miercuri, 12 august 2009

Despre capabilităţile creierului.( II )


GÂNDUL - O FORŢĂ DE CARE SE ŢINE SEAMĂ DIN CE ÎN CE MAI MULT[1].



Ce şi cum gândesc oamenii dar mai ales, de ce se nasc gândurile, ce este gândirea / cugetul, au constituit din totdeauna întrebări cărora omenirea le-a căutat răspunsurile.

Au existat încercări ale filozofilor şi psihologilor să găsească răspunsuri la problemele ridicate de gândire, de gânduri şi originea lor.

În ultimul timp, ca urmare extraordinarei dezvoltări a ştiinţei, îndeosebi a tehnologiilor moderne, a IT în special, s-au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte sursa gândurilor, dar şi în descifrarea mecanismelor ce se petrec în creier / în organism legate de gândire şi transpunerea gândului în faptă / acţiune. Dar, mai ales, sunt nişte rezultate cu totul remarcabile privind determinarea ştiinţifică a „suportului” gândurilor, dacă şi cum pot fi citite gândurile şi cum pot fi folosite gândurile ca o forţă, inclusiv ca element de comunicaţii. Progresele evidente ale cercetătorilor din toată lumea au scos la iveală tot mai multe valenţe ale unei capacităţi deosebite a omului, au conturat forţa deosebită ce există în creierul / mintea omului ce poate fi hotărâtoare în evoluţia speciei umane: GÂNDUL.



Realizări tehnice ce au la bază energia gândului

· Unui tânăr american paralizat complet de la gât în jos, o echipă de medici de la Brown University - Rhode Island i-a implantat în cortexul cerebral un dispozitiv care are capacitatea de a percepe activitatea creierului. Sistemul legat la creier cu ajutorul implanturilor a 96 de electrozi prinşi într-un dispozitiv de 4mm a făcut posibil ca tânărul, paralizat de ani de zile, să poată dirija prin gândire un cursor ce apare pe monitor, să citească e-mail-uri. Tânărul a învăţat să deseneze, să joace jocuri simple, să schimbe canalele de televiziune, să regleze sunetul. Este suficient ca tânărul de 25 de ani să-şi imagineze că îşi mişcă braţul la stânga sau la dreapta şi cursorul de pe ecranul calculatorului îl „ascultă”.

· Un alt caz emblematic îl constituie cel al altui american cu membrele paralizate căruia i s-au făcut implanturi de silicon într-o anumită zonă a creierului în care se aflau 100 de microelectrozi de titan conectaţi la un computer. Cu ajutorul sistemului Brain Computer Interface (BCI) care captează şi interpretează activitatea neuronilor şi realizează astfel o „colaborare” între aceştia şi calculator. Prin BCI omul e capabil să deschidă şi să manipuleze calculatorul, să aprindă şi să stingă lumina sau televizorul.

Pacientul a reuşit să-şi controleze mentalul să transmită semnale suficient de clare pentru a putea trasa, de pildă, figuri geometrice pe ecran.

· Unui american în vârstă de 54 de ani i-au fost montate cele mai sofisticate mâini artificiale, pe care le poate mişca cu puterea gândului. Fiecare membru costă câte 6 milioane de dolari. Numit şi „primul om bionic” acest american are proteze ataşate de corp astfel încât să poată fi mişcate ca nişte membre normale. Chirurgii i-au ataşat protezele de nervi sănătoşi de pe muşchii pieptului. Jesse Sullivan trebuie numai să se gândească la mişcarea ce trebuie efectuată. Impulsul nervos este preluat de un transmiţător care îl retransmite mai departe către mână. Are şi simţ tactil şi poate simţi chiar şi temperatura.

· La Universitatea din Boston se desfăşoară o activitate intensă privind descoperirea mecanismelor existente în organismul uman pentru transformarea emisiilor energetice ale creierului în cuvinte rostite, respectiv cum să se poată ca o abstracţiune concepută în creier să se materializeze în cuvinte şi - mai mult - în acţiuni materiale.


[1] GÂND, gânduri, s.n. 1. Proces de gândire sau rezultatul procesului de gândire; idee, cuget, cugetare.. 3. Loc considerat ca sediu al cugetării; minte; memorie. Sursa: DEX '98

6. Spirit, inteligenţă Sursa: DER


GÂNDÍRE gândiri, s.f. 1. Facultate superioară a creierului omenesc, care reflectă în mod generalizat realitatea obiectivă prin noţiuni, judecăţi, teorii etc. 2. Factor ideal care constituie reflectarea realităţii obiective; spirit, conştiinţă. 3. Idee, gând (1), cuget; meditaţie, reflecţie. V. gândi.Sursa: DEX '98


MÍNTE, minţi, s.f. 1. Facultatea de a gândi, de a judeca, de a înţelege; raţiune, intelect. p. ext. înţelept.. Gând, cuget; imaginaţie; memorie.. 2. Judecată sănătoasă, mod just de a raţiona; înţelepciune, chibzuinţă. Inteligenţă, isteţime, iscusinţă. 3. Imaginaţie, fantezie. - Lat. mens, -ntis. Sursa: DEX '98


CÚGET, cugete, s.n. 1. Capacitate de a gândi; gândire. 2. Gând, idee, părere. Imaginaţie, fantezie. 3. Minte, intelect. 4. (Înv.) Intenţie, plan, proiect. 5. Conştiinţă. ◊ Expr. A-l mustra (pe cineva) cugetul sau a avea mustrări de cuget = a fi chinuit de remuşcări, a-l chinui (pe cineva) remuşcarea, regretul. - Din cugeta (derivat regresiv).Sursa: DEX '98

Niciun comentariu: