luni, 1 noiembrie 2010

NASA vrea să descopere universurile paralele, printr-un experiment

Super Tech


Universurile paralele nu mai sunt doar o temă de discuţie pentru pasionaţii de SF, ci şi o preocupare cât se poate de serioasă a NASA. Agenţia intenţionează să demonstreze ştiinţific existenţa universurilor paralele. Experimentul va începe anul viitor.

Un spectofotometru va fi montat pe Staţia Spaţială Internaţională în februarie 2011. Dispozitivul va capta razele cosmice, căutând antimateria şi materia întunecata din vidul spaţiului interstelar, departe de influenţele perturbatoare ale atmosferei Pământului.

Programul este conceput ca o colaborare a mai multor echipe de cercetători din toată lumea, care au diverse teorii. Echipa de cercetători americani de la Universitatea din Pennsylvania susţine că programul va demonstra că există universuri paralele asemănătoare cu universul nostru, separate de intervale spaţiale mici care nu pot comunica.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Stanford au mers şi mai departe. Ei au pus la punct un algoritm ce permite aflarea numărului de universuri posibile, pornind de la faptul că universul în care trăim nu este de fapt decât o membrană tridimensionala a unui univers multidimensional.

În afara diferitelor teorii, specialiştii din întreaga lume aşteaptă cu sufletul la gură primele rezultate concrete ale experimentului NASA. Cert este că analizele spectrale de mare fineţe care vor fi realizate în spaţiu ar trebui să rezolve misterul materiei întunecate şi să arate clar dacă aceasta este într-adevăr liantul care poate ţine mai multe universuri împreună.

Articol de Teodora Ţugui




www.cotidianul.ro - publicat în 01 nov 2010


Un comentariu:

Anonim spunea...

Nivelul la care a ajuns stiinta, in general, si astrofizica, in special, este uimitor. Sper ca experimentele sa confirme presupunerile si poate, in curand, omenirea sa reuseasca sa si interactioneze cu acele universuri paralele.
Mariana Moise