miercuri, 13 octombrie 2010

POARTA TIMPULUI. Călătoria în timp.(II)


partea II-a

Dezvolt în cele ce urmează o tema de actualitate în lumea ştiinţifică, desi, pentru multi dintre noi, abordarea este mai de grabă de science-fiction: călătoria omului în timp, spre Trecut sau spre Viitor.

Renumitul fïzician Kip Thorne 1, de la Institutul de Tehnologie California DIN, spunea: "Odata, călătoria în TIMP era subiectul exclusiv al scriitorilor cu multă imaginaţie. Oamenii de ştiintă serioşi citeau în secret aceste povestiri şi, uneori, chiar le scriau sub pseudonim. Dar n-ar fi recunoscut în ruptul capului ca îi intereseaza asemenea fantasmagorii. Timpul s-a schimbat. Acum, citim în jurnale serioase de ştiinţă analize despre posibilitatea călătoriei în timp, semnate de teoreticieni de prestigiu. Se pare că fizicienii au înţeles ca natura timpului este prea importantă ca să fie lăsată la îndemâna unor simpli scriitori ".


Oameni de ştiinta despre spatiu / timp şi călătorii în timp.

1. NEWTON (1642-1727) a formulat cele trei principii ale dinamicii, a demonstrat legea atracţiei universale / gravitaţiei şi a pus bazele mecanicii cereşti.

A postulat ca timpul este identic pentru tot Universul. Spatiul si Timpul au caracter absolut.

Viitorul este predestinat iar noi suntem marionete care descoperim ce ni s-a pregătit.

2. EINSTEIN (1869-1955), a demolat legile lui Newton referitoare la spatiu şi timp.

Timpul este relativ. Timpul se scurge în functie de locul unde este măsurat. Cosmonauţii care au evoluat pe orbita circumterestră cu viteză mare în capsula spaţială Meer timp de peste 700 de zile, au îmbătrânit cu a 50-a parte dintr-o secunda fata de situaţia ca ar fi rămas pe pamant.

Călătorii dintr-o racheta ce zboară cu viteza luminii timp de un an, ar fi cu cca opt ani mai tineri decât vei de de pamant.

Einstein o concluzionat / postulat:

- Timpul poate fi controlat , poate fi încetinit sau accelerat.

- poti călători în viitor dar nu te poţi întoarce în trecut (contemporanii tăi sunt batrâni sau morti).

- În Univers sunt bucati de Timp si Spatiu. Undeva in Univers urmaşii şi strămoşii tăi există.

- Nu se poate depăşi viteza luminii.

- Regula de aur a lui Einstein: Intoarcerea în timp este imposibilă.


3. matematicianul GODER KURT - 1949 - şi FRANK TIPLER - anii'70 - au dezvoltat teorii susţinute de calcule matematice şi au arătat ca timpul nu curge drept si ca sunt bucle de timp. Există scurtături pentru a se ajunge la obiectiv înaintea luminii iar obiecte mai mici decât Universul - cum ar fi găurile negre - care se învârtesc, ar putea creia posibilitatea de a se calatori în timp. Ei au susţinut ca în prejma şi în interiorul găurilor negre legile fizice au fost inversate.

La marginile găurilor negre există Orizontul evenimentelor unde stările materiei si ale spaţiului-timpului, se modifică sau pur şi simplu materia si Spatiul -Timpul dispar.

Unele ecuaţii matematice demonstreaza ca cineva ar putea trece prin centrul găurii negre fara un suferi nici o modificare.


Deci există posibilitatea călătoriei în timp, sau să te întorci în timp. Au demonstrat matematic că acest lucru este posibil.

Spatiul se transformă în timp iar timpul de transformă în spatiu.

4. Richard Gott - În anii '80 - a studiat şi emis teorii susţinute de calcule matematice conform cărora se creiază "scurtături" de Timp şi Spatiu.

El reia ideea existenţei buclelor de timp si o dezvoltă. Consideră ca întoarcerea în timp nu se poate face decât pană la timpul când un fost construit sistemul de călătorie în timp, nu şi pentru timpul anterior momentului punerii în funcţiune a ansamblului ce o determinat posibilitatea călătoriei în timp.

5. Stephen Hawking:

În cartea sa "O mai scurză istorie a timpului " afirmă următoarele:

Călătoria în viitor este posibila. Relativitatea ne arata ca se poate construi o masina a timpului care să vă sa arunce înainte în timp (pag 120).

El remarcă că Kurt Godel a descoperit (în 1949), o nouă solutie a ecuaţiilor lui Einstein, adică un nou Spatiu -Timp permis în cadrul teoriei relativităţii generale, conform careia este posibil ca oamenii sa călătorească înapoi în timp (adică sa se poată întoarce dintr-o călătorie efectuată în viitor)..... Pentru a decide dacă soluţiile pot corespunde sau nu universului nostru, trebuie sa testăm predicţiile fizice.

La pag 121 si următoarele Stephen Hawking demonstreaza ca o călătorie în timp (inclusiv în trecut ) se poate face dacă deplasarea se face numai cu o viteza mai mare decât cea a luminii.

Într-un recent interviu, St Hawking declara: "Da, eu sunt optimist din fire. Daca in viitorii 200 de vom evita dezastrele ce ne pun specia în pericol de disparitie, atunci vom putea coloniza spaţiul.

Reputatul savant vede "transferul" pământenilor prin "călătoriile în timp", cu navete sofisticate. Dupa calculele lui, o zi la bordul unei astfel de nave echivalează cu un an de viata pe Pămînt. În 80 de ani , nava ar ajunge la capătul galaxiei.

In incheierea interviului profeteste ca, daca în viitor vom construi un mijloc de locomoţie cu care să calatorim în timp, doar în directia Viitor, atunci teoria relativitatii emisa de Albert Einstein va fi infirmata.

1 Kip Thorne

Născut: Iunie 1940 (70 de ani) Logan, Utah

RESEDINTA Statele Unite

Naţionalitate american

Domenii Fizica

Institutii Caltech

Alma Mater Caltech, Universitatea Princeton

Doctorat John Archibald Wheeler
Cunoscut for Relativitate si cosmologie si for prezentarile teme vânzare PE cum ar Fi Găuri negre, radiaţii gravitaţionale, relativitatea, calatoria in TIMP, si Gauri de Vierme îngrijire Fost au incluse version spectacole in SUA SI, în Regatul Unit în PBS Si BBC.
(Wikipedia )

Urmează partea III-a.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Incerc sa inteleg daca noua teorie a super-stringurilor ne poate oferi o solutie de a calatori in timp ?
Aveti vreo informatie ?
Astept, cu interes, partea a 3-a.
Mariana Moise