”X” sau Eris, care se apropie de Pământ ameninţând cu distrugerea în masă?

Nibiru şi alte poveşti despre planete îndepărtate sunt doar farse pe internet.  Nu există nicio bază faptică în sprijinul acestor afirmaţii. Dacă Nibiru sau planeta ”X” ar fi fost reale şi s-ar fi îndreptat spre Pământ în 2012, astronomii le-ar fi detectat cu cel puţin zece ani în urmă, iar acestea ar trebui să fie deja vizibile pe cer, cu ochiul liber. Este evident că ele nu există. Planeta Eris este reală, dar este o planetă pitică de tipul planetei Pluto, care va rămâne în afara sistemului solar, iar distanţa cea mai apropiată la care ea s-ar putea afla faţă de Pământ este de aproximativ 6.437.376.000 de kilometri (4 miliarde de mile).

Ce este teoria inversării polurilor? Este adevărat că scoarţa Pământului se roteşte cu 180 de grade în jurul centrului Pământului cu o repeziciune de zile, dacă nu chiar ore?

O inversare a rotaţiei Pământului este imposibilă. Există mişcări lente ale continentelor (de exemplu Antarctica era aproape de ecuator cu sute de milioane de ani în urmă), dar acest fapt este irelevant şi nu poate veni în sprijinul afirmaţiilor cu privire la inversarea polilor. Cu toate acestea multe dintre site-urile axate pe dezastre lansează această momeală reuşind să inducă lumea în eroare.  Acestea susţin că ar exista o relaţie între rotaţia şi polaritatea magnetică a Pământului, care se schimbă neregulat şi că o inversare magnetică are loc, în medie, o dată la 400.000 de ani. Din ceea ce se cunoaşte până acum, o astfel de inversare magnetică nu reprezintă niciun pericol pentru viaţa de pe Pământ. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că  este foarte puţin probabil ca o astfel de inversare magnetică să aibă loc în mileniile următoare.

Există pericolul ca Pământul să fie lovit de un meteorit în 2012?

Pământul a fost întotdeauna supus riscului unor impacturi cu comete sau asteroizi, deşi astfel de ciocniri sunt foarte rare. Ultimul mare impact a avut loc acum 65 de milioane de ani şi a dus la dispariţia dinozaurilor. În prezent astronomii NASA realizează un studiu numit Spaceguard Survey cu scopul identificării cu mult timp înainte a unui presupus impact, a oricăror asteroizi de mari proporţii care s-ar putea afla în apropierea Pământului. S-a concluzionat deja că nu există asteroizi de dimensiunea celui care a ucis dinozaurii care să ameninţe Pământul la ora actuală. Toată această muncă de cercetare se desfăşoară în mod transparent, iar descoperirile sunt postate zilnic pe site-ul NASA
Near-Earth Object Program
, unde vă puteţi convinge că nu se aşteaptă niciun impact cu un meteorit în 2012.

Care este părerea oamenilor de ştiinţă de la NASA cu privire la predicţiile despre sfârşitul lumii în 2012?

Unde este ştiinţa şi unde sunt dovezile care să susţină aceste previziuni ale unor eventuale dezastre sau schimbări dramatice în 2012 ? Acestea pur şi simplu nu există, în ciuda tuturor afirmaţiilor fictive apărute în cărţi, filme, documentare sau pe internet. Pur şi simplu nu există dovezi credibile care să vină în sprijinul afirmaţiilor cu privire la presupusele evenimente neobişnuite din decembrie 2012.


Se estimează că ar exista pericolul unor furtuni solare gigantice în 2012?

Activitatea solară are un ciclu regulat care atinge vârful maxim de intensitate la intervale de aproximativ 11 ani. În apropiere de atingerea acestei intensităţi maxime, exploziile solare pot provoca unele întreruperi ale comunicaţiilor prin satelit, cu toate că inginerii învaţă din mers cum să construiască piese electronice care să fie protejate împotriva majorităţii furtunilor solare. Dar nu există niciun risc special legat de anul 2012. Maxima de intensitate a activităţii solare va avea loc în intervalul 2012-2014 şi se preconizează că ar fi vorba de un ciclu solar mediu, nu foarte diferit de alte cicluri solare anterioare, de-a lungul timpului.


Alte informaţii cu privire la 2012 găsiţi la:

•    NASA Astrobiology Institute: "Nibiru and Doomsday 2012" (Institutul de Astrobiologie NASA: ”Nibiru şi sfârşitul lumii 2012”)
•    Bad Astronomy: "The Planet X Saga: The Scientific Arguments in a Nutshell" (Astronomia prost înţeleasă ”Saga Planetei X – Argumente ştiinţifice pe scurt”)
•    Sky and Telescope Magazine: "2012: The Great Scare" (Revista ”Cerul şi Telescopul” ”2012 : Marea sperietură”)
•    Phys.org: "Mayan People Demand End to Doomsday Myth" (Maiaşii ne cer să punem capăt mitului Sfârşitului Lumii”)
•   Houston Museum of Natural Science: "Maya 2012: Prophecy Becomes History" (Muzeul de Ştiinţe Naturale din Houston ”Maiaşii 2012: Profeţia devine istorie”)

Sursa: Beyond 2012: Why the World Won't End
Traducere: Daniela Albu   

Un comentariu:

Anonim spunea...

17 august 2015

In ceea ce priveste "Near-Earth Object Program" se pare ca, deocamdata, nu trebuie sa avem mari sperante.
In ciuda fondurilor alocate si a programului ambitios au ratat meteoritul ce a explodat la Chelyabinsk-Rusia
in 2013. Doar norocul a facut sa explodeze in aer.
MM