marți, 17 august 2010

Stephen Hawking despre viitorul omenirii.



În 30 iulie crt am postat articolul „IMPULSURI ŞI CĂI DE URMAT NECESARE EVOLUŢIEI UMANITĂŢII”. În finalul informaţiilor despre progresele şi evoluţiile ştiinţifice benefice pentru viitorul omenirii, mi-am exprimat următoarea părere:

Dacă nu ne vine „mintea la cap”, şi omenirea nu stopează urgent agresiunea asupra naturii şi către ea însăşi, ne îndreptăm către dispariţia actualei umanităţi şi vom urma, probabil, soarta altor civilizaţii dispărute, posibil celei / celor anterioarea nouă, sau a altor civilizaţii din alte părţi ale universului. .....

Poate cei ce decid pentru actuala civilizaţie vor avea minima „decenţă” dar şi responsabilitate să evite un asemenea desnodământ.

Desigur că pentru Dvs opinia mea este insignifiantă, irelevantă, şi probabil nici nu interesează.

Ulterior publicării acestor informaţii şi considerente, am găsit părerile astrofizicianului de renume St. Hawking 1 despre viitorul omenirii publicate de DailyMail şi pe site www.descopera.ro.

Desigur că astfel de opinii au relevanţă şi pot constitui un semnal de alarmă.

Iată despre ce este vorba:

Celebrul astrofizician Stephen Hawking avertizează că, dacă în următorii 200 de ani nu vom reuşi să colonizăm alte planete, rasa umană ar putea dispărea. Argumentele lui sunt înmulţirea excesivă a populaţiei, epuizarea resurselor finite ale Pământului şi catastrofele de orice natură.

Intr-un recent interviu, reputatul savant declara ca, in prezent, este "optimist" in privinta sanselor omenirii de a se opri din nebunia industrializarii si tehnologizarii, dar atrage atentia ca in urmatoarele sute de ani, sansele omenirii de a supravietui sunt minime.

"Vad mari pericole pentru rasa umana. In trecutul nu foarte indepartat, supravietuirea omenirii a fost pe muchie de cutit in nenumarate ocazii, Criza Rachetelor din Cuba, desfasurata in anul 1963, fiind doar un singur exemplu. Frecventa unor asemenea evenimente negative va creste in viitor, nu am nicio indoiala asupra acestui lucru. Avem nevoie de o judecata sanatoasa si de intelepciune daca vrem sa scapam cu bine din propriile capcane pe care ni le intindem." avertizeaza Hawking

"Dar, eu sunt un optimist din fire. Daca in viitorii 200 ani vom evita dezastrele care ne pun specia in pericol de disparitie, atunci vom putea coloniza spatiul. Daca suntem intr-adevar singurele fiinte inteligente din galaxie, atunci avem datoria de a supravietui. Populatia umana si ritmul necugetat al exploatarii resurelor Terrei creste exponential, alaturi de capacitatea tehnica de a schimba mediul ambiental in bine sau rau. Alegerea ne apartine. Problema este legata de codul nostru genetic care adaposteste instinctele noastre agresive si egoismul, pe care le-am folosit in trecut ca principale mijloace de supravietuire", declara Stephen Hawking.

Reputatul savant vede „transferul” pământenilor prin „călătoriile în timp”, cu navete sofisticate. După calculele lui, o zi la bordul unei astfel de nave echivalează cu un an de viaţă pe Pămînt. În 80 de ani, nava ar ajunge la capătul galaxiei.

În incheierea interviului profeteste ca, daca in viitor vom construi un mijloc de locomotie cu care sa calatorim in timp, doar in directia Viitor, atunci teoria relativitatii emisa de Albert Einstein va fi infirmata.

1 Stephen Hawking William, CH, CBE, FRS, FRSA (născut la 8 ianuarie) 1942 este un fizician theoretician britanic, a cărei carieră se desfăşoară de patruzeci de ani. Cărţile sale şi apariţiile sale publice au făcut din el o celebritate universitară şi el este membru de onoare al Royal Society of Arts, membru pe viaţă al Académie pontificale des Sciences şi în 2009 a primit la Médaille présidentielle de la liberté, cea mai înaltă distincţie civilă a Statelor Unite.

Hawking a fost le professeur lucasien de mathématiques al Univesităţii Cambridge în decursul a treizeci de ani, retrăgându-se în octombrie 2009. Il est également Fellow de Gonville and Caius College de Cambridge et un distingué Chaire de recherche à l' Institut Perimeter pour la physique théorique à Waterloo, en Ontario. Este cunoscut pentru contribuţiile sale în domeniile cosmologiei şi a gravitaţiei cuantice, în mod deosebit în contextual găurilor negre. (Wikipedia)

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ati putea sa-mi lamuriti ultima afirmatie a lui Hawking legata de infirmarea teoriei relativitatii a lui Einstein ?
Mariana Moise